Logo bosscheomroep.nl
Een selfie gemaakt door één van de jongeren tijdens het gesprek
Een selfie gemaakt door één van de jongeren tijdens het gesprek

Jeugdhulpverlening in de praktijk: vragen om hulp moet normaal worden

's-HERTOGENBOSCH - Wat vinden jongeren dat beter kan in de jeugdhulp? Daarover gingen zij onlangs in gesprek met een burgemeester en 8 wethouders uit de regio Noordoost-Brabant. Wethouder Paul Kagie: "Ontzettend belangrijk natuurlijk, om van deze jongeren te weten wat zij vinden. Het was een goed gesprek waarin de jongeren belangrijke verbeterpunten noemden." Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het uitvoeren van de jeugdhulp vanuit de Jeugdwet. De 16 gemeenten van de regio Noordoost-Brabant kopen de jeugdhulp samen in. Daarom doen we samen onderzoek naar de ervaringen van cliënten met jeugdhulp. Vooral jongeren zijn minder positief over de jeugdhulp dan hun ouders. Dat weten we uit eerder onderzoek.

Door Lesha Bosman


Ongeveer 25 jongeren tussen de 12 en de 18 jaar gingen in gesprek om te praten over hun eigen ervaringen. "Ik ben heel tevreden over de zorg die ik heb gekregen van Buro3O", vertelt Sanne*, één van de jongeren. "Vanaf groep vier ben ik al afhankelijk van de hulpverlening. Ik was vaak heel erg moe als kind. Al snel kwam ik bij een psychiater terecht waar ik allerlei onderzoeken kreeg. Het was een hele zoektocht om de juiste hulpverlening te krijgen. Toen ik 15 jaar was, werd mijn zorgvraag zo groot dat ik ben opgenomen. Ik kreeg angstklachten, was depressief en werd uiteindelijk ook suïcidaal. Nu ben ik 18 jaar en maak ik een overgang naar zelfstandig wonen met begeleiding van Buro3O. Deze organisatie biedt in mijn ogen echt zorg op maat. Eerst woonde ik op een woongroep voor jongeren en nu ik 18 jaar ben, woon ik op de woongroep voor volwassenen. Heel fijn dat de zorg doorloopt en ik niet weer bij een andere instantie hoef aan te kloppen nu ik bijna 19 ben."


Verbeteren van zorg
Toch kan de zorg volgens de jongeren beter. "Het vragen om hulp is heftig om te doen", aldus de jongeren. Daarom zouden we meer moeten praten over problemen en jeugdhulp. Op school en in jongerencentra bijvoorbeeld. Zodat de drempel om aan te kloppen met een vraag of probleem, lager is. Het moet normaal zijn om hulp te vragen. Jongeren gaven ook aan dat het gat tussen 18- en 18+ groot is. De wachtlijsten vinden ze ook een probleem: "Ik zat vier maanden thuis omdat de ene zorgaanbieder mij niet kon verlengen en de ander had nog geen plek." Ook is er verbetering nodig aan de huidige woongroepen. Jongeren willen liever in kleinere huiselijkere groepen, dichterbij huis wonen. ''Wij willen zo dicht mogelijk bij huis zijn als thuis wonen niet lukt.''

Het blijft zoeken
"Ook al gaat het goed met me sinds ik onder behandeling ben bij Buro3O toch blijft het een zoektocht", vertelt Sanne. "Afgelopen jaar ben ik ongeveer tien keer opgenomen omdat het niet goed ging. Ik val dan terug in een depressie. Door de bezuinigingen wordt je zo kort mogelijk opgenomen. Voor sommigen is dat goed maar voor anderen is dat helemaal niet wenselijk. Ik ben blij dat mijn opnames zo kort mogelijk duren. Omdat ik al zo lang afhankelijk ben van de zorg, denk en praat ik helemaal vanuit de zorg. Ik kan dus inmiddels ook heel goed zelf aangeven of en welke hulp ik nodig heb. Toch hoop ik dichter bij mezelf te komen en minder te beredeneren vanuit zorg en meer vanuit mij als mens. Dat gaat me nu ik zelfstandig woon steeds beter af."

Een dag van plek ruilen
De bestuurders willen wel een dagje ruilen: "Volgens mij kunnen we hier alleen maar over meepraten als we weten hoe het bij jullie is", aldus de wethouders. De meeste jongeren vonden dit een goed idee. Op hun beurt willen zijn wel eens een dagje met de wethouder meelopen. "Als we een ideale zorgomgeving willen creëren dan moeten we samenwerken om tot de juiste oplossingen te komen", aldus Sanne. "Hoe kunnen we elkaar beter leren begrijpen dan een dagje van plek te ruilen. Ik doe mee."

*In verband met privacyredenen is de naam Sanne gefingeerd.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox