Logo bosscheomroep.nl
Orkest Toermalijn blijft zichzelf vernieuwen
Orkest Toermalijn blijft zichzelf vernieuwen

Orkest Toermalijn geeft muziek door aan de jeugd

VUGHT – Orkest Toermalijn is 35 jaar jong. Om dit te vieren, staat het lenteconcert in Theater de Speeldoos te Vught op zondag 22 april a.s. in het teken van dit bijzondere jubileum. Van 12.00 tot 14.30 uur kunnen bezoekers genieten van een gevarieerd muzikaal programma dat interessant is voor jong en oud. De toegang is gratis.

Door Astrid Berkhout

Orkest Toermalijn is een Vughts amateurorkest, bestaande uit ruim 40 musici, die ieder jaar met veel enthousiasme een nieuw repertoire van voornamelijk licht klassieke muziek en filmmuziek instuderen. "Ieder jaar komen er weer nieuwe nummers bij", vertellen Peter Dijkhuizen (voorzitter) en Monique van Dongen (pr). "We kunnen er alle kanten mee op." Orkest Toermalijn is in 1983 opgericht door een aantal gepassioneerde musici, waaronder Daan van Rosmalen. De eerste 15 jaar stond het gezelschap onder zijn leiding; behalve dirigent was hij bovendien ook arrangeur en componist. "De naam Toermalijn werd gekozen omdat deze halfedelsteen, net zoals de muziek, vele facetten en variëteiten heeft; ze weerspiegelt de veelkleurigheid van het orkest." Na Van Rosmalen volgden Herman Olij en Peter van Beijnum. Sinds 2 jaar is Willem van de Laar de dirigent.

Vol muzikale energie
De leeftijd van de leden van Orkest Toermalijn ligt tussen de 50 en 80 jaar. "Muziek maken houdt ons jong, op alle gebieden. Gezelligheid is belangrijk, iedereen moet er vooral plezier in hebben. Dat neemt niet weg dat we wel naar een bepaald niveau streven. We willen echt iets goeds neerzetten en blijven onszelf dan ook uitdagen en vernieuwen. Het is heerlijk om na een repetitie weer vol muzikale energie huiswaarts te keren." Gemiddeld één keer per maand geeft het orkest een optreden in verzorgingshuizen, maar ze zijn ook van de partij tijdens evenementen in de regio, bijvoorbeeld Muziek in het Park bij de IJzeren Vrouw in 's-Hertogenbosch. "Tijdens ons lente- en winterconcert pakken we meestal extra uit. We zoeken hiervoor de samenwerking op, ook om een andere kant van onszelf te kunnen laten zien."

Investeren in de jeugd
Het concert van 22 april heeft als thema 'Geef muziek door aan de jeugd'. "Hiermee willen we o.a. aandacht vragen voor het feit dat muziekonderwijs de afgelopen jaren voor een groot deel is wegbezuinigd op scholen. Dat terwijl muziek luisteren en maken heel goed is voor de ontwikkeling van kinderen, specifiek de hersenontwikkeling. Daar heb je later alleen maar profijt van. Onze slogan is niet voor niets 'We geven het door'. We laten graag zien met hoeveel plezier wij spelen. De veelkleurigheid die Toermalijn kenmerkt, willen we vooral uitdragen. We hebben het geluk dat we een stabiel ledenaantal hebben, maar dat gaat niet vanzelf, we blijven investeren in de jeugd. Het begint allemaal bij de muzikale beleving die je als kind hebt gehad, daar ligt de basis."

Het jubileumconcert
Mede om die reden wordt tijdens het lenteconcert alle ruimte geboden aan jeugdige, talentvolle musici. "Iris van Nuland - winnares van Superkids 2016, een talentenjacht bij RTL4 - speelt samen met ons de Nocturne uit de Masquerade Suite van Katchaturian. Ze krijgt uiteraard ook de kans om te soleren. Daarnaast brengen leerlingen van Fiedelino, de vioolschool van Leontien Akkerman in Drunen, samen met ons het vioolconcert in B minor van Oskar Rieding ten gehore. Het Jong Arnhems Blaaskwintet speelt 'five easy dances' van Denes Agay en Salut d' Amour." Kortom; een gevarieerd programma voor jong en oud, met zowel klassieke als moderne stukken. "Een reis door de tijd, onder leiding van onze dirigent Willem van de Laar."

Orkest Toermalijn kan nog nieuwe gevorderde muzikanten gebruiken, specifiek strijkers zijn welkom. Geïnteresseerden kunnen een kijkje komen nemen tijdens een van de repetities op woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur in Theater de Speeldoos te Vught. Meer informatie: www.orkesttoermalijn.nl.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox