Logo bosscheomroep.nl
Sportief onder begeleiding bezig zijn in de buitenlucht kan vanaf 3 mei voor 50-plussers in het Bossche Westerpark in Paleiskwartier
Sportief onder begeleiding bezig zijn in de buitenlucht kan vanaf 3 mei voor 50-plussers in het Bossche Westerpark in Paleiskwartier

Bossche Westerpark in Paleiskwartier decor voor sportende 50-plussers

's-HERTOGENBOSCH - Wijkbelangen Paleiskwartier in 's-Hertogenbosch verzorgt vanaf donderdag 3 mei samen met Sport Xperience sportactiviteiten gericht op 50-plussers. Deskundige instructeurs-sportbegeleiders hebben een speciaal programma opgezet met als locatie het Westerpark in het Paleiskwartier. "Sporten en bewegen helpt je om fit te blijven, ook op oudere leeftijd. Het helpt je een goede conditie te behouden en je lichamelijk en mentaal fitter te voelen. Ook verlaagt het de kans op (chronische) ziektes. Vitaal ouder worden heeft bovendien als voordeel dat je langer de activiteiten kunt blijven doen die je graag doet."

Door Marc Smits


"Sporten en bewegen geeft energie. Zowel letterlijk als figuurlijk. Je lichaam en brein actief gebruiken, geeft een voldaan gevoel. Voor de meeste mensen geldt dat zij zich na een trainingssessie van Sport Xperience veel beter voelen. Dit heeft ermee te maken dat tijdens het bewegen de stof 'endorfine' in de hersenen wordt aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je je beter gaat voelen, omdat je meer ontspannen bent en tevreden voelt. Een derde reden om meer te bewegen, is het gevoel dat bewegen kan geven en de gezelligheid die bewegen met zich meebrengt."
Jan Jansen maakt als bewoner van het Bossche Paleiskwartier deel uit van de commissie van Wijkbelangen die activiteiten organiseert om de cohesie tussen bewoners van het stadsdeel te bevorderen. Jansen: "Wijkbelangen Paleiskwartier is de officiële gesprekspartner voor onder andere de gemeente 's-Hertogenbosch. Zij behartigt de belangen van de bewoners en organiseert regelmatig activiteiten zoals een massaal bezochte wijkbrunch en infoavonden over wat er speelt in de wijk. Nu is dat bijvoorbeeld de grote toename van goederentreinen over het spoor. Het initiatief voor het sportieve programma dat begin mei voor 50-plussers start, is genomen om de sociale structuren te bevorderen en elkaar te ontmoeten waarbij de gemeente dit soort activiteiten ondersteunt. De lessen worden gegeven door bevoegde instructeurs die ook inzoomen op onder meer blessuregevoeligheid. Gedurende een uur worden afwisselende oefeningen gedaan zodat de conditie wordt vergroot. Bij de oefeningen wordt rekening gehouden met de individuele mogelijkheden. Je krijgt dus maatwerk en gaat in je eigen tempo aan de slag."

Met beleid sporten
"Bewegen bij Sport Xperience gebeurt in groepsverband. Hierbij combineer je de lichamelijke voordelen met het vergroten of onderhouden van je sociale contacten. Voor velen geldt dat het in groepsverband sporten of bewegen bijdraagt aan het plezier dat aan bewegen wordt beleefd. Bewegen in groepsverband maakt het bovendien makkelijker om het vol te houden. Het is een stok achter de deur. Regelmatig bewegen is één van de goedkoopste en beste manieren om een betere gezondheid te krijgen en te houden. Lichamelijke beweging is goed voor het hart, de bloedvaten en de longen en verkleint de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Met één wekelijkse trainingssessie van Sport Xperience houd je je conditie en uithoudingsvermogen op peil. Bovendien helpt het je om langer zelfstandig en zelfredzaam te blijven en vermindert het de kans op fracturen en lichamelijke beperkingen. Dat is geen overbodige luxe nu de overheid wil dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen vanwege de vergrijzing. Kortom: bewegen zorgt voor een betere kwaliteit van leven en betekent dat je langer kunt genieten van de dingen waar je je graag mee bezig houdt. Met beleid sporten is heel belangrijk want sporten kan zeker op gevorderde leeftijd bepaalde risico's met zich meebrengen. Zo is er bijvoorbeeld meer kans op blessures aan botten, pezen en spieren en duurt de genezing van blessures op deze leeftijd langer. Het is dus belangrijk om te starten met bewegen onder deskundige begeleiding. Een sportinstructeur zorgt voor een goede opbouw wat blessures helpt te voorkomen. Genoeg redenen dus om onder begeleiding van een ervaren gecertificeerde instructeur van Sport Xperience je aan te melden voor de sportactiviteit."

Interesse en meer informatie: de eerste les is een gratis proefles. Daarna kun je je inschrijven voor 10 lessen/ per les 7,50 euro. De lessen vinden plaats in het Westerpark/ Paleiskwartier. De eerste les is op donderdag 3 mei om 17.00 uur. Stuur een e-mail naar Jan Jansen: friendship.jan@gmail.com en ontvang verdere informatie.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox