Logo bosscheomroep.nl
Nulandia viert van 15 tot en met 24 juni het 75-jarig bestaan
Nulandia viert van 15 tot en met 24 juni het 75-jarig bestaan (Foto: Marc Smits)

Driekwart eeuw voetbalvereniging Nulandia met feestweek

NULAND - R.K.V.V. Nulandia pakt ter ere van het 75-jarige bestaan groots uit met een feestweek. Van vrijdag 15 juni tot en met zondag 24 juni staan er tal van activiteiten voor de ruim zeshonderd leden op het programma: van een jeugdkamp tot een dienstenveiling met als uitsmijter een feestavond met muziek van The Velvet Roses.

Door Marc Smits


Opgericht op 23 juli 1943, middenin de Tweede Wereldoorlog. "Een club gedragen door vrijwilligers en verankerd in het dorp", aldus Mark Dielissen, bestuurslid van de jubilerende voetbalvereniging Nulandia. Momenteel telt de vereniging 300 actieve senioren, 290 junioren en een aantal steunende leden. In het kader van het 75-jarig jubileum verschijnt een speciale uitgave van clubblad de 'Loei': ruim dertig pagina's met verhalen over de club over historie, bijdragen van teams, het oudste en jongste lid, jeugdleden en vrijwilligers. Kortom, een bloemlezing over driekwart eeuw Nulandia.
De eerste voetbalclub in Nuland, Velox, werd al voor de Tweede Wereldoorlog opgericht, echter de papieren met de juiste datum van oprichting zijn in de oorlog verloren gegaan. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog viel - zoals op zovele plaatsen in Nederland - ook in Nuland het voetbal stil. In 1943 namen enkele jongelui heimelijk het initiatief om toch weer te gaan voetballen. Binnen twee maanden konden twee seniorenelftallen worden samengesteld. Omdat er 'thuis' geen goed bespeelbaar veld was, werden er in de beginperiode alleen uitwedstrijden gespeeld. Op 23 juli 1943 werd toelating door de KNVB (afdeling Noord-Brabant) verkregen. Vandaar dat dit als oprichtingsdatum van R.K.V.V. Nulandia wordt gehanteerd. Gedurende de oorlog werden vriendschappelijke wedstrijden gespeeld waaronder tegen 'De Zwervers' uit 's-Hertogenbosch. De club huisde in de loop der jaren op diverse speellocaties en vertoeft nu op sportpark Duyn en Dael aan de Duyn en Daelseweg in Nuland.

Nulandia en FC Den Bosch
Nulandia en FC Den Bosch werken sinds april dit jaar samen nadat de besturen van beide clubs hun handtekening onder een overeenkomst hebben gezet. Met deze samenwerking wil Nulandia de jeugdafdeling ondersteunen en verder verbeteren met de kennis van een profclub als FC Den Bosch. FC Den Bosch is in de afgelopen periode gestart met een traject waarin zij de banden met de amateurverenigingen in de regio aanhaalt en versterkt en is er trots op dat de Bossche profclub RKVV Nulandia als partner mag presenteren binnen het beleid 'samenwerking amateurclubs'. FC Den Bosch wil zich profileren als een actieve en maatschappelijk betrokken partner in de stad en regio. Een samenwerking met amateurverenigingen vormt hierbij op sportief vlak een belangrijke hoeksteen. Talentontwikkeling staat centraal en een bijdrage leveren aan het verhogen van het niveau van het amateurvoetbal in de regio is een concreet uitgangspunt. FC Den Bosch gaat Nulandia ondersteunen met onder meer workshops voor trainers en coaches op uiteenlopende gebieden. Daarnaast moet de samenwerking ervoor zorgen dat spelers die worden gescout - en vervolgens een trainingsstage bij FC Den Bosch volgen - goed worden begeleid gedurende het traject en bij terugkeer naar de vereniging.

Programma feestweek
Terwijl het eerste elftal nog strijdt om promotie naar de derde klasse waren vrijwilligers op de achtergrond al maanden druk bezig om de feestweek op poten te zetten. De jubileumweek wordt afgetrapt op vrijdag 15 juni met een kamp voor alle pupillen van A tot en met F. Op zondag 17 juni start om 13.00 uur het vijf-tegen-vijf-toernooi voor senioren, op maandag 18 juni vanaf 15.00 uur (D-E-F-jeugd) en woensdag 20 juni vanaf 18.00 uur (A-B-C-jeugd) wordt gestreden om de penaltybokaal. Tussendoor is er op dinsdagavond 19 juni vanaf 19.00 uur een playbackshow voor alle senioren (tien heren- en twee damesteams) met medewerking van DJJS. Verder worden er op sportpark Duyn en Dael een spelparcours (19 juni vanaf 18.00 uur), een vossenjacht (21 juni vanaf 15.00 uur), een disco op 21 juni voor E- en F-jeugd (15.00 - 17.00 uur en voor de C- en D-jeugd (vanaf 17.00 uur), een dienstenveiling en FIFA-toernooi (22 juni vanaf 20.00 uur) en een feestavond gehouden voor de leden (23 juni). Op zondag 24 juni wordt afgesloten met een brunch en de finale vijf-tegen-vijf senioren.

Kijk op www.nulandia.nl voor meer informatie over het 75-jarig jubileum.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?