Logo bosscheomroep.nl
Duurzaam ondernemer Daan Schouten in de Museumbrasserie
Duurzaam ondernemer Daan Schouten in de Museumbrasserie

Diner voor en door nieuwkomers in Museumbrasserie

's-HERTOGENBOSCH - De Museumbrasserie geeft nieuwkomers op 1 maart letterlijk een kijkje in de Europese keuken. Ongeveer 40 statushouders zijn dan uitgenodigd om gezamenlijk een maaltijd te bereiden en op deze manier kennis te maken met elkaars cultuur en om elkaar te inspireren. Daan Schouten van Maison van den Boer en manager van de Museumbrasserie ziet in de horeca veel mogelijkheden en kansen voor (re)integratie.

Door Lesha Bosman


"Als onderneming heb je tegenwoordig de plicht om maatschappelijk te ondernemen", vindt Daan Schouten. "In de Museumbrasserie werken we met een team van zeventien mensen. Een hecht en divers team. Er werkt bijvoorbeeld een dove jongen en een jongen die is gevlucht uit Irak. Hij spreekt nog niet goed Nederlands maar toch kunnen we onszelf met handen en voeten verstaanbaar maken. Omdat hij in de spoelkeuken staat, is het op dit moment ook nog niet zo belangrijk dat hij de Nederlandse taal beheerst. Maar hij stroomt langzaam door naar de keuken. Wat ik belangrijk vind is dat ik zie dat hij heel graag wil. Binnenkort geeft hij zelfs een presentatie aan het hele team over zijn achtergrond en waarom hij naar Nederland is gevlucht. In het Nederlands! Dat vind ik fantastisch."

Duurzaam aan het werk
"Het is op dit moment heel moeilijk om als horecaondernemer aan goed personeel te komen", gaat Daan verder. "De horecaopleidingen blijven krimpen terwijl het aantal horecazaken nog steeds toeneemt. Ik ben op dit moment bezig om met een aantal mensen een project op te zetten voor (re)integratie in de horeca. Het idee? Mensen die werkeloos zijn en interesse hebben om in de horeca te werken een basisopleiding tot kok aanbieden waardoor ze duurzaam aan de slag kunnen. Het mooie aan de horeca is dat er enorm veel verschillende functies ingevuld kunnen worden op heel veel verschillende plekken. Je kunt van 9.00 tot 17.00 uur in de productie werken of in een voetbalstadion de catering verzorgen. Daarnaast bouw je veel sociale contacten op. Je ontmoet zoveel mensen tijdens het werk."
De horeca is een plek waar je kunt groeien volgens Daan. Als je maar wilt. "Zelf ben ik ooit in de bediening begonnen. Ik heb me nu opgewerkt tot manager en vlieg voor cateringopdrachten af en toe naar het buitenland. Ik ben dus het levende bewijs van de doorgroeikansen binnen de horeca. Voor iedereen is er wel een passende functie."


Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox