Logo bosscheomroep.nl
Tiffany maakt indruk op de leerlingen met haar verhaal. Foto: Michel van de Langenberg
Tiffany maakt indruk op de leerlingen met haar verhaal. Foto: Michel van de Langenberg

Ontmoeting tussen vluchtelingen en leerlingen: Leren dat 'anders zijn' gewoon is

's-HERTOGENBOSCH - Even oud is hij als de leerlingen waar hij voor optrad. Vorige week was er in de theaterzaal van het Koning Willem I College een speciale ontmoeting tussen vluchtelingen en studenten van het Koning Willem I College. Diaa uit Syrië opende met het indrukwekkende lied dat hij zelf heeft geschreven over zijn eigen verhaal, zijn vader die gedood is in Syrië en die hij achter heeft moeten laten toen hij vluchtte. Tijdens zijn nummer zijn geluiden te horen die zijn opgenomen tijdens de protesten tegen een asielzoekerscentrum in Heesch. Daarna vertelde Tiffany haar ervaringsverhaal, hoe zij uit Vietnam is gevlucht en hoe haar leven daardoor is veranderd.

Door Lesha Bosman

Cultuurcoördinator Henk Langenhuijsen vindt het belangrijk dat er ontmoetingen zijn tussen vluchtelingen en leerlingen. Helemaal op een school waar internationale schakelklassen zijn zoals bij het Koning Willem I College. "Regelmatig hebben leerlingen zoveel vooroordelen, maar vaak verdwijnen die oordelen ook als sneeuw voor de zon als er een ontmoeting is", aldus Henk. "Dat merkte je ook weer afgelopen woensdag. Het is zo belangrijk dat leerlingen het verhaal achter nieuwkomers te horen krijgen. Mensen vluchten niet zomaar. Daar is wel degelijk een reden voor."

Respect
Jeroen van Lokven was medeorganisator van de bijzondere bijeenkomst. "Voor mijn leerlijn heb ik de opdracht om culturele activiteiten te organiseren", vertelt Jeroen. "Ik heb dus al wat ervaring in het organiseren, maar deze bijeenkomst was wel erg bijzonder. Ik vind het belangrijk dat leerlingen in contact komen met mensen waar vooroordelen over zijn. Een project als Bekend maakt Bemind van VluchtelingenWerk Nederland is hier naar mijn mening meer dan geschikt voor. Ik merkte bij de aankondiging in de klassen al dat leerlingen stil werden van de uitnodiging. Normaal als ik langs de klassen ga om leerlingen uit te nodigen dan wordt er nogal eens gelachen of gegniffeld. Nu werd er geluisterd en zag je dat er respect was voor het onderwerp."
Het Koning Willem I College vindt sociale veiligheid een belangrijk punt. Zo worden er activiteiten georganiseerd rondom het thema pesten. Het belangrijkst vindt Henk dat de leerlingen naar elkaar blijven kijken en ervaren dat 'anders zijn' gewoon is. "Dat moet je leren", aldus Henk. "Door iedere activiteit en elk gesprek, hoe klein ook, wordt daaraan bijgedragen." Jeroen vult aan: "Ik weet zeker dat de gesprekken die tijdens deze ontmoeting zijn gevoerd de leerlingen prikkelt om na te denken over vluchtelingen. Ik hoop dat we dat gesprek blijven voeren."

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox