Logo bosscheomroep.nl
Samen genieten van lekker eten afkomstig uit alle windstreken van de wereld tijdens de Smaak van Balkum
Samen genieten van lekker eten afkomstig uit alle windstreken van de wereld tijdens de Smaak van Balkum

Culinaire ontmoeting van culturen tijdens de Smaak van Balkum

BERLICUM – In 2017 kwam tijdens de Dorpstafel in Berlicum bij een mevrouw uit Indonesië de wens naar voren om samen met andere mensen te gaan koken. Een groep vrijwilligers pakte het idee op en vormde het om tot een kookworkshop waarbij Nederlanders en 'mede-landers' met een migratieachtergrond gezamenlijk een culinair avontuur aangaan. De Smaak van Balkum was geboren. Na 4 succesvolle edities in 2017 krijgt de Smaak van Balkum in 2018 een vervolg.

Door Astrid Berkhout


"Er is inmiddels een groep van 10 enthousiaste vrijwilligers bij betrokken, met verschillende achtergronden", vertelt Anke van Huizen. "Zij zetten zich in hun vrije tijd allemaal met liefde in om deze activiteit mogelijk te maken. Het is de bedoeling om nieuwe Nederlanders op een ontspannen manier in contact te brengen met landgenoten. Ze zeggen niet voor niets dat eten verbindt. Door samen bezig te zijn en een heerlijke maaltijd te nuttigen, raken mensen als vanzelf met elkaar in gesprek. Dit komt de integratie alleen maar ten goede." Samen werken, samen leren, samen koken, samen leven en samen lekker eten, dat is het idee. "De koks - afkomstig uit alle windstreken - maken een recept uit hun land van herkomst. Daarmee geven ze gasten de kans te proeven van smaken die zij helemaal niet kennen. Als ze willen, mogen de koks iemand meenemen die hen helpt. Iedere editie is er ruimte voor 4 koks, zij bepalen gezamenlijk het viergangen menu van die avond. In 2017 voerde deze culinaire ontdekkingsreis ons al langs landen als Indonesië, China, Portugal, Burundi, Eritrea, Syrië, Brazilië en Angola."

Handen uit de mouwen
Alles moet kloppen dus de vrijwilligers zorgen ervoor dat de tafels netjes zijn aangekleed voor het eten. Het is de bedoeling dat ook gasten de handen uit de mouwen steken tijdens de kookworkshop. "Ze worden ingedeeld in groepen, behorende bij de 4 koks van die avond. Vervolgens krijgen ze een schort om, waarna ze meehelpen met het bereiden van het eten. En achteraf wassen we met z'n allen af en ruimen we ook alles samen op." Tot nu toe zijn de kookworkshops steeds snel volgeboekt. "De reacties zijn heel positief. Met name inwoners van Berlicum en directe omgeving weten ons al goed te vinden. We zien gewoon dat het werkt. Ook al spreken mensen niet elkaars taal, met handen en voeten weten ze zich wel verstaanbaar te maken en komen mooie ontmoetingen tot stand."

Een grote familie
"In de keuken is het vaak een drukte van jewelste, maar uiteindelijk kan iedereen in een gezellige, gemoedelijke sfeer genieten van lekker eten en elkaars gezelschap. Dat is waarschijnlijk ook de reden van het succes. Veel mensen komen regelmatig naar de kookworkshops, waardoor een soort familie ontstaat, waar iedereen zich thuis voelt. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen, we hopen dan ook dat we er met onze activiteit toe bijdragen dat nieuwe Nederlanders zich hier welkom voelen. Daarnaast biedt de Smaak van Balkum je de gelegenheid om eens smaken en gerechten te proberen die je niet kent en waar je normaal gesproken niet snel mee in aanraking komt." Ervaar het dus vooral zelf eens!


Koks gezocht
Op 7 maart staat de eerstvolgende editie van de Smaak van Balkum gepland. Deze is reeds volgeboekt. Andere data zijn 2 mei en 27 juni. Na de zomervakantie zal de activiteit nog 4 keer plaatsvinden (tweemaandelijks). Gasten betalen € 10 voor een viergangen menu. Drankjes kosten € 1 per glas. De koks (en hun eventuele koksmaatje) betalen niets, alleen door hun inzet en hun recepten. De Smaak van Balkum kan altijd meer koks gebruiken; wie geïnteresseerd is, kan een mail sturen naar desmaakvanbalkum@gmail.com. Er wordt gekookt en gedineerd in Centrum BINT, gevestigd aan Runweg 11B in Berlicum. Welkom vanaf 17.30 uur. De kookactiviteiten starten rond 17.45 uur. Diner van 19.30 tot 22.00 uur. Einde rond 22.30 uur. Aanmelden is mogelijk via de website: www.desmaakvanbalkum.wixsite.com/home.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox