Tijdens de voorstellingen worden de luiken van mensen geopend
Tijdens de voorstellingen worden de luiken van mensen geopend

Stichting goud voor oud brengt theater naar ouderen toe

's-HERTOGENBOSCH - Nancy van Heeswijk speelt het liefst voor senioren. Senioren zijn het meest dankbare en oplettende publiek volgens haar. Vandaar dat zij vorig jaar besloot de stichting Goud voor Oud op te richten. De Stichting brengt theater naar ouderen toe die langdurige zorg nodig hebben. In totaal zijn er dertig professionele artiesten aangesloten bij de stichting die verschillende acts opvoeren die allemaal geschikt zijn voor senioren met een hulpvraag.

Door Lesha Bosman

"Wij brengen zoveel teweeg bij de senioren", vertelt Nancy enthousiast. "Dat komt omdat we in onze voorstellingen echt contact maken met ons publiek. Daarnaast zorgen we dat we in de belevingswereld duiken van de senioren. We gebruiken daarbij veel humor en zijn tijdens onze performance heel oplettend. Ik zie iedere voet of vinger bewegen en weet dan dat ik iets raak. Niet alleen het personeel van de zorginstelling ziet wat we teweeg brengen, we krijgen ook vaak heel mooie reacties van de familieleden. Laatst bleek dat iemand al tijden niet meer sprak maar tijdens de voorstelling werd er luidkeels meegezongen. Daar doen we het dus voor."

"Met mijn cabaretvoorstelling waarin ik optreed als Zuster Begonia uit Ja zuster, nee zuster speel ik al veel langer voor de doelgroep", legt Nancy van Heeswijk uit. "Ik merkte de laatste jaren dat er door de bezuinigingen in zorginstellingen, steeds minder vraag kwam. Ook mijn collega's hadden die ervaring. Dat was voor mij een reden om de stichting Goud voor Oud op te richten. Zorginstellingen kunnen een act boeken en samen kijken we dan hoe we voor de financiën zorgen. Er zijn vaak veel meer mogelijkheden dan zorginstellingen denken. Je moet alleen creatief zijn. Meestal lukt het ons met wat hulp van lokale sponsoren, creatieve inzamelingsacties en een financiële bijdrage uit de stichting om het bedrag dat nodig is bij elkaar te krijgen."

Afwisselend programma
De stichting is afhankelijk van donaties van instellingen en serviceclubs zoals Rotary en Lionclubs. Door meer de publiciteit op te zoeken, hoopt de stichting nieuwe sponsoren te bereiken. "Zondag staan we bijvoorbeeld bij De Kiosk in het centrum van Son en Breugel om mensen mee te nemen in wat we doen voor senioren tijdens een gratis openlucht concert", vertelt Nancy verder. "De verschillende artiesten brengen een afwisselend programma van liedjes, cabaret, toneel en opera. En allemaal op een hoog en professioneel niveau. De artiesten die zijn aangesloten bij de stichting komen voornamelijk uit Brabant. We richten ons nu dan ook vooral op deze omgeving. Afgelopen week heb ik nog opgetreden in zorginstelling De Taling in 's-Hertogenbosch. We bestaan nu een jaar en zijn in die tijd enorm gegroeid. Daaruit blijkt wel dat de wens groot is. Wellicht gaan we de komende jaren ons ook richten op andere provincies in het land."

Denken in mogelijkheden
"Als zorginstellingen of bijvoorbeeld KBO verenigingen een voorstelling willen boeken, kunnen ze op de site alle acts en artiesten vinden die aangesloten zijn bij de stichting. "Alle artiesten en acts zijn gebundeld in een handige gids die terug te vinden is op de site. Na het maken van een keuze kunnen ze contact opnemen zodat we samen verder de mogelijkheden kunnen bespreken. Want dat er mogelijkheden zijn, hebben we inmiddels wel bewezen."

Voor meer informatie, sponsoring of boekingen kijk op www. stichtinggvo.nl. U kunt ook een mail sturen naar info@stichtinggvo.nl.