Logo bosscheomroep.nl
De twaalf studenten hopen het bedrag voor de tovertafel via crowdfunding binnen te halen
De twaalf studenten hopen het bedrag voor de tovertafel via crowdfunding binnen te halen

Studenten beginnen crowdfundingsactie voor dementerenden De magie van De Tovertafel

's-HERTOGENBOSCH - Twaalf studenten van Avans Hogeschool 's-Hertogenbosch, proberen via crowdfunding geld in te zamelen voor een Tovertafel voor Woonzorgcentrum De Hooghe Clock van Vivent. Een Tovertafel is een soort beamer met infrarood sensoren die aan het plafond hangt en projecteert op een tafel. Het is een zorginnovatie die ouderen in de late fase van dementie met elkaar en hun omgeving verbindt en beweging stimuleert. De projector kost €7.090,- en dat bedrag moet binnen nog iets meer dan honderd dagen door de studenten worden opgehaald.

Door Lesha Bosman

De twaalf studenten volgen het eerste leerjaar van de studie Social Work. Voor het vak Leergemeenschap zijn zij iedere donderdag te vinden bij Vivent de Hooghe Clock. Het vak Leergemeenschap laat klassen naar bepaalde locaties gaan om daar aan twee thema's te werken. De thema's die de twaalf studenten hebben meegekregen zijn veiligheid en Active Aging. De Tovertafel sluit bij dit laatste thema feilloos aan volgens de studenten. Er wonen verschillende doelgroepen binnen de instelling, maar de Tovertafel wordt speciaal aangeschaft voor de ouderen. De Tovertafel wordt geplaatst in 'de Suite'. Dit is een gemeenschappelijke ruimte, waar iedereen onder begeleiding kan komen. Daarnaast is de Hoogche Clock een plaats voor ontspanning en ontmoeting, waar alle senioren uit de buurt terecht kunnen.

Intensief gebruik
"De Tovertafel zou dus door heel veel mensen gebruikt gaan worden", legt Vera Bouman, één van de initiatiefnemers uit. "Ik werk naast mijn studie op een woongroep met dames op leeftijd met een beperking. Daar heb ik voor het eerst kennis gemaakt met een Tovertafel en heb ik in de praktijk gezien hoe goed te tafel in te zetten is voor mensen met dementie. Senioren worden door de spellen die de tovertafel biedt, gestimuleerd om te bewegen en samen te werken. Daarnaast zijn de spellen door het niveauverschil in te zetten bij zowel mensen met beginnende dementie als bij mensen die aan een vergevorderd stadium van dementie leiden."

Inzamelen
Om aan het totaalbedrag te komen, moet er iedere dag minimaal €60,- gedoneerd worden aan de crowdfundingsactie voor de Tovertafel. Maar Vera en haar klasgenoten gaan daarnaast ook nog andere acties opzetten om hun doel te realiseren. "Zo willen we bijvoorbeeld een keer pannenkoeken bakken in de Hooghe Cock die we dan per stuk voor €2,- gaan verkopen aan bewoners en bezoekers van de Hooghe Clock. Ook worden er in het Rompertcentrum posters opgehangen en flyers uitgedeeld om ook mensen die niet zo handig zijn met computers op de hoogte te brengen van de inzamelingsactie. Daarnaast boren we ons eigen netwerk aan."

Opbloeien door activiteiten
De klas van Vera hoopt dat de crowdfundingsactie een succes wordt en dat ze het bedrag binnenhalen. "Wij willen de Hooghe Clock helpen om een Tovertafel te kunnen financieren", aldus Vera. "Dit omdat de mensen die binnen de Hooghe Clock wonen het verdienen om een activiteit te hebben die speciaal voor hen is ontworpen en waarmee ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Niks is mooier dan mensen te zien opbloeien door een activiteit."

Om een bijdrage te leveren aan de crowdfundingsactie of voor meer informatie over de Tovertafel kunt u kijken op www.detovertafel.nl onder de knop crowdfundingsprojecten.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?