Logo bosscheomroep.nl
Ook te zien tijdens Playful Arts Festival: Random Magic van Jakob la Kour
Ook te zien tijdens Playful Arts Festival: Random Magic van Jakob la Kour

Playful Arts Festival brengt kunst tot leven

's-HERTOGENBOSCH - Op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni 2018 vindt Playful Arts Festival plaats. Een opkomend internationaal georiënteerd festival rondom speelse kunst waar veel te ontdekken valt. Uit binnen- en buitenland reizen gerenommeerde kunstenaars als Willi Dorner, Jacob La Cour en Holly Gramazio hiervoor af naar 's-Hertogenbosch. Het thema is (T)Here & Now. Dit jaar speelt het event zich af op 3 verschillende locaties; het Werkwarenhuis, de Openbare Bibliotheek 's-Hertogenbosch en Muzerije.

Door Astrid Berkhout


Het is alweer de derde editie van Playful Arts Festival, dat om de twee jaar wordt georganiseerd. "Regelmatig moeten we nog uitleggen wat 'playful arts' precies zijn", vertelt Iris Peters. "Het festival toont een scala aan speelse kunstvormen die kunst en spel verbinden, soms met technologie. We begeven ons graag op het gebied van experimentele kunst, waar disciplines in ontwikkeling zijn en naadloos in elkaar overvloeien. De mens staat bij alles centraal. We creëren allerlei settings waar zowel jong als oud iets kunnen beleven. Gedurende het festival krijg je de kans om verschillende rollen aan te nemen; de ene keer ben je toeschouwer, de andere keer doe je actief mee. Het programma is dan ook spannend en divers."

Gevestigde namen en jong talent
"We presenteren in totaal 25 kunstenaars, waarvan er 5 geselecteerd zijn vanuit een Open Call. We hebben gestreefd naar een mooie mix van gevestigde namen en jonge talentvolle kunstenaars uit de stad." Binnen het thema van 2018, (T)Here & Now, leggen zij de focus op het belang van het leven in het hier en nu, met nieuwe rituelen, transformaties en persoonlijke verhalen. "Samen met het publiek reflecteren zij op hoe we met elkaar omgaan en hoe we sociale structuren vormen in een digitaal tijdperk." Het Werkwarenhuis dient als hoofdlocatie. Daarnaast gebeurt er een en ander bij de Openbare Bibliotheek 's-Hertogenbosch en Muzerije, die in 2018 creatieve partners zijn van het Playful Arts Festival. "Veel van 'onze' kunstenaars werken in de openbare ruimte en zoeken de interactie op met het publiek. Vandaar dat we het belangrijk vinden om – naast het bruisende hart op de Tramkade – zichtbaar te zijn in de Bossche binnenstad."

Bodies in Urban Spaces
Een van de hoogtepunten is ongetwijfeld Bodies in Urban Spaces, een performance van de bekende choreograaf Willi Dorner, die wereldwijd al ruim 90 steden heeft aangedaan. Zorgvuldig geregisseerd beweegt een groep toegewijde (lokale) dansers, performers en parcours runners zich een weg door de stad. "Tijdens de route, die start bij de bibliotheek en eindigt bij de Tramkade, vouwen de deelnemers zich rondom parkbankjes en stapelen zich op in portieken. Dit levert een prachtig esthetisch beeld op. Toevallige voorbijgangers worden op onverwachte plekken verrast door menselijke sculpturen." Ook de opvallende interactieve installatie Chair_Jump_Chute van de Nederlandse Marloeke van der Vlugt - geïnspireerd op het werk Antic Meet van de Amerikaanse choreograaf Merce Cunningham - is een bezoek meer dan waard. "Deze stuur je aan middels je bewegingen, waardoor je je eigen performance kunt uitvoeren."

Op avontuur
Daarmee is de toon gezet in de binnenstad. In de industriële ruimte van het Werkwarenhuis kun je tijdens een doorlopende expositie verschillende kunstwerken beleven die zich in geen enkel hokje laten plaatsen maar die je niet snel meer vergeet. "In Random Magic gaat de Deense Jakob la Kour samen met het publiek aan de slag om een nieuwe rituele dans te ontwikkelen in zijn zoektocht naar moderne mystiek. En wat te denken van Nour van de Brit TJ Hughes, een interactieve verkenning van de schoonheid van eten. De game geeft je geen directe opdracht of doel; je bent helemaal vrij om te spelen met je eten, zonder de kliederboel achteraf op te hoeven ruimen. "Naast alle acts kun je beide dagen in de avonduren genieten van muziek in het Werkwarenhuis. Verder is er voor professionals een verdiepingsprogramma met masterclasses en een symposium. Al met al is het een heel mooi programma geworden, dat zich zal afspelen in de relaxte sfeer die zo kenmerkend is voor Playful Arts Festival. Stel je dus vooral open en ga op avontuur!"

Het complete programma is te vinden op www.playfulartsfestival.com.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?