Logo bosscheomroep.nl
Clemens Graafsma deelt tijdens de wandeling gepassioneerd zijn kennis over ’s-Hertogenbosch in de Tweede Wereldoorlog. Foto: Michel van de Langenberg
Clemens Graafsma deelt tijdens de wandeling gepassioneerd zijn kennis over ’s-Hertogenbosch in de Tweede Wereldoorlog. Foto: Michel van de Langenberg

Wandeling gebeurtenissen Tweede Wereldoorlog in 's-Hertogenbosch

's-HERTOGENBOSCH – Als er een plek is waar voelbaar is wat voor verschrikkingen hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog, dan is dat wel Nationaal Monument (NM) Kamp Vught. Om het herinneringscentrum juist ook voor de toekomst te behouden, is geld nodig. De Stichting Beschermers van NM Kamp Vught heeft deze taak op zich genomen. In dit kader organiseert de stichting sinds kort een interactieve stadswandeling die voert langs verschillende plekken in de Bossche binnenstad die een bijzondere betekenis hebben gehad in de roerige oorlogsperiode. De opbrengst komt in zijn geheel ten goede aan de instandhouding van NM Kamp Vught.

Clemens Graafsma, al 12 jaar bestuurslid van de Stichting Beschermers NM Kamp Vught, deelt in de wandelingen de schat aan kennis die er bestaat over de gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden in 's-Hertogenbosch. "Tot nu toe hebben we een aantal proefwandelingen gemaakt met vrienden en potentiële beschermers", vertelt hij enthousiast. "Mensen zijn vaak erg verrast, ze hebben geen idee wat zich allemaal heeft afgespeeld achter de voorgevels in 's-Hertogenbosch. Ze geven aan voortaan heel anders door de stad heen te lopen en dat is natuurlijk ook wat we willen. Er zijn nog volop sporen van dit stuk historie in de Bossche binnenstad maar je moet ze wel weten te vinden. Vanwege de positieve reacties hebben we besloten de wandeling ook toegankelijk te maken voor een breder publiek, in de hoop dat ze eveneens Beschermer worden."

Sterke verbinding
"Met de wandeling willen we ook de verbinding tussen 's-Hertogenbosch en Kamp Vught versterken. Vanuit de geschiedenis zijn beiden sterk met elkaar verweven. In 1942 werd begonnen met de bouw van Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals Kamp Vught officieel heette. Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland en het door nazi-Duitsland geannexeerde gebied. Het viel rechtstreeks onder het commando van het SS-hoofdkantoor in Berlijn."

Grote garnizoensstad
In totaal werden ongeveer 32.000 mensen tussen januari 1943 en september 1944 korte of langere tijd opgesloten in het kamp. "Naast 12.000 joden zaten in Vught onder meer politieke gevangenen, verzetsstrijders, gijzelaars, Sinti en Roma, Jehovah's getuigen, zwervers, zwarthandelaren en criminelen. Juist die andere groepen brengen we sinds een aantal jaren meer voor het voetlicht; vaak moedige mensen die onder ongewone omstandigheden heel mooie dingen hebben gedaan." In 's-Hertogenbosch kwam uiteindelijk de helft van de eigen Joodse bevolking om het leven. "'s-Hertogenbosch was tijdens de Tweede Wereldoorlog verder een grote garnizoensstad, met een complete burgerlijke ondersteuning. Er was dus veel Duits burgerpersoneel te vinden in de stad. Daartussen bewoog zich de Bossche bevolking, die de rug bewonderenswaardig recht hield."

Belang van bewustwording
In de wandeling, die start op het Julianaplein, destijds het hart van de Duitse bezettingsmacht, komen ook persoonlijke verhalen van Bosschenaren aan bod. "Juist die verhalen maken het ook tot een positief gebeuren, moedige mensen zijn zeer inspirerend." Bedrijven en particulieren kunnen tegen een financiële bijdrage deelnemen aan de wandeling. Er zijn geen vaste dagen of tijden, dus alles gebeurt in overleg. De opbrengst komt ten goede aan herinneringscentrum NM Kamp Vught. "Deze plek spreekt anno 2018 nog steeds tot de verbeelding van de visueel ingestelde jeugd. Thema's als mensenrechten, onderdrukking, tolerantie en vrijheid worden hier plotseling heel concreet; dit zet aan tot nadenken. In 2017 bezochten ruim 33.000 jongeren het voormalige concentratiekamp. Het op gang brengen van bewustwording is en blijft voor ons dan ook zeer belangrijk. Door Beschermer te worden, ondersteunen mensen dit streven."

Heeft u interesse om deel te nemen aan de wandeling? Dan kunt u een mail sturen naar info@beschermers.nl. Meer informatie over de Beschermers van NM Kamp Vught is te vinden op www.beschermers.nl.


Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox