Logo bosscheomroep.nl

Festival Cement creëert ruimte voor bomvol programma

's-HERTOGENBOSCH - Van 16 t/m 24 maart vindt in 's-Hertogenbosch Festival Cement plaats. Dit jaar breidt het festival uit van 6 naar 9 dagen. Met 22 voorstellingen biedt Festival Cement een bijzondere selectie van de nieuwste generatie theatermakers, choreografen en performers. Het programma omvat o.a. 6 premières, één Nederlandse première, 4 Cement producties en 6 voorstellingen in De Turbulentie, de route met werk van studenten van verschillende kunstvakopleidingen. Uiteraard is er ook weer een uitgebreid contextprogramma.

"We hadden letterlijk behoefte aan meer ruimte", vertelt Leonie Clement, artistiek leider van Festival Cement. "We gaan niet meer makers tonen, maar het programma wordt wel beter verspreid over meer dagen. De afgelopen jaren zijn we vooral in contextprogramma enorm gegroeid. We maken steeds meer speciale programma's voor professionals en doelgroepen en fungeren meer en meer als een ontmoetingsplek en een knooppunt. Voor jonge dramaturgen, scenografen, studenten van kunstvakopleidingen, jonge zakelijk leiders en producenten. Daarnaast produceren we 4 voorstellingen zelf, waarbij makers in huis bij ons repeteren en werken, en gaan er voorstellingen in première tijdens het festival. Die hebben ook allemaal montageruimte nodig in de stad waar ze hun voorstelling afmaken."

De Meet Up
Nieuw dit jaar is de Meet Up. "Een van de terugkerende thema's uit de selectie van Festival Cement 2018 is wereldverbeteraarschap. Is er sprake van een hernieuwd idealisme? Waar komt deze urgentie om te activeren vandaan? En tot waar reikt die dan? Om deze vragen en de bijbehorende voorstellingen van een kader te voorzien, hebben we een programma ontworpen dat zich richt op dit thema. Op 23 maart zijn Jetse Batelaan, Sanne Nouws, Sachli Gholamalizad, Silke Huysmans & Hannes Dereere, Sanne Lips & Liesje Knobel te gast in een programma dat bestaat uit 2 delen. Ten eerste de gemeenteraad van onze fictieve stad: Wat gaan we van 'onze stad' maken nu 2 dagen na de gemeenteraadsverkiezingen? Elke maker doet een voorstel als burger van deze fictieve stad. Daarna volgt een panelgesprek tussen de makers met publiek."

Nieuwigheden
"Ook nieuw is 'Dag Scenografie'. In 2017 wonnen LIPS&KNOBEL als eerste scenografen duo onze stimuleringsprijs De Troffel met hun concept voor Animal Farm. In het juryverslag werd gesproken over 'de emancipatie van de scenografie'. In navolging hiervan organiseert Festival Cement dit jaar de Dag Scenografie, waarin scenografen elkaar ontmoeten en in gesprek gaan over de plek van de scenograaf als autonoom kunstenaar. Verder ontvangen we dit jaar 3 festivalgasten in plaats van 1, die voorstellingen gaan zien en in gesprek gaan met de makers over hun werk; schrijver Joke van Leeuwen, scenograaf Jozef Wouters en Jestse Batelaan, artistiek leider van Theater Artemis." In 'Het Schrijfverblijf' wordt jong schrijftalent gevraagd om samen ter plekke een estafetteverhaal te schrijven. Hun verhaal zal te beluisteren zijn in het festivalhart en verschijnen op onze website."

BLOK Cement
BLOK Cement, het ontmoetingsplatform van Festival Cement voor makers van de verschillende kunstvakopleidingen in Nederland en België, breidt uit naar 3 dagen. "Dit event staat als een huis. Vorig jaar deden er meer dan 5 kunstvakopleidingen afkomstig uit beide landen mee. Regisseurs, acteurs en schrijvers gingen samen aan de slag. Vanwege de sterkte behoefte van de studenten om de uitwisseling te intensiveren, gaan we in 2018 3 volle dagen werken en voorstellingen zien. Het platform staat onder leiding van mede-initiator Florian Hellwig, dramaturg en docent aan de HKU en Academie voor Theater en Dans in Amsterdam." Wat zijn verder nog highlights in het programma? "Naast onze eigen producties zie ik erg uit naar de komst van Robbert & Frank, die vaker te gast waren op Festival Cement met hun speelse en absurde universum waarin je je ogen uitkijkt. Beeldend theater dat je perspectief steeds op z'n kop zet. Naast de voorstelling 'Don't we deserve grand human Projects' zullen zij op 21 maart, verkiezingsdag, in de stad te vinden zijn op verschillende plekken in 's-Hertogenbosch om hun performance 'Ga weg leed van de wereld' te tonen in de openbare ruimte."

De Troffel
"Bart van de Woestijne laat een paard de hoofdrol spelen in zijn 'Voor we mensen werden' en heeft daarmee een gezamenlijke denkoefening gemaakt voor publiek. 'De Vlieg' tot slot maakt tragikomisch toneel over onhandige mensen die er iets van proberen te maken. Vlijmscherpe tekst in een bittere familiekomedie. De uitreiking van onze stimuleringsprijs De Troffel is eveneens een aanrader. Uit 61 inzendingen selecteerden we 8 makers die op 19 maart hun idee presenteren aan een vakjury en aan publiek. De winnaar wint 7500 euro en een uitnodiging zijn werk te tonen op editie 2019."