Logo bosscheomroep.nl
Ook het eigen werk van Toon Joosen alias Mr. Colori is te zien in de expositie
Ook het eigen werk van Toon Joosen alias Mr. Colori is te zien in de expositie

Nieuwe expositie in Jheronimus Bosch Art Center: Lady Madonna

's-HERTOGENBOSCH - Sinds vorige week is in het Jheronimus Bosch Art Center (JBAC) de mail art tentoonstelling Lady Madonna te zien. Deze expositie is tot stand gekomen in samenwerking met het Museum of Instant Images. 350 Kunstenaars uit 45 landen zijn uitgenodigd en hebben hun eigen visie gegeven op het thema Lady Madonna, De vrouw met duizend namen.

Het thema is toegespitst op de vraag hoe de deelnemende kunstenaars de traditionele Madonna-figuur als een inspiratiebron kunnen gebruiken om hun eigen artistieke visie te verbeelden van misschien wel het meest gebruikte thema in de kunstgeschiedenis; de sterke en mooie, jonge vrouw. De titel is afgeleid van een songtekst van The Beatles uit 1968 (The woman with one thousand names). Een sterke, alleenstaande vrouw probeert in haar gezin de eindjes aan elkaar te knopen. Het is een tekst die 50 jaar later nog steeds actueel is. Postkunst, mail art, bestaat al meer dan 50 jaar. Er is een groot wereldwijd netwerk ontstaan van kunstenaars die aan elkaars projecten deelnemen en in woord en beeld communiceren zonder elkaar persoonlijk te kennen.

Uit noodzaak geboren
Toon Joosen, 'curator' van de expositie, maakt al ruim 40 jaar onderdeel uit van deze beweging. "De oorsprong van postkunst ligt in Amerika", vertel hij gedreven. "Begin jaren '60 kwam in New York onder de naam Fluxus een geheel nieuwe kunststroming op. Sindsdien zochten kunstenaars alternatieve wegen om hun kunst te verspreiden, buiten de traditionele kunstinstellingen om. "Uit noodzaak, als kunstenaar kwam je in die tijd gewoon niet aan de bak. Mail art is feitelijk een wereldwijd, ondergronds circuit van kunstenaars dat hierdoor ontstond. De voertaal is Engels. Iedereen geeft zijn of haar creatieve interpretatie van een specifiek thema en stuurt dit vervolgens per post op. Het is een ongeschreven regel dat er niets gekocht of verkocht mag worden, het is uitdrukkelijk niet commercieel. Tegenwoordig worden de werken meestal via e-mail uitgewisseld." Als 'Mr. Colori' van het Museum of Instant Images zet Joosen zich echter in om juist de papieren versie in stand te houden. "Alleen dan kun je immers tentoonstellingen als deze blijven organiseren." Alle werken worden bovendien door hem bewaard in het Museum of Instant Images, dat inmiddels duizenden mail art-werken (vaak niet groter dan een ansichtkaart) bevat.

Variëteit in stijlen en technieken
Maar liefst 450 kunstenaars afkomstig uit alle delen van de wereld reageerden uiteindelijk op de oproep die Joosen ongeveer een jaar geleden deed. Dit resulteerde in een enorme variëteit in stijlen en technieken. Van een politiek getinte prent waarin het conflict tussen president Trump en Mexico wordt verbeeld tot een prachtige ingetogen interpretatie van het moederschap. "De werken zijn allemaal gemaakt door professionele kunstenaars, ook de jongere generatie, waarvan sommigen best bekend zijn in hun vaderland. De communicatie met vakgenoten middels mail art vinden zij even belangrijk als het contact met de mensen in hun eigen stad of dorp." De originele kunstwerken zijn te zien in de toren van het JBAC. "De uitdaging is er zo veel mogelijk te tonen in de expositie. Daarnaast komen ze te staan in de bijbehorende papieren catalogus. Alle deelnemende kunstenaars krijgen deze toegestuurd."

Het verhaal
"Het mooie aan postkunst vind ik de veelzijdigheid en het universele karakter ervan. Evenals het feit dat het niet alleen gaat om de vormgeving, maar ook om de betekenis van het werk. Achter iedere afbeelding gaat weer een ander verhaal schuil." Het is de 14-de mail art expositie die de inmiddels 70-jarige Joosen organiseert (waarvan 3 in het JBAC), daarnaast heeft hij zelf aan talloze andere tentoonstellingen deelgenomen. De persoonlijke inzet van Joosen voor o.a. de mail art, altijd naast zijn werk als docent handvaardigheid en kunst, werd onlangs terecht beloond met een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De expositie Lady Madonna is tot en met 6 januari 2019 te bewonderen in het JBAC. Meer informatie: www.jheronimusbosch-artcenter.nl.