Volop spektakel tijdens De Sprong en het Zuiderwaterlinie Festival. Foto: LeonieMullerJuup Luijten
Volop spektakel tijdens De Sprong en het Zuiderwaterlinie Festival. Foto: LeonieMullerJuup Luijten (Foto: )

Tweede editie Zuiderwaterlinie Festival groots aangepakt

REGIO – Vorig jaar vond de succesvolle eerste editie plaats van het Zuiderwaterlinie Festival. Het publiek werd meegenomen op veldtocht van de verbeelding, een route langs verrassende locatievoorstellingen met muziek, theater, film en dans. Dit jaar is er sprake van een groots evenement langs de gehele linie, in combinatie met de spectaculaire Sprong. Ook in de directe omgeving van 's-Hertogenbosch, specifiek Fort Isabella te Vught en het sfeervolle Heusden, valt er op zaterdag 23 en zondag 24 juni meer dan genoeg te beleven.

Door Astrid Berkhout

"De eerste editie werd gehouden op 3 plaatsen van de Zuiderwaterlinie", vertelt Laura Hoek van de Aleph, centrum voor de kunsten te Drunen, dat verantwoordelijk is voor de organisatie van het festival. "In eerste instantie was het de bedoeling dat het evenement langzaam zou groeien met ieder jaar 3 extra locaties, maar dankzij de combinatie met De Sprong is het groeimodel in een versnelling gekomen. De Zuiderwaterlinie ligt in Noord-Brabant en loopt van Bergen op Zoom tot Grave. Met 165 kilometer lengte is het de oudste, langste en meest benutte waterlinie van Nederland. Het vormt een samenhangend geheel van forten, schansen, ravelijnen, vesting relicten, liniedijken, sluizen en inundatievlaktes; een omvangrijk en onderscheidend ensemble, waarin 450 jaar geschiedenis samenkomt.

Cultuurhistorisch erfgoed
"In het kader van De Sprong springen tientallen parachutisten boven de Zuiderwaterlinie. Zij landen op vijf verschillende locaties verspreid over Noord-Brabant, waar ze vervolgens onthaald worden in het Zuiderwaterlinie Festival. Alle festiviteiten zijn erop gericht mensen bewust te maken van de schoonheid van de Zuiderwaterlinie, een prachtig stuk cultuurhistorisch erfgoed dat helaas niet door iedereen wordt (h)erkend. Hiermee zetten we het eens goed op de kaart!"

Programma Fort Isabella
Fort Isabella, de stadse groene schakel tussen Vught en 's-Hertogenbosch, is een van de locaties voor De Sprong. Het historische fort (dat stamt uit 1617) ligt op een unieke plaats en verbindt de natuurgebieden Gement en het Bossche Broek. Op zaterdag 23 juni kunt u bij Fort Isabella tussen 13.00 en 18.00 uur genieten van een afwisselend, gratis toegankelijk cultureel programma. Tussen 11.40 en 12.40 uur is de militaire fly-by, circa 14.00 uur vindt De Sprong plaats. "Na een muzikale battle tussen Bigband Big Deal, slagwerkers en de Harmonie uit Vught halen we de parachutisten met een feestelijke stoet met gildes in voor een ceremoniële ontvangst waarbij net als op de 4 andere locaties de Brabant Suite wordt gespeeld," aldus Annelies Herfst, projectleider namens De Aleph. "Na een spetterende openingsvoorstelling van de jongeren van De Aleph in samenwerking met de Vrouwen van Vught, wordt iedereen van harte uitgenodigd om met elkaar het Tapijt voor Vrede o.l.v. Marianne van Heeswijk te leggen. Ook barst het op verschillende podia los."

Een totaalbeleving
Laat u verleiden door de zangkunsten van Dear Adam en Floor Bazelmans, train uw lachspieren met cabaret van Maya van As en Remy Evers en verwonder u over de acrobatische toeren van Annika Hemmerling. In de voorstelling Milva maakt u kennis met 13 Vughtse dames, die deelnemen aan een proef van Defensie. Kinderen kunnen knutselen aan de waterlinie en zwaardvechten op het fort, waar u struikelt over de muzikanten. We zorgen echt voor een totaalbelevening op het kazerneterrein van Fort Isabella. Al met al zijn we best trots op dit programma."

Veldtocht van de Muziek
Op zondag 24 juni kunt u mee op de Veldtocht van de Muziek op de Zeedijk in Elshout (Heusden), onder begeleiding van ervaren gidsen. "Een fantastische muzikale wandeling van 1,5 uur die voert door het cultureel erfgoed van de Zuidwaterlinie." De relatie met het water – nu eens een vriend, dan weer een vijand – wordt bezongen, verbeeld en gespeeld door amateurgezelschappen én professionele muzikanten. Verhalen over de innige verbintenis van het water met het land worden muzikaal aaneengeregen. Er kunnen maximaal 35 deelnemers mee per Veldtocht. Het startpunt van de Veldtocht is het Heusdens Bureau voor Toerisme, Pelsestraat 17 te Heusden. Hier vandaan worden de deelnemers met bussen naar de start van de route op de Zeedijk vervoerd. Tickets kosten 10 euro p.p. Ze kunnen op de dag zelf - indien nog beschikbaar - aan de deur worden gekocht of worden gereserveerd via www.zuiderwaterliniefestival.nl.

Vertrektijden; tussen 12.00 en 17.00 uur steeds op het hele uur.

Meer informatie is te vinden op www.zuiderwaterliniefestival.nl.


Springen voor Dream4Kids
Wie er altijd al van heeft gedroomd om zélf een parachutesprong te maken, kan nog bieden op een tandemsprong boven Fort Isabella. Het volledige bedrag van het hoogste bod komt ten goede aan Stichting Dream4Kids. Ga naar www.fortisabella.nl. De bieding sluit op zondag 17 juni om 22.00 uur.