Logo bosscheomroep.nl
De Zoete Moeder is op Paaszaterdag terug in de kapel. Foto: Henk van Esch
De Zoete Moeder is op Paaszaterdag terug in de kapel. Foto: Henk van Esch

De Zoete Moeder voor het eerst sinds 1853 weg uit de Sint Jan

's-HERTOGENBOSCH - Na 165 jaar verlaat onze Zoete Lieve Vrouw met ingang van 22 maart a.s. voor het eerst voor ruim een week de Sint Jan. Ze vertrekt naar een vooraanstaand restauratieatelier, SRAL in Maastricht, waar zij vakkundig en liefdevol wordt hersteld en onderzocht. Dit is hard nodig om het beeld, dat zoveel betekent voor de vele Bosschenaren, Brabanders en andere bezoekers van de Sint Jan, voor de toekomst te behouden.

"De verering van Maria is vanaf het allereerste begin een belangrijke pijler geweest van de Sint-Jan", aldus plebaan Geertjan van Rossem. "En nog steeds branden iedere dag honderden mensen een kaarsje voor het beeld van de Zoete Lieve Vrouw van 's-Hertogenbosch. Sinds circa 1380 beschermt zij de stad en zijn er al vele wonderen aan haar toegeschreven. Na de val van 's-Hertogenbosch in 1629 verbleef de Zoete Moeder lange tijd in Brussel, waar zij ook zeer werd geëerd." Het kostte dan ook behoorlijk wat moeite om het beeld van de Zoete Lieve Vrouw terug te krijgen in de Sint-Jan. Dit lukte uiteindelijk in 1853. "Sindsdien heeft de Mariaverering een grote vlucht genomen." Men is er aan gewend dat het beeld één keer per jaar weg is, als ze in de meimaand tijdens de bidtocht enkele uren wordt rondgedragen door de stad. "Deze keer is Maria echter meer dan een week weg uit de kathedraal, ook 's-nachts. We realiseren ons dat we een offer vragen van gelovigen. Bij mij persoonlijk overheerst echter de vreugde dat ze binnen afzienbare tijd weer terug is."

Onderzoek en herstel
"Er zijn reële zorgen over de toestand van het beeld", vertelt Ted Sanders, bestuurslid van de Broederschap Onze Lieve Vrouw van Den Bosch. "Beschadigingen en loszittende verflagen moeten nodig worden hersteld en oppervlaktevuil en roetaanslag moeten worden verwijderd. Daarnaast zal met de nieuwste technieken onderzoek worden gedaan naar het beeld. Door middel van röntgenonderzoek hopen we te weten te komen hoe ons Mariabeeld er precies aan toe is en wat er verder nodig is om haar voor de toekomst te kunnen behouden, zodat onze kinderen en kleinkinderen ook nog van haar kunnen genieten." Het vervaardigen van een replica die gebruikt wordt bij de bidtocht, is een mogelijkheid maar heeft niet de voorkeur van het Broederschap. "Dat is zuiver een gevoelskwestie. We wachten echter eerst af wat de uitkomst van het onderzoek is."

Actie voor herstel
Het huidige onderzoek en herstel kosten uiteraard geld, vele duizenden euro's. "Bovendien kan blijken dat nog méér restauratie nodig is. Vandaar dat we als Broederschap onder de noemer 'Help de Zoete Moeder de 21e eeuw door!' een actie zijn gestart om geld in te zamelen. We roepen iedereen die Maria een warm hart toedraagt op, om een donatie te doen." Daarnaast is het mogelijk om voor 50 euro een kleine replica (van 22 cm hoog) te kopen van het beeld van de Zoete Moeder, vervaardigd op basis van een 3D-scan die in 2016 is gemaakt van het originele beeld (zie hiervoor de folder in de Sint-Jan).

Van 22 maart tot zaterdag 31 maart is de Mariakapel in de Sint-Jan dicht. U kunt de Zoete Moeder bij haar terugkomst op zaterdagochtend 31 maart, paaszaterdag, in de kathedraal verwelkomen met bloemen. Meer informatie over de reis en het herstel van het beeld: www.zoetelievevrouw.nl.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?