Logo bosscheomroep.nl
De vele vrijwilligers die het eFFect Festival mede mogelijk maken, hebben er zin in! Foto: Michel van de Langenberg
De vele vrijwilligers die het eFFect Festival mede mogelijk maken, hebben er zin in! Foto: Michel van de Langenberg

Het eFFect Festival wil toegankelijk blijven voor iedereen

VLIJMEN - Het eFFect Festival biedt een podium aan iedereen die een positief effect wil hebben op zichzelf, zijn omgeving en op de toekomst. Als festivalbezoeker kunt u zich onderdompelen in projecten die de wereld een stukje mooier, socialer en duurzamer maken. Maar vooral feest vieren! Zorg dan ook dat u er bij bent op zaterdag 9 en zondag 10 juni. Het is een extra feestelijke editie vanwege het 10-jarig bestaan van zorgboerderij De Locatie.

Door Astrid Berkhout

In 2015 vond de vorige editie plaats van het eFFect Festival. "We hebben er bewust voor gekozen om wat langer de tijd te nemen", vertelt Wim Habraken. "Die tijd hadden we nodig om de benodigde financiële middelen bij elkaar te krijgen. Het eFFect Festival is een echt makersfestival, we doen het allemaal samen. Artiesten komen graag naar deze plek vanwege de unieke sfeer en zijn bereid dit tegen een kleine vergoeding te doen. Ze zijn betrokken en voelen dat er ruimte is om nieuwe dingen uit te proberen. Daarnaast kunnen we niet zonder onze sponsoren in natura én onze enorme groep vrijwilligers die zich geheel belangeloos inzetten om het festival tot een succes te maken, waaronder Wilma de Turck die al jaren verbonden is aan het festival als back stage fondsenwerfster en 'allesregelaar'. We doen ons uiterste best om het festival gratis toegankelijk te houden, we willen dat iedereen eFFect kan komen ervaren."

Voor jong en oud
Een succes kan het zeker worden genoemd want in 2015 trok het festival circa 10.000 bezoekers, verspreid over 2 dagen. "Dat aantal hopen we dit jaar te evenaren." Noël Josemans heeft weer gezorgd voor een zinderend programma voor jong en oud, vol muziekoptredens, locatietheater, een dansvloer, eettentjes, open werkplaatsen, marktkraampjes, presentaties, spelletjes, workshops en nog veel meer moois. "Omdat de kantine van de zorgboerderij - normaal het kloppend hart van het festival - in februari is afgebrand en helaas nog niet opnieuw is opgebouwd, zorgen we als alternatief voor een prachtige spiegeltent, die stond al langer op ons verlanglijstje."

Proeven en ontmoeten
Een aantal highlights van het programma. "Ter ere van het 10-jarig bestaan van zorgboerderij De Locatie werken jongeren onder de bevlogen leiding van sociaal theatermaker en regisseur Wilma van der Heijden al een half jaar aan een locatietheatervoorstelling. Deze zal worden opgevoerd tijdens het jubileumritueel van De Locatie op 9 juni om 13.00 uur." Bijzonder is ook zeker de spectaculaire show 'De Ridders van 't Land van Ooit', met harnassen en maliënkolders, ringsteken en riddersteekspelen en zelfs een heel middeleeuws tentendorp. "Onze smid is een van de ridders en ook de jongeren van De Locatie krijgen er een rol." Ook leuk; de aanschuiftafel. "Bezoekers bouwen rond etenstijd samen een lange tafel die over hele festivalterrein komt te staan. Hier kunnen ze op hun gemak de maaltijd die ze gekocht hebben in een van de restaurants of foodtrucks, opeten en tegelijkertijd mensen die ze (nog) niet kennen, ontmoeten."

Pop-up zeskamp
Wie liever zijn of haar muzikale kunsten vertoont, kan zich opgeven voor het open podium (in samenwerking met Lamarziendan). Overal vinden muzikale optredens plaats (van o.a. artiesten als Donnerwetter, DAAU, Blue Flamingo en Les Cerveaux Lents), met als een van de hoogtepunten een grote jamsessie onder professionele begeleiding. Ook voor theaterliefhebbers is er meer dan genoeg te beleven. Bijzonder is Residentie Spin Echo. Dit collectief is het resultaat van de uitdaging die de Bossche componist Ralph Timmermans en de Gentse choreografe Hanne Schillemans in 2015 aangingen op verzoek van eFFect; maak in één week een voorstelling in de circustent. "Dit jaar doen ze dat nog eens over." Verwacht een dynamische smeltkroes van dans, live muziek en theater. "Uiteraard worden de kinderen niet vergeten, zij kunnen terecht op het kinderplein." Lekker eten is eveneens belangrijk dus de catering heeft dit jaar een impuls gekregen, met medewerking van lokale ondernemingen als De Lekkere Man, Boon en Tijdink & Tijdink. "We hebben hierbij gezocht naar aparte dingen, anders dan anders." Nog een tip: Laat u vooral niet afschrikken als het weer wat tegen zit, ook dan is er meer dan genoeg te doen tijdens eFFect!

Openingstijden: Zaterdag 9 juni van 14.00 tot 1.00 uur en zondag 10 juni van 11.00 tot 21.00 uur. Het complete programma is te vinden op www.effectfestival.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?