Logo bosscheomroep.nl
Leny Cobben tussen haar opvolgers Colien Willems en Joep Dingemans (links) Foto: Gérard van Kessel
Leny Cobben tussen haar opvolgers Colien Willems en Joep Dingemans (links) Foto: Gérard van Kessel

EduActief 50plus maakt plaats voor ActieradiusPlus

's-HERTOGENBOSCH - Ruim 12 ½ jaar na de start stopt oprichtster Leny Cobben met haar troetelkindje EduActief 50plus. Dagexcursies op dinsdag, woensdag en donderdag vanuit 's-Hertogenbosch naar bijzondere plekjes in Nederland , België en Duitsland. Tijdens de afscheidsborrel zondag 22 april worden haar opvolgers gepresenteerd: het echtpaar Colien Willems (57) en Joep Dingemans (66).

Door Marc Smits


Educatief en actief ineen. De reikwijdte qua doelgroepen wordt met het afscheid van Leny Cobben als oprichtster, boegbeeld en kartrekker van EduActief 50plus zondag 22 april vergroot. Vanaf deze dag verdwijnt de naam van het initiatief dat in januari 2005 werd gelanceerd door de in 's-Hertogenbosch geboren en in Berlicum wonende Leny Cobben (69). ActieradiusPlus luidt de nieuwe naam waarbij de toevoeging '50plus' van de radar verdwijnt om een breder publiek aan te spreken.
Honderden culturele en maatschappelijke bestemmingen deed ze de voorbije jaren aan met 's-Hertogenbosch als startpunt. "EduActief 50plus is uitgegroeid tot 11 groepen van 25 personen voor wie ik ieder seizoen met veel enthousiasme 7 tot 9 dagexcursies heb bedacht, geregeld en uitgevoerd. Het is tijd om het wat rustiger aan te gaan doen. Gelukkig heb ik twee zeer geschikte mensen gevonden die het succesvolle EduActief 50plus met groot enthousiasme voortzetten tot grote vreugde van de 275 deelnemers."

Verrassend veelzijdig
Met EduActief 50plus ga je naar bijzondere plekjes waar je zelf niet snel komt. Het programma - zowel educatief als actief ingestoken - is veelzijdig met stads- en natuurwandelingen, boottochten, bezoeken aan ambachtelijke bedrijven, historische gebouwen, paleizen, kerken, musea, galerieën en maatschappelijke instituten. Concrete voorbeelden: een bezoek aan een synagoge, Omroep Brabant, het Europarlement, de Tweede Kamer en de Sterrenwacht. Leny Cobben: "De excursies kenmerken zich door een deskundige rondleiding van een ervaren gids en een lunch om elkaar beter te leren kennen. Diverse deelnemers gaan al vele jaren mee."
Leny Cobben startte met EduActief 50plus vanuit haar werkzaamheden als docent aan de Volksuniversiteit Den Bosch waar ze 27 jaar lesgaf. Daar zoomde ze onder meer - nog voor aanvang van de cursussen Boschlogie - in op de geschiedenis van 's-Hertogenbosch. Toen de cursussen met bijbehorende excursies die ze destijds gaf niet meer werden gesubsidieerd, gaf Cobben er met EduActief 50plus zelf een vervolg aan. "Een initiatief zonder winstoogmerk. Niet alleen de bestemmingen zijn interessant maar in een vaste groepssamenstelling ga je elk jaar met een nieuw programma verder. Dat resulteert in hele leuke contacten en vormt het cement van de groep. Ruim tachtig procent van de deelnemers gaat het jaar erop door. Nieuwe deelnemers sluiten zich weer aan. Komend seizoen zal er ook weer een nieuwe groep van start gaan op de woensdagen. We kennen al een kleine wachtlijst."

Rijkdom van het nabije
Een 'selectie' van trips die haar nog goed bijstaan? Leny Cobben: "Het bezoek aan Juul Baltussen die in Westerbeek al zijn hele leven kunstwerken van ijzer maakt. Een hele bijzondere man die op een speciale manier in het leven staat. Het monument van Riel in Heukelom bij Oisterwijk: een bijzondere woning met niet-alledaagse spullen die een eigen verhaal hebben. De rondleiding door Leiden waarbij onze gids informatie en humor op wonderlijke wijze verenigt. Het kunstzinnig uitgevoerde project 'Ruimte voor de Waal' in Nijmegen met een bustocht naar het Duitse Xanten. Een stadswandeling door Deventer met een bezoek aan de IJssellinie met de ondergrondse bunkers waaronder een hospitaal. Deze verdedigingslinie uit de Koude Oorlog is nog niet zo lang bekend en vormde een van de grootste NAVO-geheimen. Boeiend is ook 'Histo-taiment' door Ingrid van Leeuwen in Esch. Zij geeft lezingen over de historie van mondiale vorstenhuizen. De stuw in Amerongen, de rijk uitgevoerde negentiende-eeuwse Ursulinenkostschool bij Mechelen in prachtige art-nouveaustijl, de Jezuïetengrot in Zuid-Limburg, de lezing van Michel van de Laar als restaurateur van het Rijksmuseum, de Noord/Zuidlijn ondergronds in aanbouw, een vaartocht op een kotter vanuit Spakenburg en een bustocht vanuit Rotterdam door het havengebied tot aan de Tweede Maasvlakte."
'Verrassend veelzijdig op pad' en de 'Rijkdom van het nabije', zo omschrijft Leny Cobben de excursies die ze de afgelopen jaren verzorgde. "Mijn opvolgers Colien Willems en Joep Dingemans hebben het programma voor komend seizoen al gereed en starten vanuit de nieuwe naam 'ActieradiusPlus'. De toevoeging '50plus' gaat eraf omdat mijn opvolgers nog meer activiteiten willen gaan organiseren voor uiteenlopende doelgroepen."

Meer informatie: www.actieradiusplus.nl.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox