Logo bosscheomroep.nl
Nayla Groenendijk, Karlijne Ponse en Jarieke Groenendijk (v.l.n.r.) trainen indoor in Health City Vught. Foto: Henk van Esch
Nayla Groenendijk, Karlijne Ponse en Jarieke Groenendijk (v.l.n.r.) trainen indoor in Health City Vught. Foto: Henk van Esch

MOP cricket levert speelsters Jong Oranje

VUGHT - Ingegeven door de animo in landen als India, Pakistan, Engeland en Australië is cricket na voetbal mondiaal gezien de meest populaire sport. In Nederland wordt de sport op kleine schaal beoefend. Drie speelsters van MOP cricket in Vught - waar in 2010 de jeugdafdeling werd opgezet - maken deel uit van de selectie van Jong Oranje.

Door Marc Smits


"Een drukke dag wanneer je met elf kinderen door heel Nederland reist om een wedstrijd - compleet met lunch - te spelen", aldus Kees Groenendijk, bestuurslid jeugd en coach van het 'jongste' team bij het Vughtse MOP cricket. Zijn twee dochters Nayla (16) en Jarieke (13) maken samen met Karlijne Ponse (14) deel uit van vertegenwoordigende teams van Jong Oranje ofwel Dutch lionesses zoals ze bij de cricketbond door het leven gaan. "Bij cricket kun je in het veld allerlei rollen invullen en sta je niet op één vaste positie. Het is een mooi en mentaal spel waar je echt goed over moet nadenken. Dat maakt het uitdagend", aldus Nayla Groenendijk over de sport die ze sinds de oprichting van de jeugdafdeling bij MOP cricket in 2010 samen met haar jongere zus Jarieke beoefent. Bijna twintig jeugdleden en zo'n veertig senioren zijn in Vught actief. De jeugdafdeling van MOP cricket is de snelst groeiende van Nederland. "Al moet dat wel in het juiste perspectief worden gezien", vult Kees Groenendijk direct aan. "Eén jeugdlid erbij of eraf vormt meteen een groot percentage. Cricket heeft het moeilijk in Nederland. Het is een onbekende sport die niet direct tot de verbeelding spreekt. Bij hockey en voetbal hoeft men niet echt te werven. Kinderen melden zich spontaan aan."

Jeugdcricket In Nederland spelen zo'n duizend kinderen cricket in een landelijke competitie. Van de 39 cricketverenigingen in Nederland zijn er 19 clubs met juniorenteams. De sport heeft veel overeenkomsten met honkbal. De slagpartij maakt runs door de bal weg te slaan en tussen de honken - wickets midden op het veld - heen en weer te lopen. Wie de meeste runs heeft, wint de wedstrijd. MOP kent sinds 1954 een rijke crickethistorie maar telde in 2010 nog maar één spelend seniorenteam. Kees Groenendijk: "Oud-international Maurits Houben en zijn vrouw Marjanka hebben toen de schouders eronder gezet en zijn letterlijk in het park bij hun huis begonnen met cricket voor de jeugd (5-6-7 jarigen). Helaas haakten hun zoons na twee jaar af en daarmee logischerwijs Maurits en Marjanka. Ik heb het stokje overgenomen en doe dat sinds twee jaar met Carine de Rouw. Ondertussen hebben we twee jeugdteams in competitie en hebben we komend seizoen twee of drie seniorenteams. Om het cricket van de jeugd op een hoger niveau te krijgen, zijn we vorig jaar begonnen met een jeugdtrainer. Maurits Houben - beoogd als jeugdtrainer - overleed compleet onverwacht in november 2016. Inmiddels hebben we een nieuwe jeugdtrainer in de persoon van Vinod Gopani." Promotie Kees Groenendijk: "Cricket is een typische buitensport. Vanuit de KNCB wordt ook het indoorcricket gepromoot. Ieder jaar is er dan ook het flamingo indoortoernooi. Het outdoor cricketseizoen voor de jeugd duurt vier maanden en start aan het einde van de voetbal- en hockeyseizoen. Bij MOP zijn we vier jaar geleden gestart met de Cambridge Cup: een indoortoernooi voor middelbare scholen. Dit jaar zal het Jeroen Bosch College ook mee gaan doen. Daarnaast verzorgen we clinics op lagere scholen en naschoolse opvang voor het werven van jeugd. Ieder jaar organiseert de KNCB het tweetalig onderwijstoernooi waaraan middelbare scholen in geheel Nederland deelnemen. De kans is zeker aanwezig dat volgende jaar de voorrondes hiervan in Vught worden gehouden. Sinds een klein jaar kennen we een nieuwe categorie seniorleden bij MOP die zich richt op trimcricket."

De drie Jong Oranje-speelsters Nayla, Karlijne en Jarieke trainen wekelijks drie uur bij de club en twee uur bij Jong Oranje. "De selectie voor Jong Oranje gaat net wat soepeler dan bij voetbal en hockey. Soepeler in die zin dat de vijver minder groot is en daarmee de kans per speler groter is om geselecteerd te worden. Dat neemt niet weg dat we aardig mee kunnen doen. Qua niveau staat het Jong Oranje van deze meiden op het peil van een gemiddeld county team in Engeland."

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox