Logo bosscheomroep.nl

Met het hart op de tong

's-HERTOGENBOSCH – Kirsten van Teijn groeide op in het Noord-Hollandse dorp Heilloo. Al jong was ze gek op toneelspelen. Ze ging naar de Koningstheateracademie in 's-Hertogenbosch, een vierjarige kleinkunstopleiding, waar ze in 2013 afstudeerde. In datzelfde jaar won ze de jury-, publieks- en persoonlijkheidsprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival. Op donderdag 15 maart speelt Kirsten voor de laatste keer 'Zalf' in de Verkadefabriek. Deze voorstelling gaat over jeuk. Jeuk als in krabben en jeuk om de wereld om haar heen. Maak kennis met deze 'rising star' in de cabaretwereld.

Door Astrid Berkhout


"Ik wilde eigenlijk al veel eerder spelen, maar ik kon me pas op mijn twaalfde aansluiten bij het jeugdtheater", vertelt Kirsten enthousiast. "Vanaf het eerste moment wist ik dat dit was wat ik wilde. Ik kan het niet verklaren, ik voelde aan mijn hele lijf dat ik gewoon op dat podium wilde staan. Dat terwijl ik van nature helemaal niet zo 'outgoing' ben als je misschien zou verwachten. Ik ben altijd een stil, rustig meisje geweest. Ik ben ook voortdurend aan het observeren wat er om me heen gebeurt en vang alles op. Vervolgens maak ik er een theatervoorstelling van. In die zin is het spelen echt een uitlaatklep voor mij." Van haar familie heeft ze het niet want Kirsten komt uit een ondernemersgezin. "Ze zeiden heel lang 'Kirsten heeft een hobby' en vonden het maf dat ik er serieus mee doorging na de middelbare school. Desondanks stonden ze gelukkig wel altijd achter me."

Een thuis
Haar opleiding aan de Koningstheateracademie bracht Kirsten naar 's-Hertogenbosch. "Daar ben ik ook blijven hangen. Veel mensen denken dat het allemaal gebeurt in Amsterdam, maar ik vind 's-Hertogenbosch een heel fijne stad, ik gedij hier goed. Ik zal nooit een echte Bosschenaar worden, want carnaval lust ik nog steeds niet, maar ik vind hier wel mijn thuis." De Koningstheateracademie was een harde leerschool. "In het eerste jaar begonnen we met 15 studenten en daar zijn er uiteindelijk slechts 5 van afgestudeerd. De meesten werden weggestuurd of gingen zelf weg. Dankzij de kleinschaligheid was er veel persoonlijke begeleiding en kreeg je alle mogelijkheden om te groeien en je eigen stijl te ontwikkelen. Er werd gewaarschuwd dat ik na de opleiding in een zwart gat zou vallen, vandaar dat ik al snel begon mee te doen aan festivals. Ook om te weten waar ik stond."

De magie
Het tweede festival bleek al een schot in de roos. Kirsten won alle prijzen die er te winnen waren op het Groninger Studenten Cabaret Festival. "Dat bracht veel exposure met zich mee. Ik kreeg meteen de kans om een voorstelling te maken." Dat werd 'Heilloos', in 2015. "Een perfect debuut, met goede recensies. Vervolgens won ik in 2016 de Stijgend Applaus Stipendium. De geldprijs die hieraan verbonden was, stelde me in staat om de juiste mensen om me heen te verzamelen, waardoor ik stappen kon maken." Dit leidde tot haar tweede avondvullende programma 'Zalf', waar ze inmiddels 150 keer mee op de planken heeft gestaan. "En nog verveelt het niet. Er zitten steeds weer andere mensen in de zaal, waardoor iedere keer een ander soort magie ontstaat in interactie met het publiek."

Achtbaan van emoties
Inmiddels werkt Kirsten aan haar derde voorstelling, 'Nobel', waar ze in augustus mee gaat toeren. "Ik heb bewust gekozen voor een nieuwe regisseur, Jessica Borst, om mezelf uit te blijven dagen. Zoals altijd ben ik eerst begonnen met het schrijven van de liedjes, puur vanuit mijn gevoel. Daar omheen creëer ik de scenes. Ik houd van die afwisseling en mijn publiek ook; het zorgt ervoor dat er tussendoor af en toe een ontspanmoment is. Om het muzikale aspect nog wat meer te benadrukken, zal tijdens 'Nobel' naast mijn vaste gitarist nog een tweede muzikant meereizen. Ik werk de voorstelling pas uit met publiek erbij, tijdens de try-outs, o.a. tijdens Theaterfestival Boulevard. Het geeft me de meeste voldoening als mensen na de voorstelling het gevoel hebben dat ze mij hebben leren kennen. Ik hoor vaak 'het is een achtbaan van emoties bij jou'. En dat klopt. Vanuit mijn persoonlijke geëngageerdheid zie ik het als mijn taak om voor die spiegel te gaan staan en heel eerlijk te zijn. Door het hart op de tong te hebben, komt de boodschap in ieder geval aan!"

Leuk om te weten: Kirsten is met haar nummer 'Meisjes' genomineerd voor de Annie MG Schmidtprijs.

De voorstelling op 15 maart is extra bijzonder omdat er DVD-opnamen worden gemaakt. Aanvang 20.30 uur. Kaarten zijn te koop via www.verkadefabriek.nl.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?