Logo bosscheomroep.nl
V.l.n.r. Hans Waegemakers (dirigent Melodiek), Machteld Terlingen en Ruud Stiemer. Foto: Niek Geneuglijk
V.l.n.r. Hans Waegemakers (dirigent Melodiek), Machteld Terlingen en Ruud Stiemer. Foto: Niek Geneuglijk

Nacht van de Hoop is begin van een nieuwe traditie

's-HERTOGENBOSCH – Op zaterdag 31 maart vindt van 23.00 tot 8.00 uur voor het eerst de Nacht van de Hoop plaats in de Grote Kerk in 's-Hertogenbosch. Deze bijzondere nacht wordt georganiseerd door het koor Melodiek van de San Salvator geloofsgemeenschap en de protestantse gemeente 's-Hertogenbosch. Hiermee wordt een eigentijdse invulling gegeven aan het oude gebruik van de Paaswake.

Door Astrid Berkhout


"Ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van Melodiek, een van de koren van de San Salvator geloofsgemeenschap, wilden we iets organiseren waarmee we verbinding konden maken met de stad", vertelt Machteld Terlingen van koor Melodiek. "De ruimte van de Grote Kerk leek ons zeer geschikt, vandaar dat we al snel aanklopten bij Ruud Stiemer, predikant bij de protestantse gemeente in 's-Hertogenbosch. Hij was meteen enthousiast." Het streven was vooral inwoners van de stad bij het event te betrekken. "Het idee voor een Nacht van de Hoop werd al snel geboren", vervolgt het duo enthousiast. "In de Grote Kerk in Den Haag organiseren ze onder dezelfde noemer al enkele jaren een manifestatie met verhalen, beelden, kunst en muziek in Paasnacht. Wij hebben dit vertaald naar een geheel eigen concept, waarin we allerlei mensen en organisaties - o.a. Amnesty International, Vluchtelingenwerk Nederland, het Inloopschip en Exodus - uitnodigen om te komen vertellen wat hoop voor hen betekent."

Wall of Hope
Op Stille Zaterdag wordt om 19.00 uur op de Parade het Paasvuur ontstoken door het Beraad van Kerken. Om 21.30 uur wordt dit gevolgd door een Paasdienst in o.a. de Grote Kerk. Daarna gaat de Nacht van de Hoop van start. Tussen 23.00 en 2.30 uur is er een afwisselend programma met interviews, film en doe-activiteiten. "Marianne van Heeswijk komt vertellen over haar werk, en Eric Alink spreekt over hoop. Daarnaast wordt een Wall of Hope samengesteld met bijdragen van zoveel mogelijk Bosschenaren, en er zullen tekeningen te bewonderen zijn van kinderen van basisschool de Aquamarijn met als thema hoop. Melodiek verzorgt de muzikale intermezzi tijdens deze sfeervolle nacht. Inloop is op elk moment mogelijk."

Meditatief karakter
Tussen 2.30 en 6.00 uur heeft het programma een meer meditatief karakter, met daarin zang, beweging en een schrijfactie voor Amnesty International. "Het geheel wordt afgesloten met een wandeling in het Bossche Broek om de zon te zien opkomen, en een aansluitend Paasontbijt. Het is ook mogelijk alleen aan de wandeling en het ontbijt mee te doen. We verzamelen om 6.00 uur op het kerkplein. We vragen mensen dan wel om iets mee te nemen voor het ontbijt. Al het meegebrachte eten wordt verzameld en tijdens het ontbijt delen we op feestelijke wijze ons eten met elkaar."

Het vuur van de hoop
Voor de duidelijkheid; u hoeft absoluut niet gelovig te zijn om de Nacht van de Hoop bij te wonen. "Religie is slechts het beginpunt. Iedereen is welkom om zijn of haar gedachten te laten schijnen over een universeel thema als hoop. Er is veel om je zorgen over te maken op deze wereld, maar je moet altijd het positieve zien. We streven er dan ook vooral naar de inwoners van 's-Hertogenbosch te inspireren en het vuur van de hoop flink aan te wakkeren. Dat doen we door hen in contact te brengen met mensen die vanwege hun droom in beweging zijn gekomen en in staat zijn geweest deze te realiseren. Hoop doet leven en zet aan tot actie!" Het is even afwachten hoe het tijdens deze eerste editie allemaal gaat lopen, maar: "We hopen dat dit het begin is van een nieuwe traditie."

Doe mee!
Inwoners van 's-Hertogenbosch worden van harte uitgenodigd om mee te doen aan dit evenement. Kom op 31 maart om 23.00 uur naar de Grote Kerk en neem een voorwerp, een foto of een tekst mee aan de hand waarvan u anderen kunt vertellen over uw hoop en over wat u inspiratie biedt. Of stuur een tekst of foto naar nachtvandehoopdenbosch@gmail.com. Meer info: www.facebook.com/nachtvandehoopdenbosch.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?