Logo bosscheomroep.nl
Hasan Alkasas uit Syrie en aannemer op de achtergrond Peter de Groot aan het werk in de Drie Mollen. Foto: Michel van  den Langenberg
Hasan Alkasas uit Syrie en aannemer op de achtergrond Peter de Groot aan het werk in de Drie Mollen. Foto: Michel van den Langenberg

De winkel die werkt: de kneepjes van het vak leren in de praktijk

's-HERTOGENBOSCH - Twintig jaar lang reed Will Hoeben het hele land door voor zijn werk bij een grote automatiseerder. Maar de files, de druk en de wens om een andere uitdaging aan te gaan, zorgden ervoor dat Will eind 2014 aan de oprichting begon van De winkel die werkt. Een 'winkel' waarop particulieren en bedrijven een beroep kunnen doen als er geklust moet worden. Het concept is simpel: senioren met veel ervaring die thuis zijn komen te zitten, worden gekoppeld aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt die praktijkervaring willen opdoen.

Door Lesha Bosman


"Ik kreeg het idee toen ik zag dat mijn ouders een dagje ouder werden, eigenlijk wel wat hulp konden gebruiken en ik mezelf niet iedere keer 50 kilometer zag rijden om de wasmachine te vervangen, een tak in de tuin af te zagen of een schilderij op te hangen", vertelt Will Hoeben. "Ik wist zeker dat ik daar niet de enige in was. Helemaal in een tijd waarin senioren gestimuleerd worden om langer zelfstandig te blijven wonen. Daarnaast had ik in mijn werk geconstateerd dat senioren werknemers met ervaring vaak de dupe werden van saneringen en zag ik dat jongeren geen tijd kregen om te groeien door ervaring binnen het bedrijf, maar direct geacht werden goed te presteren. Ik wilde een werkplek creëren waarbinnen de ervaring van senioren vakmensen op waarde wordt geschat en waar jongeren in een veilige omgeving praktijkervaring op kunnen doen. Het meester-gezel principe."

Klussen van groot naar klein
"Op dit moment werkt er een team van ongeveer 15 mensen bij De winkel die werkt aan grote en kleine klussen op het gebied van tuinieren, bouwen, schilderen en schoonmaken. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met het rijksmonument in de Drie Mollen. Dat hebben we helemaal geschilderd en op dit moment installeren we de keukens. Maar we zorgen er ook voor dat de tuin van een alleenstaande mevrouw op leeftijd goed wordt onderhouden. We hebben opdrachten genoeg op dit moment. Ik zou in de toekomst mijn team dan ook graag uitbreiden. Ik geloof in dit concept."

Doorgroeien
En dat de winkel werkt, is inmiddels wel gebleken. Er zijn al meerdere jongeren doorgestroomd naar een reguliere baan. "Een tijdje terug kwam hier een jongen binnen die veel blowde en weinig ritme in zijn leven had. Door het dagritme waarin hij hier terechtkwam, lukte het hem steeds beter om mee te komen. Uiteindelijk kreeg hij zelfs plezier in het schilderwerk wat hij verrichtte. Inmiddels werkt hij al een hele tijd voor een schildersbedrijf. Ik heb ook een aantal statushouders bij me in dienst die het zo goed doen dat er één inmiddels zelfstandig op pad gaat met de bus."

Samenwerken
Ik hoop over vijf jaar doorgegroeid te zijn zodat ik in onze grote werkplaats op de Rietvelden ook praktijklessen kan geven en nog meer samenwerking aan kan gaan met instanties, opleiders en bedrijven. Ik zou bijvoorbeeld graag klein onderhoud doen voor woningbouwcorporaties. Daarnaast zou ik mijn contacten en de manier van samenwerken met andere hulpverleningsinstanties graag willen uitbreiden. Op die manier kunnen we elkaar goed aanvullen. Op korte termijn ben ik op zoek naar een ervaren tuinman die het leuk vindt om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden en de kneepjes van het vak te leren. Want daar gaat het uiteindelijk om bij De winkel die werkt."

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?