De winkel werd geopend door Piet Hein Eek, hier geflankeerd door Jan van der Putten
De winkel werd geopend door Piet Hein Eek, hier geflankeerd door Jan van der Putten

Verkadefabriek opent eigen winkel

's-HERTOGENBOSCH – De wens was er al langer en onlangs was het dan ook zover. De Verkadefabriek heeft nu een eigen winkel, speciaal ontworpen en gebouwd door Piet Hein Eek, die grotendeels verantwoordelijk is voor het karakteristieke interieur van de Verkadefabriek.

"De winkel stond al enige tijd op ons verlanglijstje maar we wilden er wel echt iets bijzonders van maken, echt iets des Verkades", aldus Jan van der Putten, directeur Verkadefabriek. "We wilden geen kast die ergens achter in een zaal staat te verstoffen, om die reden hebben we Piet Hein Eek gevraagd om een ontwerp te maken. We denken altijd na over nieuwe dingen. De Verkadefabriek is een plek waar veel mensen komen en waar veel mensen thuis zijn. Op verschillende manieren proberen we ervoor te zorgen dat ze hier langer vertoeven en graag nog een keer terugkomen. Zo bouwen ze echt een band op met de Verkadefabriek. Onze exposities nemen we bijvoorbeeld zeer serieus, het gaat om meer dan simpelweg de aankleding van het gebouw; door steeds te komen met aansprekende, interessante elementen willen we onze gasten blijven inspireren."

De collectie
De Verkadefabriek vertelt verhalen in de theater- en filmzalen, en ook de winkel vertelt verhalen. De verrassende collectie is samengesteld door Rinske Molenschot: "De collectie bestaat uit duurzame, eerlijke en mooie producten. Ontworpen door designers van dichtbij. Of juist duurzaam laten maken van ver, verder dan onze neus lang is. En we verkopen collector's items uit de collectie van de Verkadefabriek en ook boeken. Zoals de Verkadefabriek in Boekhandel Adr. Heinen een lunchroom heeft, zo hebben wij nu ook een bescheiden Boekhandel Adr. Heinen in de Verkadefabriek."

Een greep
Een greep uit de collectie. Jan: "Sommige producten zijn speciaal voor ons in opdracht vervaardigd. Denk aan onze oranje kop en schotel en de welbekende koektrommel, gebaseerd op de traditionele koektrommels van de koekjesfabriek Verkade, maar dan in de eigen stijl van de Verkadefabriek." Deze laatste is ontworpen door de Bossche illustrator/ontwerpster Saskia van der Linden, die al jaren muurschilderingen, behangetjes een andere aankleding voor het theater verzorgt. "Ook het tafelkleed naar haar ontwerp, dat is gebruikt voor ons City Food & Film Festival, is verkrijgbaar. Het publiek was daar zeer enthousiast over." Ook leuk: Verkadefabriek honing, afkomstig van de bijenkolonie op het dak.

Origineel cadeau
"We hebben tevens een verzameling aparte ansichtkaarten die zijn ontworpen door een aantal studenten van de kunstacademie in 's-Hertogenbosch. Zij verbleven vorig jaar 4 maanden bij ons in huis in het kader van hun opleiding. Hiermee geven we hen de kans om een stuk bekendheid te verkrijgen. Verder ondersteunen we het sociale verhaal van Cor Unum, door de hoogwaardige keramiek die in dit Bossche productiehuis wordt vervaardigd, te verkopen." Nog wat aansprekende voorbeelden zijn een pondje papier, bloeipotloden, een Seedbom, designvazen van glas en van papier, PenSpoon, een Thai Friends sleutelhanger en de Tammy, het verf-het-zelf-spaarvarken van papier-maché. Veel producten hebben een eigen verhaal, zoals de duurzame luxe tassen van Labé die zijn gemaakt van de grote banners bij de ingang. Deze worden vervaardigd in Het Klooster Breda, samen met mensen die niet goed passen in het reguliere arbeidsproces. De opbrengst gaat naar de opvang van daklozen. "Mensen vinden het vaak fijn om iets tastbaars mee te nemen van een plek waar ze prettige herinneringen aan hebben en dat is vanaf nu dus mogelijk. Ook als je op zoekt bent naar een origineel cadeau, ben je hier op de juiste plek!"