Logo bosscheomroep.nl
Fotograaf Frank van Boxtel met een 'selfie' uit zijn serie 'Stoere Mannen'. Foto: Marc Smits
Fotograaf Frank van Boxtel met een 'selfie' uit zijn serie 'Stoere Mannen'. Foto: Marc Smits

Vijftigplusser beleeft flitsende tweede carrière

SINT-MICHIELSGESTEL - De carrière van vakfotograaf Frank van Boxtel (57) uit Sint-Michielsgestel (Maaskantje) zit in een stroomversnelling. Zijn serie 'Stoere Mannen' bezorgde hem in november de kwalificatie 'Master'. Om zijn bekendheid verder te vergroten, besloot hij daarop mee te doen aan wedstrijden voor fotografen. Met succes want Van Boxtel behoort tot de tien genomineerden voor de internationale PIA d'Or prijs. De winnaar wordt zaterdag 24 maart bekendgemaakt.

Door Marc Smits


Het met potlood ontwerpen maakte plaats voor de computer. "Ik ben altijd bezig met vormgeving en heb nu een camera als gereedschap. Ik doe in wezen hetzelfde en maak nu beelden met foto's. Er is niets veranderd. Alleen het gereedschap is anders. Gewoon mooie dingen maken, dat is mijn passie. Of het nu grafisch of fotografisch is."
Frank van Boxtel is autodidact en maakte zich het grafisch ontwerpen eigen zonder daarvoor een opleiding te hebben gevolgd. De recente crisis trof de grafische branche in het bijzonder en Van Boxtel moest het werkveld ruimen in 2011. Zonder opleiding maakte hij zich de geheimen van de fotografie eigen. Ontwerpen zit in zijn bloed. Of het nu zijn eigen huis of tuin is die hij tekende of zoals nu zijn fotostudio die binnenkort naast zijn woning moet verrijzen.

Master
"Werkzaam in de grafische industrie bij een drukkerij en bedrijfsleider van een reclamebureau met alles wat daartussen zit. Toen ik werkloos werd, moest ik voor het eerst solliciteren. Voor de crisis werd ik overal gevraagd maar toen niet meer. Wie zit er op een vijftigplusser te wachten? Ik vroeg me af 'wat nu' en volgde mijn hart: fotograferen. Maar ik was geen fotograaf en heb me dat zelf aangeleerd. Ik maak dingen die ik mooi vind en dat zie je in alles in en rond mijn huis en in mijn werk terug."
Van Boxtel kwam in 2015 in contact met Master Photographers Network (MPN). "Een netwerk van professionele topfotografen met als doel het niveau van creatieve professionele fotografie op een hoog peil te houden. Belangrijk aan deze club is dat er informatie wordt gedeeld, daar was ik naar op zoek." In november 2017 verkreeg Frank van Boxtel de titel 'Master' vanuit MPN. Deelnemers leggen hun tien beste foto's voor aan een internationale vakjury. Deze beoordeelt de beelden onder andere op kwaliteit, techniek en onderscheidend vermogen. Pas wanneer aan alle strenge eisen wordt voldaan, mag de kandidaat zich 'Master' noemen. "Voor vakfotografen is een Master-titel een bijzondere erkenning voor hun werk. Daarnaast is deze titel een keurmerk voor de consumenten dat zij met een gekwalificeerde vakfotograaf te maken hebben wiens werk door internationale topfotografen is getoetst."
Frank van Boxtel heeft zijn Master-titel gehaald door portretfoto's te maken van echte, pure, stoere. ruige mannen uit de gemeente Sint-Michielsgestel met als thema RAW. De beelden van de 'Stoere Mannen' zijn te zien via boximages.nl.

PIA d'Or
"Ik schiet geen beelden, ik maak beelden", aldus Frank van Boxtel. "Ik heb mezelf opnieuw uit moeten vinden. Naast het vakinhoudelijke moet je ook als ondernemer actief zijn met netwerken en jezelf profileren. De titel 'Master' levert me nu ook diverse fotoklussen op en daarom heb ik ook besloten om aan wedstrijden mee te doen. Zodoende kun je jezelf laten zien en jezelf onderscheiden. Ik ben vooral actief in de zakelijke markt: bedrijfsfotografie, productieprocessen en profielfoto's en ik verzorg trouwfotografie. Ik maak ook graag portretten van kinderen en gezinsfoto's met alles dat bijdraagt aan emotie. Ik ben een gevoelsmens en kan denk ik goed karakters vastleggen."
Het karakter dat hij heeft vastgelegd op beeld voor zijn inzending voor de internationale PIA d'Or prijs betreft ook een ruige man die in de biechtstoel van de Dungense parochiekerk zit. "Een zwartwit beeld getiteld 'Forgive me father', met Rembrandtiaanse lichtval, een verhaal vertellend en vragen oproepend, inspelend op het thema 'respect'", aldus Frank van Boxtel. De jury nomineerde de foto als een van de tien kanshebbers voor de PIA d'Or: de prijs voor reclame- en publieksfotografen. Zaterdag 24 maart wordt de winnaar bekendgemaakt. Pas daarna mag de foto van Frank van Boxtel worden getoond.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?