Logo bosscheomroep.nl
Bart Gosselink van Anders Veilig geeft uitleg hoe te moeten handelen bij calamiteiten in de winkel. Foto: Henk van Esch
Bart Gosselink van Anders Veilig geeft uitleg hoe te moeten handelen bij calamiteiten in de winkel. Foto: Henk van Esch

Samen voor een veilige binnenstad

's-HERTOGENBOSCH - Hoe zorg je ervoor om een zo prettig en veilig mogelijk winkelgebied te creëren voor winkeliers en het winkelend publiek? Deze vraag stond onlangs centraal bij de avond die door Ondernemingsvereniging Hartje 's-Hertogenbosch werd georganiseerd in Hotel Central. In totaal kwamen er 80 winkeliers uit de binnenstad samen.

Door Lesha Bosman


"'s-Hertogenbosch is een relatief veilige stad", begint Hanneke Welten, secretaris van Ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch. "Als je het bijvoorbeeld vergelijkt met steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Maar tijdens de avond werd duidelijk dat er toch nog steeds winkeliers te maken hebben gehad met diefstal, bedreiging of agressie. Sommige winkeliers passen zelfs hun collectie aan zodat hun winkel minder aantrekkelijk wordt voor diefstal. Ze mijden bijvoorbeeld bepaalde merken. Dat is natuurlijk niet te bedoeling. Daarnaast heeft de binnenstad een aantal aandachtsgebieden als het gaat om veiligheid. De Hinthamerstraat bijvoorbeeld is een zeer kleurrijke straat met heel veel verschillende functies zoals de Bibliotheek, De Muzerije, horeca en opvang. Deze wijk verdient daardoor extra toezicht. Gelukkig is er ook steeds meer handhaving en wordt de opvang van mensen met een zorgvraag beter verspreid."

Veiligheid in de praktijk
De avond was een afwisselende bijeenkomst waarbij verschillende sprekers aan bod kwamen. Zo gaven agenten aan de hand van feiten en cijfers een beeld over de veiligheid van de stad. Ervaren agenten van de stichting Anders Veilig gaven aan de hand van praktijkvoorbeelden en rollenspellen uitleg over de werkwijzen van criminelen en gaven aan hoe je gedrag kan signaleren en welke rol je zelf kan spelen indien je in contact komt met criminaliteit. Jacques Hendriks van Combi Track gaf uitleg over een nieuw beveiligingssysteem voor kleding waarbij de kleding via Big data kan worden getraceerd. Trigion beveiligt de meeste winkelpanden in de binnenstad en beheert de app Veiligheid Binnenstad. Zij gaven uitleg over speciaal geprepareerde jassen en tassen die niet ontvankelijk zijn voor de signalen van de beveiligingspoortjes.

Leerzame avond
"De reacties van de winkeliers over de avond waren erg positief", vertelt Hanneke Welten. "De praktische tips die werden aangereikt, werden als heel zinvol beschouwd. Vooral de tip om ook samen de strijd tegen criminaliteit aan te gaan werd ter harte genomen. In het najaar willen we ook een avond organiseren voor de horeca. Zij heeft weer met een ander soort criminaliteit en agressie te maken. Rondom drugs en alcohol bijvoorbeeld. Samen moeten we zorgdragen voor een veilige en aantrekkelijke binnenstad. Wij als Ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch dragen daar op deze manier graag ons steentje aan bij."

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox