Logo bosscheomroep.nl
Fiona Reinaerts en Karlijn van Ballegooien voor de watertoren. Foto: Niek Geneuglijk
Fiona Reinaerts en Karlijn van Ballegooien voor de watertoren. Foto: Niek Geneuglijk

Café Herman trotse ontvanger plaquette Kring Vrienden

's-HERTOGENBOSCH – Enige tijd geleden mochten Fiona Reinaerts en Karlijn van Ballegooien van Café Herman - sinds het voorjaar van 2017 gevestigd in de Bossche watertoren, een robuust en markant rijksmonument - de plaquette van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch in ontvangst nemen. Deze werd onthuld door wethouder Van Olden en Yvonne Moerman, voorzitter Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch. De plaquette kent men toe aan een eigenaar van een historisch pand met een commerciële functie, dat met respect voor de cultuurhistorische waarde is verbouwd.

Door Astrid Berkhout


Met de plaquette spreekt de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch zich uit tegen de filialisering van de winkelstraten. "We zien dit als een slechte ontwikkeling voor onze historische stad en stellen de eenheidsworst aan de kaak, die onze binnensteden teistert", aldus Hans van Bavel en Henk van Vugt, respectievelijk voorzitter en secretaris van de werkgroep 'Het kleine monument'. "We willen initiatieven in het zonnetje zetten die het belang benadrukken van respect voor het verleden." Criteria die worden gehanteerd bij toekenning van de plaquette zijn o.a. een positieve uitstraling op het cultuurhistorisch klimaat, met respect voor het verleden omgegaan met het pand, de bedrijfsfunctie heeft zich ondergeschikt gemaakt aan het pand, de waardevolle elementen uit het verleden worden bewaard, versterking van het eigen historisch karakter van 's-Hertogenbosch en gericht op schoonheid van langere duur en niet op vernieuwing en durf voor de korte termijn.

Direct verkocht
Waarom hebben de eigenaressen van Café Herman eigenlijk ooit voor deze locatie gekozen? "Omdat het dé watertoren van 's-Hertogenbosch is", vertellen Fiona en Karlijn enthousiast. "Na een eerste bezichtiging binnen waren we direct verkocht en vastberaden om er iets fantastisch moois van te maken. De niet voor de hand liggende ligging van de toren - meer tegen de woonwijken aan dan in het centrum - leek ons geschikt om het stadse wat 's-Hertogenbosch soms mist op onze manier aan te vullen." Om dit te realiseren, was wel een flinke verbouwing noodzakelijk. "Het was voor ons meteen duidelijk dat we zoveel mogelijk van de oorspronkelijke staat wilden behouden. Het stuk waterbuis dat door de zaak omhoog loopt, moest bijvoorbeeld ten alle tijden zichtbaar blijven. Aan de voorzijde hebben we zelfs besloten hier de vloerdelen helemaal te verwijderen, zodat de buis nog beter te zien zou zijn. De oorspronkelijke ramen werden belangrijke elementen en de muren zijn alleen maar schoongemaakt om zo de ruwheid van het pand te benadrukken. Geen schreeuwerige elementen toevoegen om aandacht te trekken, maar de kracht zoeken in eenheid en eenvoud, dat was ons uitgangspunt."

Unieke beleving
Waarom vonden beide dames het van belang om de authenticiteit van het gebouw te behouden en wellicht zelfs te versterken met hun eigen inrichting? "Omdat dat de elementen zijn die je niet kunt namaken. Zij zorgen voor een unieke beleving. Onze volledige inrichting hebben we gedaan onder leiding van Studio Luuk van Laarhoven. Een zeer getalenteerd ontwerper, vorig jaar afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Alle elementen die aan de basis staan van het interieur, zijn door hem met de hand gemaakt. Door op een natuurlijke wijze met de materialen hout en metaal te werken is hij erin geslaagd er een warm en industrieel geheel van te maken. Het ontvangen van de plaquette betekent voor ons dat we erin zijn geslaagd diverse doelgroepen aan te spreken. Dat we voor de cultuurhistorische liefhebber een mooie plek hebben gemaakt, maar ook voor de jongere bewoners van onze stad. Er is een enorme diversiteit aan gasten in de watertoren!"

Bewondering en erkenning
De Bossche watertoren – een ontwerp van J. Kalff, architect en directeur van de Bossche Dienst Gemeentewerken – is in 1974 buiten bedrijf gesteld en heeft in de loop der tijd verschillende bestemmingen gehad. In 2011 heeft de gemeente 's-Hertogenbosch de toren verkocht aan BOEi, met als opdracht het grondig restaureren van de toren en er een nieuwe exploitanten voor zoeken. In de loop der jaren heeft BOEi de watertoren teruggebracht tot zijn oorspronkelijke schoonheid. Hierbij zijn de markante natuurstenen en smeedijzeren hoekornamenten op de toren gereconstrueerd, waardoor het monumentale gebouw weer van verre het stadsgezicht siert. "Maar dat is nog niet alles, alweer is de Bossche watertoren het stralend middelpunt van bewondering en erkenning", aldus Harry Boekwijt van de afdeling Erfgoed Gemeente 's-Hertogenbosch. "Met het huidige gebruik op de onderste verdiepingen van het gebouw kan in letterlijke zin worden gesproken dat deze aan de basis staat van het huidige succes."

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?