Logo bosscheomroep.nl
De African Mamas en Leoni Jansen brengen een eerbetoon aan Miriam Makeba: 'moeder van Afrika'. Foto: Wim Lanser
De African Mamas en Leoni Jansen brengen een eerbetoon aan Miriam Makeba: 'moeder van Afrika'. Foto: Wim Lanser

African Mamas en Leoni Jansen eren Miriam Makeba: 'moeder van Afrika'

's-HERTOGENBOSCH – Overweldigende muziek, een inspirerend verhaal, een kleurrijke aankleding en een zinderende sfeer van levenslust. Het komt allemaal samen bij het concert van de African Mamas en Leoni Jansen op woensdag 16 mei in Theater aan de Parade. Op het ritme van haar wereldhits als 'Pata Pata' en de 'Clicksong' brengen zij hier de strijd en de veerkracht van zangeres Miriam Makeba tot leven. Want zoals Nelson Mandela bekend werd als de vader van Afrika, zo staat Makeba te boek als de moeder van dit continent.

Een wonderlijk levensverhaal had ze. Miriam Makeba (1932-2008) veroverde de wereld met haar muziek, maar werd als activiste verdreven uit haar geliefde geboorteland Zuid-Afrika. Ze trouwde vijf keer, overleefde auto- en vliegtuigongelukken, maar stierf op het podium. Zo groeide ze uit tot voorbeeld van strijdlust en kracht.

Miriam Makeba was in de vorige eeuw de eerste Afrikaanse zangeres die in de hele wereld bekend werd. Samen met Paul Simon zong ze bijvoorbeeld in de legendarische 'Graceland Tour'. Door die successen legde ze de loper uit voor anderen, maar ze gebruikte haar stem ook om te strijden tegen apartheid. Zo pleitte Miriam Makeba bij een toespraak voor de Verenigde Naties in 1963 als bevlogen activiste voor gelijkheid in haar land. Ze ontmoette wereldleiders als Kennedy en Mitterrand en had een band met Afrikaanse presidenten. In de dertig jaar waarin ze vanwege haar verzet tegen de apartheid gedwongen in ballingschap buiten Zuid-Afrika woonde, gaf ze haar voormalige landgenoten hoop. "Na elke tegenslag stond ze weer opnieuw op. Door die kracht en strijdlust bood ze anderen perspectief", aldus Leoni Jansen.

Wereldhits
Voor de African Mamas en wie Leoni Jansen is Miriam Makeba daarom een inspirerend voorbeeld. "Ze bracht geweldige muziek, die we bij ons concert graag laten horen. Denk maar aan meerstemmige a capella-nummers, swingende Zuid-Afrikaanse liedjes uit de jaren vijftig en de wereldhits die ze had met Harry Belafonte. Maar we belichten haar ook als symbool van inspiratie, omdat ze met haar muziek en persoonlijkheid heel onderdrukt Zuid-Afrika houvast gaf, in de tijd van de apartheid." Ondersteund door een band van vijf muzikanten halen de vrouwen hun voorbeeld in tekst en muziek dichtbij. Ook historische filmbeelden nemen het publiek mee naar haar wereld. "We laten zien en horen hoe ze als artiest en als zelfstandige persoonlijkheid de wereld beïnvloedde. Ook met haar kleding! Want met Afrikaanse hoofddoeken, kleurige gewaden, hoeden en sieraden liet ze een eigen stijl zien."

Ziel
Om de persoonlijkheid achter 'de moeder van Afrika' aan het publiek te laten zien schreef Jansen de verbindende teksten. Ze reisde naar Johannesburg om daar bij audities zelf haar 'mamagroep' samen te stellen. "Ik ben heel trots op dit team. Deze vrouwen zijn niet alleen in staat om de muziek van Miriam te zingen, maar ook om haar ziel tot leven te brengen. Nosipho, Ntsiki, Mapule, Ayanda, Silidile, Abu, Avelyn en Sonto vertegenwoordigen allemaal een ander bijzonder aspect van Miriam Makeba. Ik kan me zo voorstellen dat zij vanaf een wolkje meekijkt en ziet en hoort hoe deze African Mamas haar liedjes en gedachtegoed nieuw leven inblazen."

Over de actualiteit van het thema is bij Leoni Jansen geen spoor van twijfel: "De apartheid is wettelijk weliswaar afgeschaft, maar het probleem van discriminatie en uitsluiting is nog lang niet opgelost. Toch wordt het bij onze concerten iedere avond een feestje, omdat er ook al veel is overwonnen. Dat vertaalt zich in een grote levenslust die Mama Makeba en deze African Mamas verbindt. Die energie slaat keer op keer weer over op het publiek."

De African Mamas en Leoni Jansen komen woensdag 16 mei naar Theater aan de Parade. Meer info en kaarten: www.theateraandeparade.nl.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox