Logo bosscheomroep.nl
Linda Ydema: “Ik ben het oudste expeditielid maar wel een taaie!”
Linda Ydema: “Ik ben het oudste expeditielid maar wel een taaie!”

Linda Ydema beklimt Kilimanjaro voor het goede doel

's-HERTOGENBOSCH – De Bossche Linda Ydema doet mee aan de derde editie van de Kilimanjaro Charity Climb 2018. Samen met nog 16 expeditieleden gaat ze de uitdaging aan om Mount Kilimanjaro te beklimmen en daarmee een flinke hoeveelheid sponsorgeld op te halen voor een aantal prachtige projecten van stichting Doingoood. Na de klim blijft Linda nog een maand in Afrika om als vrijwilliger een helpende hand te bieden.

Door Astrid Berkhout


Ik sprak Linda net voor haar vertrek naar Afrika, en op het moment van publicatie heeft ze de eerste week al achter de rug. "Als je wacht tot je er klaar voor bent, dan wacht je je leven lang. Een mooi motto, vind ik. So just Fucnk*ing DO IT!", zo valt te lezen op haar sponsorpagina www.gofundme.com/lindaydema; de tekst zegt alles over de gedrevenheid van Linda. "Voor mij staat de sportieve uitdaging niet voorop", vertelt ze enthousiast. "Mijn droom begon juist met de wens om in Afrika vrijwilligerswerk te gaan doen met kinderen. Afrika heeft me altijd geïntrigeerd en kinderen vind ik geweldig. Ik wil hiermee mijn bescheiden steentje bijdragen aan een betere wereld. Mijn eigen dochters zijn 18, 20 en 21 jaar, dus die kan ik met een gerust hart achterlaten. Daarmee was nu het moment aangekomen om mijn droom te realiseren."

Op grote hoogte
Linda verdiepte zich in verschillende organisaties en kwam uit bij stichting Doinggoood, die zich inzet voor kleinschalige maatschappelijke projecten in Afrika. "Ik had er meteen een goed gevoel bij. Ik las toen ook over de Kilimanjaro Charity Climb maar in eerste instantie dacht ik dat dit niet haalbaar was voor mij. Ik ben immers 52 jaar en zeker geen bergsporter. In de loop der tijd kreeg ik er echter steeds meer vertrouwen in en besloot ervoor te gaan." Sportief is Linda, in het dagelijks leven dtp-er bij een drukkerij, zeker. Mijn vader was sportjournalist bij het NRC Handelsblad, sport heeft dan ook altijd als een rode draad door mijn leven gelopen. Grote afstanden wandelen, wat ik maanden lang als voorbereiding heb moeten doen, heb ik in het verleden echter nooit gedaan. Het gaat echter niet zozeer om de afstand die we gaan overbruggen, circa 80 km, de hoogte is in dit geval de moeilijkheidsfactor. Vandaar dat ik ook trainingen heb gedaan met een speciaal masker om de omstandigheden na te bootsen."

Voor de kinderen
"We beginnen op ongeveer 2.000 meter hoog en bouwen dit langzaam op tot 5.895 meter. Door de ijle lucht zal het niet makkelijk worden. Bij de toppoging vertrekken we om 0.00 uur 's-nachts, waarna we 6 uur aan één stuk doorgaan. Dat euforische moment dat je ervaart als je eenmaal bovenop die berg staat, daar ga ik voor!" Tegelijkertijd is Linda ook realistisch: "Als ik hoogteziekte krijg, houdt het op. Maar dan heb ik het in ieder geval wel geprobeerd." Het geld dat Linda – en de andere expeditieleden, afkomstig uit de hele wereld – ophaalt met het beklimmen van de Kilimanjaro gaat naar 3 projecten in Oost-Afrika die de levenskansen vergroten van kwetsbare en afhankelijke kinderen; de Makerere School in Oeganda, Children of Blessing in Malawi en APDK in Kenia. "Daar komt ook de opbrengst bij van een benefietveiling die ik in februari samen met mijn lieve vriendin Ilonka de Ridder heb georganiseerd. Voor hen wil ik het verschil maken."

Chitipi Children of the Nation
Linda vertrekt na de klim naar Lilongwe in Malawi om een maand lang vrijwilligerswerk te doen bij het project Chitipi Children of the Nation. "Hier wonen 32 kinderen in de leeftijd van 0 tot 16 jaar, die geen thuis meer hebben. Om uiteenlopende redenen hebben ze geen ouders die voor hen kunnen zorgen, vandaar dat een 'big mama & papa' dat in het kader van dit project doen, daarbij geholpen door vrijwilligers. Het zijn allemaal kinderen met een behoorlijke rugzak, in een van de voorbereidingstrainingen zijn we al gewaarschuwd dat we moeten zorgen dat ze zich niet te veel aan ons hechten. Uiteindelijk gaan we immers weer weg. Ik ga o.a. koken, helpen met huiswerk en het verzorgen van de kleintjes, spelletjes organiseren, en werken op het stukje land waar ze groenen en fruit verbouwen. Ik hoop dat ik hen iets kan leren en dat we samen veel plezier gaan beleven. Ik vind het ontzettend spannend en ben benieuwd hoe het allemaal gaat verlopen. Sowieso wil ik hierbij graag alle donateurs bedanken voor hun vertrouwen. Zij hebben dit mogelijk gemaakt. Het is fijn te weten dat zo veel mensen je steunen in je missie!"

Volg de belevenissen van Linda via haar reisblog http://linda-afrika-avontuur.reismee.nl. Voor meer informatie over stichting Doinggoood: http://www.vrijwilligerswerk-afrika.nl.


Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox