Logo bosscheomroep.nl
Scouting Hintham bestaat 65 jaar. Foto: Marc Smits
Scouting Hintham bestaat 65 jaar. Foto: Marc Smits (Foto: Marc Smits)

Jubileumweekeinde Scouting Hintham in kader 65-jarig bestaan

's-HERTOGENBOSCH - Scouting Hintham (St. Christoffel) biedt wekelijks een uitdagend programma aan zo'n honderdvijftig jeugdleden in de leeftijd van 5 tot en met 17 jaar. Een groep van zestig vrijwilligers is binnen de vereniging actief. Dit weekeinde staat bol van de jubileumactiviteiten vanwege het 65-jarig bestaan dat zondag 27 mei wordt afgesloten met een spellendag.

Door Marc Smits


Zelf was hij tien jaar scouting-lid, al was dit niet binnen Scouting Hintham. Sinds 2016 is hij voorzitter van de club waar zijn zoon Daan (10) al de helft van zijn leven deel van uitmaakt. Ron Strikker: "Het scoutingseizoen loopt parallel aan een schooljaar. De eerste week van de zomervakantie gaan de jeugdleden op zomerkamp wat traditioneel de afsluiter van het seizoen is. Scouting Hintham is een gezonde vereniging en nieuwe leden zijn altijd welkom. We bieden kinderen en jongeren de mogelijkheid om drie keer gratis mee te draaien om zo een beeld te krijgen van wat we zoal doen." Het terrein van Scouting Hintham ligt aan de Vliertsesteeg in 's-Hertogenbosch. "Hier hebben wij een tweetal gebouwen staan: de Steenuil en de Houtsnip. De Steenuil is het hoofdgebouw en wordt door alle jeugdspeltakken gebruikt. De Houtsnip is het thuishonk van onze stammen waar alle leden achttien jaar of ouder zijn. Verder is er op het terrein voldoende ruimte voor allerlei activiteiten en hebben we de beschikking over een kampvuurkuil."

Uitdagend
Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meisjes en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. Samenwerking en uitdaging staan centraal. Met andere woorden: samen plezier maken, leuke, spannende dingen doen en er tegelijk iets van leren. Binnen scouting bestaat een 'doorlopende leerlijn' waarbij de leden naarmate ze ouder worden voortborduren op hetgeen ze op jongere leeftijd geleerd hebben. Scouting Hintham biedt haar leden een veilige en leerzame speelomgeving waarin kinderen leren risico's te nemen en hun handen lekker vuil worden.
Scouting Hintham biedt wekelijks aan zo'n 150 jeugdleden een afwisselend programma aan. Afhankelijk van de leeftijd kan dit programma van alles omvatten. Waar de jongste leden veel knutselen en spelletjes doen, trekken oudere leden er vaker op uit om zelf hun programma te organiseren. Deze programma's kunnen enorm variëren en zijn vaak gelinkt aan één van de acht activiteitengebieden binnen scouting: scouting technieken, buitenleven, expressie, sport en spel, identiteit, samenleving, internationaal en veilig en gezond.

Laagdrempelig
In 1937 is de Don Bosco verkennersgroep opgericht: de voorloper van de St. Christoffelgroep zoals Scouting Hintham sinds 1953 officieel heet. Scouting Hintham is onderdeel van Scouting Nederland, de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan honderdduizend leden. Scouting bestaat in Nederland sinds 1910 en heette vroeger 'verkennerij' of 'padvinderij'. Scouting Hintham kent diverse leeftijdsgroepen met ieder een eigen benaming: Bevers, Welpen, Scouts, Explorers en Stam. Ron Strikker: "Scouting Hintham is een open, maar wel hechte vereniging. Onze leden komen uit Hintham, 's-Hertogenbosch en Rosmalen. Veel leden blijven na het doorlopen van de jeugdspeltakken als vrijwilliger actief. Met zo'n zestig vrijwilligers mogen wij ons zeker rijk rekenen. Wij vinden het belangrijk dat scouting laagdrempelig en toegankelijk is voor iedereen. Onze stafteams zijn enthousiast en betrokken en zorgen telkens weer voor een leuk programma."

Veranderingen
Ron Strikker: "Scouting is met de tijd meegegaan en heeft een veel uitgebreider en gevarieerder spelaanbod dan in vroegere jaren. Er is hard gewerkt om van het wat oubollige imago van de padvinderij af te komen. Waar vroeger meiden en jongens gescheiden speltakken hadden, zijn deze nu samengevoegd.

Een aantal kernactiviteiten van scouting is hetzelfde gebleven. Met name de typische scoutingtechnieken als kaart en kompas, kamperen en pionieren zijn onveranderd. Scouting draait ook nog steeds om onderlinge samenwerking. Hoewel de onderwerpen en thema's zijn veranderd, is het nog steeds belangrijk om te leren communiceren en in teamverband problemen en opdrachten aan te pakken. Het leuke aan scouting is dat je elke week weer wat anders doet. De programma's zijn zeer afwisselend. Daarnaast leer je van alles en maak je vrienden voor het leven. Veel scouts blijven na hun achttiende levensjaar verbonden aan scouting en vormen samen een stam en organiseren regelmatig activiteiten. Ook zijn er veel voormalige jeugdleden die een vrijwilligersfunctie binnen de groep vervullen. Zij geven leiding aan een speltak of hebben andere ondersteunende functies."

Kijk op www.scouting-hintham.nl voor meer informatie.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?