Logo bosscheomroep.nl
Ivonne van der Velden en Marie-José Eijkemans. Foto: Michel van de Langenberg
Ivonne van der Velden en Marie-José Eijkemans. Foto: Michel van de Langenberg

Kunstroute voert langs kunstcollecties particuliere verzamelaars

's-HERTOGENBOSCH – Kunst woont bij mensen. Maar waar dan? En bij welke mensen? Tijdens de kunstroute '…daar waar kunst woont' krijgt u de kans om bij bijzondere mensen, op bijzondere plekken hun bijzondere verzameling te bekijken. Op zaterdag 9 en/of zondag 10 juni gaat u op bezoek bij mensen in 's-Hertogenbosch die kunst in huis hebben met een speciaal verhaal, en dat voor een keer met u willen delen.

Door Astrid Berkhout


Ivonne van der Velden en Marie-José Eijkemans zijn echte kunstliefhebbers. Hun huizen hangen vol prachtige kunstwerken. "We hadden het er over dat eigenlijk alleen vrienden die te zien krijgen", vertelt Ivonne. "Dat vonden we zo jammer. We wilden deze pareltjes graag delen met meer mensen. Tegelijkertijd was de stap om een huiskamergalerie te beginnen voor ons te groot. Zo ontstond langzaam het idee om een route te realiseren langs mooie kunstverzamelingen bij mensen thuis." Kunst heeft voor beide dames een speciale betekenis. De kinderen van Marie-José zijn opgegroeid omringd door kunst en mogen als ze uit huis gaan allemaal een kunstwerk uitzoeken dat ze mee willen nemen. Ivonne: "Dan geef je toch iets fantastisch mee? Het genot van kunst in huis en tegelijkertijd heb je altijd een deel van je veilige haven, je thuis, dichtbij je."

Een andere beleving van kunst
"De ervaring van kunst in een huiselijke sfeer is wezenlijk anders dan in een galerie of een museum. Het leeft meer omdat het geïntegreerd is in het dagelijks leven van de eigenaren. De drempel is ook niet zo hoog omdat je gewoon bij iemand thuis komt. Aan ieder kunstwerk zit bovendien een persoonlijk verhaal vast. De gastheer of –vrouw staat bij ons event dan ook centraal." Door het in de vorm van een route te gieten, komen deelnemers ook nog eens op unieke plekken die een bezoek meer dan waard zijn. "Om deelnemers te vinden, zijn we eerst begonnen bij ons eigen netwerk. Via via zijn we vervolgens anderen op het spoor gekomen. Bij de selectie zijn we kritisch geweest. Sowieso moesten de locaties allemaal op fietsafstand van elkaar liggen. Daarnaast moest het totaalbeeld gewoon kloppen. Als deelnemer aan de route maak je kennis met een enorme diversiteit aan kunst; van modern tot de oude meesters."

Beperkt aantal deelnemers
De route begint beide dagen om 11.00 uur met een inspirerende lezing door Hendrik Driesen (directeur De Pont, museum voor hedendaagse kunst in Tilburg) en Hans November (conservator 20-ste en 21-ste eeuwse kunst Het Noordbrabants Museum). "Vervolgens ga je in een klein groepje van maximaal 8 personen, begeleid door een gids, langs 5 verzamelaars. Onderweg krijg je een walking lunch en koffie/thee, en ontvang je zijdelings ook veel informatie over beeldende kunst in de stad. Het geheel duurt tot 16.30 uur. Als je de dag erop ook deelneemt, bezoek je weer 5 andere verzamelaars." Deelname kost 15 euro p/p, p/d. De zondag is inmiddels al vol, voor de zaterdag zijn nog een paar plekjes vrij dus wees er snel bij. Inschrijven is mogelijk door een mail te sturen naar ivonnevdvelden@gmail.com.

Enthousiasmeren
"Voor de duidelijkheid; we willen geen andere kunstevenementen in de weg zitten maar juist een aanvulling vormen op het aanbod. Voor zover wij weten, is datgene wat wij doen, nog niet eerder gedaan. De drive van alle deelnemers zit in het willen delen van al het moois en het enthousiasmeren van andere mensen. Hopelijk wordt je interesse voor kunst gewekt dan wel aangewakkerd, en zie je dat kunst echt niet duur hoeft te zijn maar wel degelijk een verrijking is voor je interieur." Mocht er geen plek meer zijn om deel te nemen aan de route, wees dan niet getreurd, want hier blijft het niet bij. "We zien dit weekend als een pilot. Bij succes organiseren we iedere laatste zondag van september, januari, maart en juni een seizoen sessie. Hierbij bezoeken we mensen met een collectie van één specifieke kunstenaar of een bepaald thema. Denk b.v. aan Hollandse meesters, Leon Adriaans, Co Westerik of Marc Mulders. Specifiek voor aspirant verzamelaars zijn deze sessies interessant omdat er een korte cursus over het verzamelen van kunst aan vast zit. Het concept biedt eindeloos veel mogelijkheden, de reacties zijn nu al heel positief!"

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?