Logo bosscheomroep.nl
Monika Brabers met cursist Carlo van de Laak. Foto: Gérard van Kessel
Monika Brabers met cursist Carlo van de Laak. Foto: Gérard van Kessel

Engels 'upgraden' en als tweede taal een 'boost' geven

's-HERTOGENBOSCH/ EMPEL - In een wereld waar de internationalisering gemeengoed is geworden, neemt de behoefte om Engels als tweede taal goed onder de knie te krijgen toe. Monika Brabers (44) uit Empel is gespecialiseerd in het verzorgen van Engelse lessen die inzoomen op alle zakelijke communicatievaardigheden voor volwassenen met een gevorderd niveau. "Mijn passie is om mensen te helpen zelfverzekerd te worden en hun Engels een boost te geven".

Door Marc Smits


Business English, IELTS -examentrainingen en interculturele cursussen. Dat is wat Monika Brabers met haar eenmansbedrijf 'Hulp met Engels' verzorgt. Ze groeide op in het plaatsje Gödöllo, vlakbij de Hongaarse hoofdstad Boedapast. De liefde voor de Engelse taal ontstond op jonge leeftijd. Ze studeerde Engels aan de universiteit van Boedapest, gaf Engelse les op individuele basis aan medewerkers van internationale bedrijven en beschikt over een eerstegraads lesbevoegdheid.
Monika Brabers leerde haar man kennen op het privé taleninstituut in Boedapest waar hij vanuit een Bosch bedrijf Hongaars wilde leren. Het stel verhuisde in 2003 naar Empel waar Brabers ruim zeven jaar als docente Engels aan het Koning Willem I College verbonden was om in 2013 voor zichzelf te beginnen. Vijf jaar later heeft ze een klantenbestand opgebouwd met de focus op 's-Hertogenbosch en omstreken. Haar doelgroep: iedereen die in Nederland woont en moeite heeft met Engels. Zo heeft ze klanten afkomstig uit Spanje, Indonesië, Polen, Afghanistan, Turkije, Peru en natuurlijk Nederland.

Taalreis
Haar droom is uitgekomen: voor zichzelf beginnen en in een individuele setting lesgeven met de focus op haar specialisatie zakelijk Engels. "Ik denk dat dit de meest effectieve manier is om een taal te leren. Na afloop zijn de mensen zelfverzekerder. Ze bloeien op en krijgen een fikse upgrade. Ze durven de taal meer te gebruiken. Het werk dat ik in Hongarije voor het privé taleninstituut deed, vond ik geweldig. Het geeft me veel energie en ik kan er mijn passie in kwijt. Dat wilde ik in Nederland voortzetten maar ik wilde eerst het Nederlandse onderwijs en de cultuur leren kennen. Cultuur is heel belangrijk zeker met het oog op de internationalisering en het belang daarbij van de Engelse taal. Mijn passie is om mensen verder te helpen in hun taalreis en hen bewust te maken hoe mooi een tweede taal kan zijn."

Ondernemen
Monika Brabers: "Nu als zzp-er komt er ook de marketing bij. Als ondernemer ga ik veelvuldig naar conferenties. Ik ben lid van IATEFL, een internationale organisatie van docenten Engels met een speciale afdeling zakelijk Engels (BESIG). Tijdens die conferenties kan ik mezelf bijscholen en ontmoet ik docenten uit heel Europa die ook mijn sparringpartners zijn. Als ondernemer neem ik zelf de beslissingen. Ik weet wat ik wil, welke methode ik wil toepassen en wat de beste lesmaterialen zijn. Ik vind het leuk dat ik zelf die beslissingen kan maken om kwaliteit te leveren. Ik gebruik daarbij authentieke materialen. Dus niet alleen Engels uit de boeken maar ook inspirerende TED talks, interviews en toespraken zoals de 'Me too speech' van Oprah Winfrey. We bekijken het, gaan in op de woordenschat en bespreken hoe je dit kunt gebruiken in je eigen werkomgeving. In blokken van tien lessen komen alle communicatieve vaardigheden aan bod: e-mail schrijven, telefoongesprekken, presentatievaardigheden, meeting skills, woordenschat, grammatica en uitspraak. Ook de interculturele aspecten in combinatie met de Engelse taal worden behandeld. Waarom kun je een deal niet sluiten en verloopt de communicatie stroef? Cultuur is namelijk een heel belangrijk aspect bij het zakendoen. Ik wil de mensen bewust maken van deze cultuurverschillen."
Cursist Carlo van de Laak (35) uit Vught: "Mijn vrouw ging voor een Amerikaans bedrijf werken en wilde haar Engels bij Monika 'upgraden'. Ik ben daar nu ook mee bezig. Grammatica heb ik wel op school gehad maar dat is niets in vergelijking met wat ik hier krijg. Ik weet nu hoe ik het moet zeggen en wat ik zeg. Wanneer je de Engelse taal niet goed spreekt, ook al zit je hoog in de boom, dan nemen mensen je toch niet helemaal serieus. Engels is de voertaal van deze wereld. Je niveau wordt de eerste les gepeild. Vervolgens is het maatwerk. Het is heel duidelijk waar mijn tekortkomingen liggen en daar wordt heel erg op gehamerd."

Kijk op www.hulpmetengels.nl voor meer informatie.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?