Logo bosscheomroep.nl
Dit jaar een nog groter podium op de Markt voor jazznamen in de sfeer van vocal en akoestische jazz en wereldmuziek.  Foto: Luc Teurlings
Dit jaar een nog groter podium op de Markt voor jazznamen in de sfeer van vocal en akoestische jazz en wereldmuziek. Foto: Luc Teurlings

Grootste gratis jazzfestival van Nederland geeft ook jonge jazzmusici een podium

's-HERTOGENBOSCH – Van vrijdag 18 t/m maandag 21 mei vindt op verschillende podia in de Bossche binnenstad de 45ste editie van Jazz in Duketown plaats. (Inter)nationaal gerenommeerde namen als gitarist John Scofield, saxofonist James Carter en het jazz-urban-funk collectief 'Brainpower and Re:freshed Orchestra' zijn van de partij. Het festival wordt afgesloten door Alain Clark. Jong talent wordt echter niet vergeten. Op meerdere fronten zal in de stad gewerkt worden aan talentontwikkeling en educatie in de jazzmuziek.

Door Astrid Berkhout


Vorig jaar heeft het festival een aanzienlijke stap vooruit gezet met de realisatie van een volwaardig tweede hoofdpodium op de Markt. "De Parade is van oudsher 'the place to be' voor optredens van bekende artiesten die weten hoe ze een plein plat moeten spelen met jazz, funk, soul en pop", vertelt programmeur Koen Graat. "Daar staat het dan ook regelmatig helemaal vol. We misten echter een geschikt podium voor grotere jazznamen in de sfeer van vocal en akoestische jazz en wereldmuziek, die beter tot hun recht komen in een meer kleinschalige, concertachtige setting. Dankzij ondersteuning van Brabant C konden we in 2017 eindelijk een buitenconcertzaal creëren op de Markt. Dit jaar kunnen we een nog groter podium neerzetten dankzij wederom Brabant C, die zich voor de komende 3 jaar aan ons heeft verbonden. Het wordt weer opgesteld voor Hotel Central, met 750 stoelen er voor geplaatst en er omheen ruimte voor vele mensen om te staan."

Hoogtepunten
Uiteraard kunt u tijdens Jazz in Duketown genieten van jazz in alle soorten en maten. "Er zijn circa 60 concerten verdeeld over 4 dagen. Highlights zijn o.a. optredens van John Scofield, James Carter, 'Brainpower and Re:freshed Orchestra', Ida Nielsen & band, Cubop City Big Band (o.l.v. Lucas van Merwijk), Camilla Blue, Blow Trio, Roberto Fonseca en Zara McFarlane. Verder wordt het concert van de populaire Deense powerjazztrio Phronesis - rondom bassist Jasper Høiby - samen met het dertienkoppige New Rotterdam Jazz Orchestra (NRJO) ongetwijfeld een spektakel. De bekende Nederlandse muzikant Alain Clark sluit het festival dit jaar af." Ook gezinnen worden niet vergeten. "Op zaterdag- en zondagmiddag is er een speciaal kinderprogramma op het Minderbroedersplein, met o.a. de muzikale vertelvoorstelling 'Een zwerm koeien'."

Ruimte voor talentontwikkeling
"We zetten verder volop in op talentontwikkeling. Zoals ieder jaar staan de Jazzwerkplaats en Jazz-Academy op het programma. Op het sfeervolle Museumplein, bij het Noord-Brabants Museum, zijn tijdens het vierdaagse festival diverse optredens gepland. Op zaterdag 19 mei leert de jeugd van 10 tot 13 jaar om te spelen in een echte jazzband tijdens Playground. Ook de junior Jazz-Academy en de jonge talentvolle saxofonist Tadjiro Velzel, winnaar van het Prinses Christina Concours 2016 (in de categorie 12 tot 15 jaar) zullen spelen. Op zondag 20 mei is de beurt aan de Jazz-Academy. Eveneens bijzonder is de openbare masterclass van de wereldberoemde saxofonist James Carter op het podium op de Markt, waar deelnemers van de Conservatorium Talent Award aan deel zullen nemen. De winnaar van de Conservatorium Talent Award, de Utrechtse gitarist Prashant Samlal, speelt zaterdag 19 mei eveneens op de Markt."

De kracht van samenwerking
De horeca doet ook weer mee, in verschillende gelegenheden in de binnenstad staan dan ook optredens gepland. "Voor het tweede jaar werken we bovendien samen met de winkeliers en trekken pop-up bandjes tijdens het festival van de ene naar de andere winkel", vult Gaby Westelaken, voorzitter Jazz in Duketown aan. "Verder gaan leerlingen van het Koning Willem I College een podium maken in de Raadskelder, en hebben we een lijntje gelegd met de jongerenambassadeurs in 's-Hertogenbosch. Onze samenwerking met More2Win is eveneens noemenswaardig; in dit kader draaien statushouders tijdens ons festival mee als vrijwilligers, in de hoop dat ze hierna beter integreren en snel passend werk krijgen of een opleiding gaan volgen. Als festival nemen we daarmee ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid." Verder gaat het er zoals altijd echter vooral om te genieten van de veelkleurigheid van jazz muziek. "Het mooie is dat veel bezoekers in eerste instantie komen voor een specifieke artiest, om zich vervolgens mee te laten slepen door de pareltjes die ze onderweg ontdekken."

Meer informatie: www.jazzinduketown.nl.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox