Logo bosscheomroep.nl
Voedseltuin Villanueva draait op de inzet van vrijwilligers, v.l.n.r. Teun en Barbara. Foto: Niek Geneuglijk
Voedseltuin Villanueva draait op de inzet van vrijwilligers, v.l.n.r. Teun en Barbara. Foto: Niek Geneuglijk

Voedseltuin Villanueva bouwt aan de toekomst

's-HERTOGENBOSCH – Een jonge Bossche tiener, Dominique Villanueva, kwam in 2013 op het idee om een moestuin voor de voedselbank te realiseren. Ze won met dit plan een innovatiewedstrijd in 's-Hertogenbosch. De gemeente stelde een stuk grond van 8.000 m2 (aan de Vlijmenseweg) en 2.500 euro beschikbaar en in oktober 2014 werd Voedseltuin Villanueva officieel geopend, dankzij de inzet van verschillende betrokken partners. In maart gaat het nieuwe seizoen weer van start. Ben u graag buiten bezig? Dan bent u zeer welkom om als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken.

Door Astrid Berkhout


"De inhoud van de voedselpakketten die mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank ontvangen, hangt af van de producten die verschillende bedrijven beschikbaar stellen", vertelt Floor Piscaer, bestuurslid van stichting Voedseltuin Villanueva. "Verse groente en fruit zijn lang niet altijd beschikbaar, vandaar dat de oogst van onze tuin een zeer welkome aanvulling vormt. We beschikken over een behoorlijke lap grond, dus we hebben afgelopen seizoen aanzienlijke hoeveelheden kunnen produceren; o.a. bijna 1.900 kroppen sla, 1.200 kilo courgettes, 15 kilo rode besjes en ruim 400 spitskolen. Daarnaast verbouwen we onder meer boerenkool, rode kool en bloemkool, verschillende soorten sla en bietjes, rode uien, suikermais, frambozen en aardbeien. Sinds kort hebben we bovendien appel- en perenbomen die hopelijk veel gaan opleveren. We streven naar een zo groot mogelijke diversiteit in de gewassen en stemmen steeds af met de Voedselbank waar precies behoefte aan is, aardappelen krijgen ze bijvoorbeeld al via een andere weg."

Groener en gezonder
Goed om te weten: Er wordt zoveel mogelijk biologisch gewerkt, zonder gebruik te maken van gifstoffen of bestrijdingsmiddelen. "In eerste instantie leveren we echt aan de Voedselbank in 's-Hertogenbosch en omliggende plaatsen om de voedselpakketten groener en gezonder te maken, maar bijvoorbeeld ook aan de Kerstproeverij van de Vincentius Vereniging en aan de Koksopleiding van het Koning Willem I College. De samenwerking met het Koning Willem I College willen we in de toekomst graag uitbreiden, zodat we bijvoorbeeld producten die we over hebben, kunnen inmaken. Op die manier kunnen nog meer mensen nog langer gebruik maken van alles wat de voedseltuin produceert. Bij moeilijkere groenten die niet bij iedereen bekend zijn, zoals warmoes en groenlof, geven we overigens altijd recepten mee zodat mensen er thuis ook echt iets mee kunnen. Verder heeft een imker bijenkasten staan op het terrein en hebben we zelf een aantal kasten, dus komend jaar hopen we ook honing te kunnen leveren."

Vrijwilligers gezocht
Voedseltuin Villanueva draait volledig op vrijwilligers. "We hebben een vaste groep van 25 vrijwilligers, inclusief het bestuur. In het seizoen zijn iedere dag 4 tot 8 mensen tussen 9.00 en 14.00 uur aan het werk in de tuin. Hieronder bevinden zich ook vrijwilligers die bij ons komen via instellingen als Weener XL, Cello, Exodus en Reclassering Nederland regio Zuid. Zij werken onder de inspirerende leiding van onze 3 tuincoördinatoren, die zorgen voor een goede planning, de taken verdelen en vrijwilligers indien nodig met raad en daad terzijde staan. Ook studenten van groene opleidingen als de HAS en de Groenschool (Helicon) bieden in het kader van hun stage een helpende hand. Nieuwe vrijwilligers kunnen we altijd gebruiken, er is meer dan genoeg te doen. Je hoeft geen groene vingers te hebben, al doende leer je het vanzelf wel. Je bepaalt bovendien zelf hoeveel dagdelen per week je je in wilt zetten." Aanmelden is mogelijk via info@voedseltuinvillanueva.nl.

Wensen voor de toekomst
Als stichting is Voedseltuin Villanueva afhankelijk van donaties en hulp van diverse organisaties en bedrijven in de regio (ook in natura). Wensen voor de toekomst zijn er nog genoeg. "We willen meer kruidentuinen aanleggen. Daarnaast zouden we – naast de kleine bouwkeet waar we al over beschikken voor de opslag van ons materiaal – graag een grotere keet hebben. Die zouden we o.a. kunnen gebruiken om de bedrijven die hier regelmatig te gast zijn voor een doe-dag te ontvangen. Hoog op ons verlanglijstje staat een glazen kas, waarmee we bepaalde gewassen kunnen opkweken voordat we ze uitzetten. Daardoor hoeven we op de lange termijn minder perkgoed te kopen, dat scheelt dus weer geld. We hebben de glazen kas al aangeschaft en zijn inmiddels begonnen met de bouw."

Wilt u Vriend worden van de Voedseltuin? Als Vriend doneert u minstens 25 euro per jaar zodat het werk van de Voedseltuin kan worden voortgezet. Hiervoor krijgt u minimaal één keer per jaar een uitnodiging voor een bezoek aan de tuin, met inbegrip van een heerlijke lunch. Meer informatie: www.voedseltuinvillanueva.nl en www.facebook.com/voedseltuinvillanueva.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox