Logo bosscheomroep.nl
Vaak lopen de Bossche kroegen tegenwoordig pas tegen middernacht vol. Foto: De Vaste Clique
Vaak lopen de Bossche kroegen tegenwoordig pas tegen middernacht vol. Foto: De Vaste Clique

Eerste editie Vroeg op sjouw wisselend succes

's-HERTOGENBOSCH – Tegenwoordig lopen de Bossche kroegen op een stapavond pas rond twaalven vol. Volgens horecaondernemer Jamie Hoos levert dit meer nadelen dan voordelen op. Daarom startte zij samen met andere horecaondernemers het initiatief 'Vroeg op sjouw'. Stapcafés als De Saeck, De Buurvrouw, De Boulevard, De Smidse en Borrelcafé Jij&Ik proberen op dezelfde avond jonge stappers te verleiden om al vanaf 19 á 20 uur de kroeg in te gaan. Vorige week was de eerste editie.

Door Megan Hanegraaf


Hoos: "Als stappers eerder de stad in gaan, kunnen ze ook eerder naar huis. Hierdoor kun je op zondag weer fris opstaan. Daarnaast valt er ook geen gat meer voor mensen die bijvoorbeeld in een restaurant eten en rond tienen klaar zijn, maar daarna nog wel graag de kroeg in willen."

Verschillende acties
Tijdens de eerste editie van 'Vroeg Op Sjouw' afgelopen zaterdag 12 mei organiseerden twaalf kroegen verschillende acties om stappers eerder de kroeg in te krijgen. "Er was niet echt een gezamenlijk plan", vertelt Hoos. "Het zijn nu eenmaal allemaal eigen kroegen met eigen concepten en we willen het laagdrempelig houden. De bedoeling is wel dat ze gezamenlijk het vroege stappen promoten." Café 't Pumpke had bijvoorbeeld een muntenactie, de Cosmopoliet organiseerde het themafeest Foute Party, Hart van Brabant had een zanger geregeld en bij 't Paultje konden stappers kiezen uit meer dan vierhonderd speciaalbiertjes.

Kroegen voor tienen vol
Jamie kwam op het idee van 'Vroeg Op Sjouw', omdat ze merkte dat het de afgelopen jaren in 's-Hertogenbosch steeds rustiger is geworden tijdens stapavonden. Volgens de horecaonderneemster heeft dit meerdere redenen. "Ik denk dat het rookverbod ermee te maken heeft, maar ook het verhogen van de leeftijdsgrens voor alcohol van 16 naar 18 jaar speelt een rol. Jongeren gaan thuis eerst 'indrinken' en komen pas rond een uur of twaalf naar de stad." Volgens Hoos hebben verschillende kroegen al eerder geprobeerd om stappers vroeger naar de kroeg te krijgen. Maar zonder resultaat. Waarom gaat het wel lukken met 'Vroeg Op Sjouw'? "Destijds waren het vooral initiatieven van individuele kroegen. Dan is het in één kroeg druk, maar bij de kroeg ernaast is het dan weer rustig. Dat is ook niet echt gezellig, toch? Nu doen zoveel mogelijk horecaondernemers mee met verschillende acties", vertelt de initiatiefneemster. In sommige kroegen bleef het zaterdag toch nog aardig rustig, maar volgens Hoos stonden een aantal kroegen als De Cosmopoliet, De Smidse en Hart van Brabant voor tien uur vol. "Voor een eerste editie ben ik tevreden met dit resultaat."

Derde editie groots aangepakt
Voorlopig zal 'Vroeg op Sjouw' eens in de twee maanden worden georganiseerd. Op 21 juli staat een tweede, zomerse editie op het programma. "Bij het aankondigen van de eerste editie waren ook andere kroegen wel geïnteresseerd in ons evenement, maar wilden eerst nog even afwachten. Nu het bij een aantal kroegen een succes was, hebben zij zich alsnog bij ons aangemeld voor de komende edities", aldus Hoos. Ze hoopt dat in de toekomst nog meer kroegen zich zullen aansluiten bij 'Vroeg Op Sjouw'. "De derde editie organiseren we in september. Dan willen we groots uitpakken". Wanneer 'Vroeg Op Sjouw' succesvol is, durft Hoos nog niet te zeggen. "Ik vind dat dit initiatief pas een succes is als het geen evenement meer hoeft te zijn, maar dat jongeren vanzelf weer rond acht uur de kroeg opzoeken".

Vroeg Op Sjouw begint vanaf 19.00 uur. De eerstkomende editie is 21 juli. Entree is overal gratis. Let op: bijna alle deelnemende kroegen zijn voor 18+.


Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?