Logo bosscheomroep.nl
Leden van het JeroenBosch Koor ‘warmen op’ tijdens een van de repetities. Foto: Michel van de Langenberg
Leden van het JeroenBosch Koor ‘warmen op’ tijdens een van de repetities. Foto: Michel van de Langenberg

Jeroen Bosch Koor viert 50-jarig bestaan met jubileumconcert

's-HERTOGENBOSCH – Het JeroenBosch Koor viert in 2018 haar 10-de lustrum, met als thema Bossche Nootjes. Sinds de oprichting in 1968 heeft het koor een uitstekende naam opgebouwd. Op 7 en 28 oktober staat een bijzonder jubileumconcert gepland in de Grote Kerk in 's-Hertogenbosch. Het programma bestaat o.a. uit de Carmina Burana van Carl Orff, 'Onze Stad' van Henk Stoop én een muziekstuk gecomponeerd door dirigent Paul van Gulick, die al 30 jaar verbonden is aan het koor. Op zaterdag 26 mei krijgt u alvast een voorproefje tijdens het gratis lenteconcert in De Biechten te Hintham (aanvang 14.30 uur).

Het JeroenBosch Koor bestaat uit tussen de 80 en 100 enthousiaste leden. "Het ledenaantal is al die jaren relatief stabiel gebleven", vertellen Elise Beckers, Ilse Dahlhaus en Paul van Gulick, respectievelijk voorzitter, algemeen bestuurslid en dirigent van het JeroenBosch Koor. "We hebben allemaal dezelfde passie, namelijk samen zingen, en leggen de muzikale lat graag steeds iets hoger. We willen er uit halen wat er in zit, met alle mogelijkheden en onmogelijkheden die er zijn." De concerten van het JeroenBosch Koor zijn dan ook steevast van een hoog niveau, met werken van klassieke en hedendaagse componisten. "De focus ligt daarbij op de grotere werken, daar ligt voor ons de uitdaging. Tegelijkertijd vinden we het belangrijk dat onze concerten toegankelijk zijn voor een breed publiek. Iedereen moet van onze muziek kunnen genieten. We zoeken dan ook regelmatig inwoners van de stad op die niet meer in staat zijn een podium te bezoeken, o.a. in verzorgingshuizen."

Grote onderlinge betrokkenheid
Het sociale karakter van het koor is net zo belangrijk. "Kenmerkend zijn de warme sfeer en de gezelligheid. Er is een grote onderlinge betrokkenheid. Niet voor niets blijven onze leden over het algemeen lang hangen. In de loop der tijd zijn dan ook mooie, hechte vriendschappen ontstaan." Het JeroenBosch Koor is tevens maatschappelijk betrokken en heeft al verschillende keren door het geven van benefietconcerten geld ingezameld voor charitatieve doelen. "We hebben ook altijd geprobeerd muzikaal gezien iets toe te voegen door uitdrukkelijk de samenwerking op te zoeken in projecten met bijvoorbeeld andere koren, orkesten, lokale verenigingen en (inter)nationale musici." Ter gelegenheid van het jubileumjaar is een comité van aanbeveling samengesteld, dat bestaat uit niet de minsten; Annett Andriesen (directeur Internationaal Vocalisten Concours), mgr. dr. bisschop Gerard de Korte, ds. Erica Scheenstra (dominee protestantse gemeente 's-Hertogenbosch) en drs. Etha Schoenmaker-Konings (rector Stedelijk Gymnasium). "Op deze manier zoeken we uitdrukkelijk de verbinding met de stad."

Teksten rondom een goed leven
Tijdens de jubileumconcerten op 7 en 28 oktober kunnen bezoekers genieten van een gevarieerd programma. "Met o.a. de indrukwekkende Carmina Burana van Carl Orff, dat we uitvoeren samen met kinderkoor de Fermaatjes, en 'Onze Stad' van Henk Stoop." Sinds 1988 staat het koor onder leiding van Paul van Gulick; speciaal voor deze gelegenheid heeft hij een nieuwe compositie gemaakt, die dan voor het eerst ten gehore zal worden gebracht. Paul: "Deze heb ik gebaseerd op de Bossche wetenschapper, priester en toneelschrijver Georgius Macropedius, een tijdgenoot van Jeroen Bosch en destijds een bekend man. In zijn werk, waaronder het toneelstuk Hecastus, gaat hij op zoek naar de zin van het leven. Zijn Latijnse teksten heb ik in de compositie geplaatst, evenals overigens een drietal stellingen van Martin Luther, die in dezelfde tijd leefde, en teksten van Gerard de Korte en Erica Scheenstra, die ingaan op de vraag wat een goed leven is.
Ook Bossche jongeren roepen we op om teksten rondom dit thema te schrijven en bij ons aan te leveren via contact@paulvangulick.com. We gaan deze bundelen in een apart boekwerkje."

Het was Paul die bij zijn komst de gang naar de grotere werken inzette. "Tijdens repetities werken we hard maar ik breng ook wat humor in. Muzikaal gezien probeer ik het wezen van de muziek te raken. Daarbij streef ik naar het hoogst haalbaar klinkend resultaat, met de mensen die we hebben." Voor de toekomst gaat het JeroenBosch Koor vooral door op de ingeslagen weg. "Nog meer dan voorheen zullen we daarbij de samenwerking opzoeken", vervolgt Paul. "Alleen dan is het nog betaalbaar om grotere producties neer te kunnen zetten."

Het JeroenBosch Koor kan nog projectzangers gebruiken die willen meewerken aan de jubileumconcerten. Meer informatie: www.jeroenboschkoor.nl.


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?