Logo bosscheomroep.nl
Eveline van de Griend op de plek waar het allemaal gaat gebeuren. Foto: Niek Geneuglijk
Eveline van de Griend op de plek waar het allemaal gaat gebeuren. Foto: Niek Geneuglijk

Nieuwe expositie Neue Heimat in Willem Twee

's-HERTOGENBOSCH – Op zondag 6 mei vindt in Willem Twee om 16.00 uur de feestelijke opening plaats van de nieuwe expositie Neue Heimat. Deze tentoonstelling gaat over de hedendaagse definitie van 'thuis' in tijden van een transcultureel leven. Neue Heimat reflecteert door middel van kunst op hedendaagse onderwerpen, waaronder de gevolgen van immigratie en het samenkomen van een grote diversiteit aan culturen. Hiermee wordt een internationale en culturele dialoog tussen kunst en toeschouwer geopend. De betekenis van de definitie van 'thuis' wordt belicht vanuit het perspectief van 15 kunstenaars.

Door Astrid Berkhout


"Het idee voor deze tentoonstelling ontstond een jaar geleden", vertelt Eveline van de Griend, samen met Sarie Nijboer initiator en curator van Neue Heimat. "Mede naar aanleiding van de veranderde maatschappelijke waardering van kunst en cultuur, waardoor kunstenaars steeds meer genoodzaakt zijn de samenwerking op te zoeken om zich te kunnen presenteren aan het publiek. Ik vond het belangrijk om een keer iets neer te zetten wat voor mijn gevoel van grote waarde is en wat tegelijkertijd de tijdsgeest vertolkt. Ik ben echter kunstenaar, geen curator, vandaar dat ik Sarie Nijboer heb gevraagd me hierbij te helpen."

Een meervoudig woord
Het thema, de zoektocht naar een nieuw thuis, is relevanter dan ooit. "We steken grenzen over - vrijwillig of gedwongen - waardoor socio-culturele, religieuze en taalkundige structuren veranderen. Welke verschuivingen in het denken over het begrip 'thuis' vinden er plaats en hoe bouwen we een nieuwe leefomgeving?" Ook voor Eveline zelf is de vraag 'Waar ben ik thuis' relevant. "Ik ben geboren in 's-Hertogenbosch en opgegroeid in Afrika, Engeland en Rusland. Op mijn elfde ben ik teruggekeerd naar mijn geboortestad om hier de kunstacademie te gaan volgen. En inmiddels woon ik alweer jaren in Berlijn. Ik kom nog regelmatig in 's-Hertogenbosch, dat voelt altijd als thuiskomen omdat ik hier ter wereld ben gekomen en omdat mijn familie hier nog steeds woont. Maar ik ben ook helemaal op mijn plek in Berlijn. 'Heimat' is wat mij betreft dus een meervoudig woord; je kunt je op meerdere plekken in de wereld thuis voelen."

Opkomend talent en gevestigde namen
Wat trok Eveline zo aan in haar huidige woonplaats Berlijn? "In Nederland is alles heel gecontroleerd. In Berlijn heerst dezelfde vrije sfeer als in Amsterdam in de jaren '70/'80; je hebt er het idee dat er beweging is, dat er volop mogelijkheden zijn. Vanaf het eerste moment wist ik dat ik er goed zou aarden." Terug naar Neue Heimat. De expositie toont bestaande werken van 15 kunstenaars; zowel opkomend talent als gevestigde (inter)nationale namen, en van video en installaties tot schilderijen. "We willen laten zien wat er anno 2018 in de wereld leeft en hoe kunstenaars dit beleven en hier ieder hun eigen invulling aan geven. Toen we mensen uitnodigden om deel te nemen aan de expositie, merkten we al dat velen zich aan het onderwerp wilden verbinden."

Drie subthema's
Het werk is verdeeld over 3 sub thema's; migratie, sociale structuren en systemen. Als het gaat om migratie provoceren kunstenaars als Roi Alter, Chan Sook Choi, Benjamin Li en Stephan Mörsch; ze stellen vragen over thuis, bezit, identiteit en mobiliteit op een concrete en symbolische wijze. Het Duitse woord Heimat verwijst naar de relatie tussen mens en ruimte. Dit omvat zowel een fysieke als mentale plek, een plek waar culturele geschiedenis en innerlijke leefwereld samen komen. Kunstenaars als Iris van Dongen, Hadassah Emmerich, Eveline van de Griend, Jan Hoek, Anssi Pulkkinen en Helen Verhoeven kijken niet alleen naar de invloed van de mens op sociale structuren, maar ook naar de culturele geschiedenis van waaruit fysieke en mentale ruimtes ontstaan. De multimedia kunstenaar Yorgos Sapountzis belicht met zijn kunst inheemse Griekse kunsthistorische referenties met een scherp bewustzijn voor het hedendaagse. Net als kunstenaars Marc Bijl, Bram Braam, Johannes Buss en Nicoline van Harskamp richt Sapountzis zich op de bestaande systemen van een stad, land en cultuur, en de reconstructie hiervan.

In beweging zetten
"Net als in mijn eigen werk gaat het er in de expositie vooral om mensen te prikkelen en in beweging te zetten. Er gaat ontzettend veel werk zitten in de voorbereiding, maar uiteindelijk haal ik persoonlijk de meeste voldoening uit de discussie en de interactie die op gang wordt gebracht. Kunst is een communicatie middel en Neue Heimat belicht voor mij op een eigentijdse manier wat er in de wereld leeft!"

Neue Heimat is tot en met 8 juli te zien in Willem Twee. Openingstijden: ma t/m vr van 9.00 tot 17.30 uur; za en zo van 11.00 tot 17.00 uur. Adres: Boschdijkstraat 100. Gratis entree. Meer informatie is te vinden op www.willem-twee.nl/event/neue-heimat.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox