Logo bosscheomroep.nl
Brigitte de Kok (NM Kamp Vught) en Marian Peters (Lionsclub Vught) in de expositie ‘Eten in oorlogstijd’. Foto: Niek Geneuglijk
Brigitte de Kok (NM Kamp Vught) en Marian Peters (Lionsclub Vught) in de expositie ‘Eten in oorlogstijd’. Foto: Niek Geneuglijk

Lionsclub Vught zamelt geld in voor audiotour voor kinderen

VUGHT - Op zaterdag 3 maart organiseert Lionsclub 'Les Lunettes' een thema-avond in samenwerking met Nationaal Monument (NM) Kamp Vught. Tijdens deze avond laat men de gasten kennismaken met de geschiedenis en activiteiten van het herinneringscentrum. De opbrengst van het geheel komt ten goede aan de ontwikkeling van een audiotour voor kinderen.

Door Astrid Berkhout


"We wilden graag iets voor de gemeenschap doen in de vorm van een fundraisingevenement met een serieuze tint, wat past bij een Lionsclub die binnenkort haar 15-jarig bestaan viert", vertelt Marian Peters. De link met NM Kamp Vught werd al snel gelegd. In 2016 bezochten maar liefst 37.463 kinderen van lagere en middelbare schoolleeftijd het museum. Er bleek behoefte aan een audiotour speciaal voor deze kinderen. "Daar wilden we ons graag hard voor maken. Uiteindelijk hebben we qua vorm gekozen voor een thema-avond. Gasten kunnen deelnemen aan een exclusieve rondleiding over het buitenterrein van het museum. Tijdens de rondleiding zal in het kamp gecomponeerde muziek van Marius Flothuis ten gehore worden gebracht worden. Daarnaast worden fragmenten uit een (door gevangene Klaartje de Zwarte-Walvisch) in kamp Vught geschreven dagboek voorgelezen. We zoeken dus echt naar verdieping."

Actuele thema's
Er wordt qua inhoud aangesloten bij de lopende expositie 'Eten in oorlogstijd'. Hierin komen uiteenlopende aspecten van voedsel tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bod; o.a. eten op de bon, surrogaten, suikerbieten en de zwarte markt. NM Kamp Vught vroeg twee Vughtse culinair ondernemers - Michelin-sterrenkok John Kocken en Niels van der Bijl van culinair café Die Twee - om de uitdaging aan te gaan met recepten uit Kamp Vught en de oorlogstijd. "Tijdens de thema-avond kunnen mensen proeven van verschillende gerechtjes van nu, gemaakt van ingrediënten van toen. Verder is er soep van De Verspillingsfabriek, die zich inzet om verspilling van voedsel tegen te gaan. Daarmee leggen we – net als in de expositie – ook linken met actuele thema's, o.a. duurzaam en gezond eten."

Audiotour voor kinderen
Sinds 2017 biedt NM Kamp Vught een audiotour aan, aan de individuele volwassen bezoekers van het museum. In deze audiotour wordt op 20 luisterpunten, op aangrijpende wijze de geschiedenis van kamp Vught verteld. "De historische feiten worden afgewisseld met interviews met oud-gevangenen, muziek en persoonlijke verhalen", aldus Brigitte de Kok van NM Kamp Vught. De audiotour bleek al snel een succes te zijn. "Om die reden is het een grote wens van het museum om ook een audiotour speciaal voor kinderen te ontwikkelen. De bestaande audiotour is voor hen te heftig, het is bovendien belangrijk dat zowel inhoud als vorm aansluiten op de belevingswereld van kinderen." In totaal is een bedrag van minimaal 14.500 euro nodig om dit mogelijk te maken. Marian vult aan: "We streven echter naar de luxere versie van 17.500 euro. Mede dankzij sponsoren als het Vughts Jeugd Fonds, Holla Advocaten, New Way en Built to Build is al het nodige geld ingezameld. Nu de rest nog!"

De inschrijving voor de thema-avond is al vol. U kunt nog wel een bijdrage leveren door boekenpakketten te kopen (minimaal 35 euro per pakket, hogere bedragen zijn welkom) en in te tekenen voor wijnpakketten van de Vughtse Wijnkoperij. Zie www.nmkampvught.lionsvught.nl. Heeft u vragen, dan kunt u een mail sturen naar nmkampvught@lionsvught.nl. Meer informatie over de expositie 'Eten in oorlogstijd' (deze is nog te zien t/m 11 maart 2018) is te vinden op www.nmkampvught.nl/eteninoorlogstijd.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox