Logo bosscheomroep.nl
De mensen vormen het hart van Cor Unum, op de foto Fee Henkelman en Toos Beekers Foto: Niek Geneuglijk
De mensen vormen het hart van Cor Unum, op de foto Fee Henkelman en Toos Beekers Foto: Niek Geneuglijk (Foto: )

Leegverkoop kelders Cor Unum voor verhuizing

's-HERTOGENBOSCH – Keramisch centrum Cor Unum verhuist binnenkort van de Gruyterfabriek naar het voormalige pand van Pompen & Verlouw in de Vughterstraat. De maatschappelijke onderneming is na 65 jaar toe aan een volgende stap en kan op de nieuwe locatie volop groeien. Op 27 september is de officiële opening, waarna het publiek op zaterdag 29 en zondag 30 september een kijkje kan komen nemen tijdens het open huis. Voordat het zover is, is het tijd voor een flinke opruiming. In het weekend van 23 en 24 juni is er dan ook een leegverkoop en kunt u voor een klein prijsje keramische juweeltjes van toen en nu aanschaffen.

Door Astrid Berkhout

Cor Unum zat 6 jaar lang op de huidige locatie in de Gruyterfabriek. "We vertrekken met een dubbel gevoel", vertelt directeur Lotte Landsheer. "We hebben hier altijd een heel fijne plek gehad, mede door de intieme huisvesting heerst er een bijzondere sfeer. We gaan de rauwheid en het gevoel van vrijheid daar zeker missen. Tegelijkertijd hebben we simpelweg behoefte aan meer ruimte. Bovendien willen we onze producten zo goed mogelijk presenteren en zouden we het liefst zien dat zo veel mogelijk mensen komen kijken hoe deze tot stand komen. In ons nieuwe pand kan dat allemaal. We realiseren hier een winkelruimte waar onze keramiek volledig tot z'n recht komt en doordat we in de binnenstad zitten, lopen mensen ook eerder bij ons binnen."

Vruchtbare samenwerking
Cor Unum betrekt het voormalige pand van Pompen & Verlouw niet alleen. MisterDesign heeft samen met DRT-gietvloeren na een uitgebreide renovatie - met behoud van vele authentieke details - reeds de oude garage, een monumentaal art deco gebouw uit 1920 (op nr. 278), in gebruik genomen. "We vullen elkaar perfect aan; wij maken keramiek, zij verkopen het." Op het moment dat we elkaar spreken, is de verbouwing en renovatie van nr. 264A, de oude showroom van Pompen & Verlouw, in volle gang. "Zodra deze gereed is, gaan de deuren tussen beide gebouwen open. In de vroegere smeerkuil wordt verder ook nog een restaurant ('De Garage') gerealiseerd, dat in de loop van juni de deuren opent."

Het hart van Cor Unum
Cor Unum beschikt aan de Vughterstraat over een ruimte van 1200 m2. Studio Parade tekent voor het ontwerp van de winkel "Aan de voorkant komt een grote glazen wand die uitzicht biedt op de bedrijvigheid in de winkel van 400 m2. Middenin het pand komt een kantine voor alle mensen die met en voor ons werken. Zij vormen het hart van Cor Unum en verdienen een plek in het hart van dit gebouw. Helemaal achterin zit de sfeervolle productieruimte, voorzien van alle faciliteiten die nodig zijn om onze prachtige keramische producten te maken. Deze nieuwe plek is een droom die uitkomt, hier hebben we met z'n allen keihard voor gewerkt."

De cultuurpoort van de stad
"Er zullen altijd 2 vrijwilligers in de winkel staan, zodat een van hen een rondleiding kan geven aan geïnteresseerden. Je kunt hier ons verhaal horen en vervolgens een stukje Cor Unum mee naar huis nemen." In samenwerking met het Design Museum 's-Hertogenbosch zullen groepsrondleidingen plaats gaan vinden. "Daarnaast laten we nationale en internationale bekende ontwerpers, architecten en beeldend kunstenaars die zich aan ons hebben verbonden lezingen geven. Onze ontwerpwedstrijd gaan we eveneens op een nog hoger niveau brengen. Met al deze activiteiten hopen we een nieuwe trekpleister te realiseren aan de rand van de Bossche binnenstad, de 'cultuurpoort van de stad'. Samen met o.a. nabij gelegen ondernemingen als GlasLab en Noble, Buurt en het Koning Willem I College staan we te trappelen om allerlei leuke evenementen te gaan organiseren."

Een gemeenschappelijk ideaal
Je zou het bijna vergeten maar Cor Unum bestaat in 2018 maar liefst 65 jaar. "We kijken naar de toekomst maar de geschiedenis van ons bedrijf is voor ons heel belangrijk. We zouden niet kunnen bestaan zonder de schat aan kennis die in de loop der tijd is opgebouwd. Dit heeft ons in staat gesteld om te komen waar we nu zijn. Cor Unum wordt ook op de nieuwe locatie gedragen door circa 35 professionals, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, studenten, ontwerpers en vrijwilligers. Zij werken samen aan mooie producten en delen één gemeenschappelijk ideaal; iedereen verdient een plaats, iedereen heeft een talent en iedereen kan er aan bijdragen de wereld iets mooier te maken."

De leegverkoop van Cor Unum – met o.a. objecten die niet meer in de collectie aanwezig zijn, zaken uit het archief en experimenten van de designers van vandaag, vindt plaats op zaterdag 23 en zondag 24 juni, van 10.00 tot 16.30 uur. Locatie: De Gruyterfabriek, ingang N.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?