Stap even in een andere wereld tijdens Urban Fiction

's-HERTOGENBOSCH - Tussen de markante gebouwen en silo's bij het Werkwarenhuis presenteert Panama Pictures van 23 tot en met 26 mei Urban Fiction. Een interdisciplinaire expeditie waarbij dans, circus, beeld, geluid en muziek op bijzondere wijze samenkomen. Voor deze exclusieve productie daagt Panama Pictures een nieuwe generatie spelers in de performing arts en audiovisuele kunsten uit om met elkaar de mogelijkheden op het industriële terrein te ontdekken en de toeschouwer hiermee te verrassen.

Door Astrid Berkhout

Choreograaf Pia Meuthen van Panama Pictures - die op 25 oktober de Cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant in ontvangst mag nemen - nam het initiatief tot Urban Fiction, daarbij vooral geïnspireerd door de Tramkade als locatie. "Het is zo'n theatrale plek, met verschillende sferen die naast elkaar bestaan. Dat prikkelt de fantasie. Het rauwe, industriële karakter is bovendien uniek. 's-Hertogenbosch is een prachtige stad, maar een plek als deze ontbrak echt nog." Pia wilde er meer mee doen en zocht contact met Simone Kramer van het Werkwarenhuis. Ook zij was meteen enthousiast. "Het idee was om mensen mee te nemen op een interdisciplinaire tocht langs allerlei locaties op het terrein van de Tramkade, zowel binnen als buiten, met het Werkwarenhuis als beginpunt."

Eén vertelling
Spannende korte scènes rondom circusdisciplines als trapeze, touw, chinese pole en partneracrobatiek gaan over in dans en worden aan elkaar geregen tot een vertelling over de vloeibaarheid van het moderne leven, geïnspireerd op het werk van socioloog Zygmunt Bauman. Performers beklimmen de gebouwen, balanceren op de randen en gaan met hun lichamen op in de wirwar van buizen, ladders en stalen constructies. "Het is de bedoeling dat het geen losse scenes blijven, het zijn allemaal aparte hoofdstukken in één samenhangend verhaal. Ze versmelten met de locatie. Tegelijkertijd zorgen we voor samenhang middels één onderliggende muziekcompositie als geluidsdecor. Het mooie is dat je als bezoeker echt onderdeel uitmaakt van deze dynamische voorstelling, je bevindt je tussen de performancers en maakt alles daardoor van heel dichtbij mee. Om te zorgen dat de aandacht niet verslapt, gebeurt er van alles om je heen terwijl je van de ene naar de andere locatie loopt."

De vloeibare samenleving
"Socioloog Zygmunt Bauman schreef over een vloeibare moderne samenleving, waarin geen permanente afspraken bestaan. Elk verbond moet losjes worden aangegaan zodat dit op ieder moment kan worden ontbonden, zodra de omstandigheden veranderen. Sommige mensen zijn hier bang voor, alles is immers voortdurend in beweging. Het hoeft echter niet perse negatief te zijn, het biedt ook kansen. In Urban Fiction tonen we - tegen de achtergrond van de oude fabriek met al haar restanten van wat ooit was - een groep mensen die zich steeds opnieuw moet aanpassen aan een andere omgeving, met andere omstandigheden. De relaties die ze met elkaar aangaan, zijn slechts tijdelijk van aard. Partners zijn inwisselbaar, toevallige verbintenissen en breuken geven nieuwe mogelijkheden en ervaringen zijn gefragmenteerd. Onder alles sluimert echter ook een verlangen naar een diepere band met elkaar."

Nieuwe generatie makers
Voor Urban Fiction wordt samengewerkt met jong talent. Geprojecteerde beelden en audiovisuele installaties accentueren de theatrale kracht van de ruimte. "Deze zijn ontworpen door visual artists van Playgrounds, samen met studenten aan de kunstacademie AKV|St.Joost in 's-Hertogenbosch. 

De voorstelling zelf wordt niet alleen neergezet door een ervaren performer van Panama Pictures, maar ook door 10 vierdejaarsstudenten van de circusopleiding ACaPA in Tilburg. Wat hoopt Pia te bereiken met Urban Fiction? "Ik streef ernaar een totaalbeleving neer te zetten, je moet het gevoel hebben dat je even een andere wereld in stapt. Daarnaast hoop ik dat bezoekers na afloop van deze voorstelling opeens met andere ogen naar deze locatie kijken."Simone Kramer vult aan: "Het Werkwarenhuis past perfect bij een evenement als dit. Het is een drempelloze, veelzijdige plek waar nieuwe dingen ontstaan tijdens het maken, eten en dansen. In deze coproductie gaan we samen het experiment aan om diverse kunstvormen met de omgeving te verbinden, de artistieke grenzen op te zoeken en een unieke ervaring te creëren."

Urban Fiction is een co-productie van Panama Pictures en het Werkwarenhuis en is van woensdag 23 t/m zaterdag 26 mei iedere avond om 21.30 uur exclusief te beleven op de Tramkade in 's-Hertogenbosch. Tip: Op vrijdag en zaterdag is er een afterparty. Meer informatie: www.panamapictures.nl of www.werkwarenhuis.nl.