Logo bosscheomroep.nl
Sportieve actie bij indoor bowlsclub Toucher op de dinsdagochtend. Foto: Niek Geneuglijk
Sportieve actie bij indoor bowlsclub Toucher op de dinsdagochtend. Foto: Niek Geneuglijk

"Bowls biedt in de wintermaanden een goed alternatief om te bewegen"

's-HERTOGENBOSCH - Zestien leden telt de Bossche indoor bowlsclub Toucher momenteel. Daar waar in de hoogtijdagen van de vereniging ruim honderd spelers wekelijks hun sportieve vermaak vonden op drie speeldagen compleet met toernooien en andere wedstrijden. Tegenwoordig is alleen de dinsdagochtend nog ingeruimd voor sportief vertier en gezelligheid.

Door Marc Smits

Voorzitter John Eikemans (71) is een van de zestien senioren van bowlsvereniging Toucher die wekelijks in actie komt op dinsdagochtend in sporthal De Hambaken aan Het Wielsem in 's-Hertogenbosch. Samen met zijn vrouw Jeanne Akveld is hij op die ochtend ruim twee uur in de weer met de bowls. Het zijn allen 55-plussers bij Toucher maar de club richt zich ook op jongere beoefenaars van de bowlssport. Want bowls is een sport voor jong en oud waarbij het niet lichamelijke inspanning, kracht of conditie aankomt. Bowls wordt indoor gespeeld op een lange mat van 30 meter lang en 4 meter breed. De ballen (bowls) hebben een specifieke vorm met afgeplatte zijden die zwaarder zijn waardoor de loop van de bal van een rechte lijn overgaat in een curve. De bowls moeten zo dicht mogelijk bij een wit doel balletje (de jack) worden gespeeld. De sport kan individueel worden gespeeld en in teamverband en vertoont overeenkomsten met jeu de boules.

Promotie
Bowlsclub Toucher vierde in 2015 het zilveren jubileum. Opgericht in 1990 met in de eerste jaren sporthal De Schutskamp in de Bossche wijk Kruiskamp als thuishonk. John Eikemans: "De club moest van gemeentewege verhuizen om de sporten voor senioren onder te brengen in sporthal De Hambaken. Dat resulteerde in een forse terugloop van het ledenaantal. De bereikbaarheid van de nieuwe locatie vormde voor veel voormalige leden de reden om af te haken."
Tot een samenwerking met de toenmalige bowlsafdeling van 'S-PORT van de gemeente 's-Hertogenbosch kwam het niet. Toch hoopt John Eikemans dat nieuwe gesprekken met de gemeente de levensvatbaarheid van bowlsclub Toucher met het oog op de toekomst vergroten en tot meer leden leidt. "We willen alle mogelijkheden bekijken om het bestaan van de club te waarborgen. We willen de promotie van de bowlssport en onze vereniging wel doen maar dan moet je alles zelf regelen en betalen en dat kunnen we niet. We willen graag een aantal nieuwe leden erbij. Onze doelgroep wordt door senioren, 55-plussers, gevormd al willen we ook graag wat jongeren erbij betrekken om ze de kans te geven het spelletje te leren."

Beweging
Het 'jongste' lid in lidmaatschapsjaren van Toucher - Karel van Loon (88) - trad enkele weken geleden toe tot de club. "De tweede ronde - na de koffiepauze - gaat het wat moeizamer", zo laat hij weten. Staan, lopen en kijken hoe de bowls erbij liggen met een partner die aanwijzingen geeft hoe te gooien en omgekeerd. Zorgen dat je zelf het beste ligt net als bij jeu de boules want die sport beoefent hij in de zomer. "Bowls biedt in de wintermaanden een goed alternatief om te bewegen", aldus Karel van Loon. "Ik moet zoveel mogelijk in beweging blijven. Ik heb slechte knieën, moet rekening houden met mijn longen en heb een pacemaker. Ik beweeg zoveel mogelijk en bowls helpt daarbij."
Joop van Delft (73) is vijftien jaar lid van Toucher. "Ik ging met de vut en wilde iets gaan doen. Zo kwam ik destijds met de club in contact. De gezelligheid en de sfeer onder elkaar spreekt me aan en in het verleden nam ik ook deel aan toernooien en andere wedstrijden. Toen speelden we op dinsdag, woensdag en zaterdag en was het volle bak op zes matten. En in sporthal De Schutskamp hadden we jaarlijks een groot tweedaags toernooi met clubs uit het hele land."

Meer informatie over Toucher: Hetty van Hirtum (secretaris), 073 - 6412310,hettyvanhirtum@ziggo.nl en www.bowlsclubtoucher.nl.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox