Logo bosscheomroep.nl
Kim hoopt een bijdrage te kunnen leveren in de voorlichting over transgenders.  Foto: Michel van de Langenberg
Kim hoopt een bijdrage te kunnen leveren in de voorlichting over transgenders. Foto: Michel van de Langenberg

De rollercoaster van een transgender: Geboren als een jongen, maar altijd geleefd als een meisje

's-HERTOGENBOSCH - Voor Kim is het een uitgemaakte zaak. Ook al is ze als Wim, een jongen, geboren ze voelt zich al haar hele leven een meisje. Vorig jaar is ze als transgender uit de kast gekomen. Nu staat ze aan het begin van haar transitietraject.

Door Lesha Bosman


"Het is een heftige periode", vertelt Kim openhartig. "Ik zit in een rare rollercoaster van emoties."De eerste stap die Kim nu zet is de sociale transitie. Onlangs heeft Kim haar eerste gesprek met de psycholoog gehad. Na afloop van het eerste traject bij de psycholoog wordt er een bindend advies gegeven. "Best vreemd", legt Kim uit. "Dat mijn psycholoog mijn toekomst in haar handen heeft. Ik heb soms ook het gevoel dat ik haar moet overtuigen dat ik niet 100 % maar 1000 % achter mijn keuze sta om als vrouw door het leven te gaan. Toch vind ik het goed dat er een intensieve begeleiding wordt aangeboden bij dit intensieve proces."

Steun
Sinds Kim besef heeft van haar persoonlijkheid en karakter voelt zij zich al een meisje. "Dat begon in groep 3 ongeveer tot uiting te komen", aldus Kim. "Ik was een heel fantasierijk kind en ik verkleedde me graag. Dan deed ik een handdoek op mijn hoofd en speelde ik dat ik lang haar had. Toen ik wat ouder werd, stal ik kleding van mijn zus en mijn moeder. Ik voelde me daar prettig in. Gelukkig heeft mijn moeder me altijd geaccepteerd zoals ik ben. Zij was dan ook de eerste die ik vertelde dat ik transgender ben. Soms heeft ze nog moeite om me Kim te noemen en noemt ze me bij mijn oude naam. Maar ik voel me erg gesteund door haar, mijn zus en mijn omgeving. Daar ben ik heel erg dankbaar voor."

Opnieuw in de puberteit
Als Kim haar sessies bij de psycholoog heeft afgerond en ze een positief advies krijgt, dan mag ze de volgende fase in. "In deze fase ga ik een jaar lang hormonen slikken", legt Kim uit. "Dat vind ik wel een spannende fase. Ik slik dan dezelfde hormonen als die een zwangere vrouw aanmaakt. Dat gaat invloed hebben op mijn gemoedstoestand. Deze hormonen zal ik mijn leven lang moeten slikken. Door de hormonen ga je als het ware weer opnieuw de puberteit in. Gelukkig heb ik heel veel informatie verzameld door programma's als 'Hij is een zij' en door gespreksgroepen. Die informatie is zo belangrijk in een periode waarin alles zo onzeker is."

Een gespreksgroep voor transgenders
Kim houdt van haar ervaringen, gevoelens en gedachtes een blog op Facebook bij. "Op die manier hoop ik een bijdrage te kunnen leveren in de voorlichting over transgenders. Ook al is 's-Hertogenbosch Regenbooghoofdstad, toch is er geen gespreksgroep in de stad. Daarvoor moet ik naar omliggende steden als Tilburg of Eindhoven. Ik hoop samen met het COC ook in mijn stad een gespreksgroep op te richten."

Gewoon vrouw
In totaal zal de transitie ongeveer anderhalf tot twee jaar duren. "tot ik de operatie ben ondergaan en ik helemaal klaar ben met het traject denk ik niet te ver vooruit. Er zijn zoveel onbekende stappen die ik moet zetten en tijdens al die stappen ben ik afhankelijk van het VUMC. Het is een gecompliceerde periode waarbij het de ene dag beter gaat dan de andere. Ik zal heel blij zijn als mijn transitie voltooid is. Ik ben dan eindelijk geen transgender meer maar gewoon een vrouw."

De blog van Kim is te volgen via www.facebook.com/Mylifeyourney/.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox