Logo bosscheomroep.nl
De kantine is door de brand volledig met de grond gelijk gemaakt
De kantine is door de brand volledig met de grond gelijk gemaakt

Help de kinderen van De Locatie uit de brand

VLIJMEN – Enkele weken geleden berichtten wij in deze krant nog over Zorgboerderij De Locatie in Vlijmen. Onlangs werd de kantine door een brand in de as gelegd. Dit betekent een drama voor alle kinderen en jongeren die in het kader van dagopvang, weekendopvang en crisisopvang gebruik maakten van deze multifunctionele ruimte. Inmiddels is een crowdfundingactie gestart om de kantine weer op te bouwen. Op zondag 18 maart vindt bovendien een benefietconcert plaats in Brouwcafé De Vaart op de Tramkade (met medewerking van het eFFectfestival).

"De kantine was gebouwd in 2008 en bestond uit 6 geschakelde containers van het voormalige supportershome van FC Zwolle die we op marktplaats hadden gevonden", vertellen Bernadette van den Akker en Wim Habraken. "Samen met cliënten, vrijwilligers en bedrijven hebben we deze in de loop der tijd volledig verbouwd en ingericht. Het was een echt community project." De ruimte werd gebruikt voor dag-, weekend- en crisisopvang van de kinderen en jongeren van zorgboerderij De Locatie, en fungeerde als kantine voor jongeren die op De Locatie werken in het kader van dagbesteding. Daarnaast werden er groepen ontvangen. "Het was echt de huiskamer van De Locatie, een ontmoetingsplaats en tegelijkertijd veilige haven voor alle betrokken kinderen en jongeren, die ze zelf mee hebben vormgegeven." De kantine is door de brand volledig verwoest. "De reacties van sommige kinderen zijn heel heftig. Dankzij de enorm goede en professionele inzet van het personeel maken we van het nadeel echter een voordeel en betrekken we de kinderen bij de wederopbouw. Met hulp van de gemeente Heusden en Arno van den Dungen, gefinancierd door woningbouwvereniging Zayaz, hebben we alles snel kunnen opruimen. Iedereen is ontzettend betrokken, veel ouders en particulieren willen ons op de een of andere manier ondersteunen." Zo ook ouders André en Ilse van Gennip, wiens 11-jarige zoon Lars gemiddeld 4 dagdelen per week aanwezig is op de zorgboerderij. "Voor de kinderen was de kantine een vertrouwde plek waar ze tot rust konden komen, hetgeen voor kinderen met extra zorgbehoeften heel belangrijk kan zijn. Onze zoon heeft gedragsproblemen, voor hem zijn - net als voor alle kinderen die er komen - structuur en duidelijkheid essentieel. Gelukkig kunnen ze tijdelijk terecht in de gedeeltelijk opgeknapte paardenstal bij de buren maar deze ruimte is een stuk kleiner en de mogelijkheden zijn beperkter. Ik merk aan onze zoon dat hij er erg mee bezig is. Hij wil alles weten en hoopt dat ze snel weer een eigen plek hebben."
De exacte oorzaak van de brand is nog steeds niet bekend maar gelukkig heeft de verzekering na gedegen onderzoek besloten om uit te keren. De gesponsorde en door vrijwilligers aangebrachte ecologische en duurzame voorzieningen vallen echter buiten de verzekering. "We hebben begroot dat 70.000 euro extra nodig is om een vergelijkbaar gebouw terug te plaatsen", vervolgen Bernadette en Wim. "Hieronder vallen facilitaire zaken als elektriciteit en bestrating, maar ook een deel van de inrichting. Via crowdfunding proberen we dit bedrag bij elkaar te krijgen." Ook de ouders dragen hun steentje bij; zij hebben met collecteren 390 euro opgehaald. Tijdens de Lammetjesdag op Tweede paasdag zal er uitleg worden gegeven over de brand. "Tijdens het eFFectfestival op 9 en 10 juni vieren we het 10-jarig bestaan van De Locatie en hopen we de nieuwe ruimte te kunnen openen!"

Meer over de crowdfundingactie: www.doneeractie.nl/help-de-kinderen-van-de-locatie-uit-de-brand/-16774. Zie ook www.delocatie.nl en de Facebookpagina.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox