Logo bosscheomroep.nl
Petra Kagchelland en Sophie Fleur Verbiesen: “Wij geloven helemaal in deze voorstelling!”
Petra Kagchelland en Sophie Fleur Verbiesen: “Wij geloven helemaal in deze voorstelling!”

Reprise voorstelling Mama Doet en Studio P-Act

ROSMALEN – "Het is maar een fase", verzuchtte journaliste Sophie Fleur Verbiesen een aantal keer in haar columns voor o.a. Viva Mama online. Theatermaker Petra Kagchelland kon dat alleen maar beamen. Het kan dan ook haast geen toeval zijn dat Sophie en Petra elkaar op het kinderdagverblijf tegenkwamen. Al snel ontstond er een klik én het idee om iets te doen met dat herkenbare in de columns over het moederschap. Zo ontstond de theatervoorstelling 'Het is maar een Fase'. In 2017 stond deze twee avonden, geheel uitverkocht, op de planken in Perron-3 te Rosmalen. Vanwege het overweldigende succes is 'Het is maar een Fase' hier op zaterdag 7 april nogmaals te zien.

Door Astrid Berkhout


Petra is moeder van twee kinderen van 5 en 7 jaar en Sophie van drie kinderen van 3, 5 en 8 jaar. Ze weten dan ook beiden als geen ander hoe het is om een druk bezette mama te zijn. Petra zag meteen de potentie van de humoristische columns van Sophie en vroeg haar onder het genot van een bakje koffie hoe ze het zou vinden om haar werk op het toneel te brengen. Sophie deelde haar enthousiasme. Het eerste ruwe idee werkten ze gezamenlijk stap voor stap uit tot een volwaardige theatervoorstelling. Sophie: "Voor mij was het de eerste keer dat ik een script schreef, dus ik wist aanvankelijk niet waar ik moest beginnen. Gaandeweg het schrijven hoefde ik er echter weinig moeite meer voor te doen, het verhaal zat al in mijn hoofd." Petra vult aan: "De volgende stap was het vinden van de juiste actrices voor de verschillende personages; dat werden Katarina Justic, Mieke Klomp en Marije Idema. Toen we voor het eerst de vloer opgingen, voelden we de onderlinge chemie. Vanaf het begin vormen we een hecht team." Team Fase wel te verstaan, zoals ze zichzelf inmiddels noemen.

Een lach en een traan
"De verhalen van Sophie spreken tot de verbeelding. De voorstelling zelf bevat, net als de columns, een lach en een traan. Even de emoties aanraken en de pijnpunten laten voelen, om vervolgens rake grappen te maken over de frustraties die het moederschap soms met zich mee brengt. We vonden het belangrijk om die humor erin te verwerken. In dezelfde periode verschenen er veel 'klaagstukken' die vooral het negatieve aspect belichtten. Wij willen juist helpen relativeren en het luchtig houden. Het is heerlijk om voor je neus te zien dat je niet de enige moeder bent die soms met de handen in het haar zit en niet meer weet wat ze aan moet met haar kinderen. Dat maakt het makkelijker om de volgende dag weer een leuke moeder te zijn!"

Mini-tournee
De eerste twee voorstellingen in 2017 waren een groot succes. "Geweldig natuurlijk", vervolgen Sophie en Petra. "Tegelijkertijd hadden we het gevoel dat het hier niet mocht stoppen. 'Het is maar een Fase' is niet zomaar een theatervoorstelling. Het is een toneelstuk, film en monoloog ineen. Het is een stuk dat met vliegende vaart door de fases van het moederschap trekt. Het is herkenbaar, hilarisch, ontroerend en eerlijk. En dat werkt." Team Fase trok de stoute schoenen aan; ze benaderden zelf theaters én – niet onbelangrijk – zochten uit hoe ze dit financieel mogelijk konden maken. "De eerste keer hadden we subsidie, nu niet. We zijn er echter helemaal voor gegaan en hebben alles zelf geregeld. Op alle mogelijke manieren hebben we ons best gedaan om de benodigde middelen bij elkaar te krijgen." Mede door hun aanstekelijke enthousiasme is het groter gegroeid dan oorspronkelijk gedacht; de reprise van 'Het is maar een Fase' is niet alleen te zien in Perron-3 te Rosmalen, maar ook in De Enck in Oirschot (op 8 april) en in De Schalm in Veldhoven (op 11 april).

En meer!
Om de vreugde compleet te maken: Binnenkort verschijnt ook nog de bundel 'Het is maar een Fase', met de columns waar het allemaal mee begon. Sophie: "Daarmee is de cirkel helemaal rond. Wat mij betreft blijft het hier niet bij. Ik ga sowieso door met het schrijven van scripts. Daarnaast zou ik het gaaf vinden als de voorstelling ook in de rest van het land te zien zou zijn. Daar ga ik me de komende tijd dan ook voor inzetten. Dit smaakt naar meer!"

Op zaterdag 7 april is 'Het is maar een fase' te zien in Perron-3 te Rosmalen. Aanvang 20.15 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.perron-3.nl of via 073-8507550. Meer informatie: www.studiop-act.nl en www.mamadoet.nl.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox