Logo bosscheomroep.nl
De intieme sfeer is kenmerkend voor de Atelier Sessions. Foto: Wendy Steenmans
De intieme sfeer is kenmerkend voor de Atelier Sessions. Foto: Wendy Steenmans

Atelier Session Ingeborg Steenhorst in teken van Film & Muziek

's-HERTOGENBOSCH – Op zondag 18 februari organiseert de Bossche ontwerpster Ingeborg Steenhorst voor de derde keer een inspirerende Atelier Session. Deze keer is het thema Film & Muziek. Te gast zijn filmmaker en muzikant Niels Duffhues en grafisch vormgever en sculpting-artist Michel de Klein.

Door Astrid Berkhout


"Iedere twee maanden nodig ik bekende en minder bekende talenten uit de muziek-, kunst- en designwereld uit om op een zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur samen te komen voor een Atelier Session", vertelt Ingeborg Steenhorst. "Iedere session bevat een unieke thema-live-samenwerking bestaande uit een (semi)akoestisch huiskamerconcert, inspirerende TED-style talk en expositie waarbij publiek, kunstenaars en artiesten in de intieme sfeer van het atelier worden samengebracht om te genieten van het moment dat 'The Magic Happens'." In oktober 2017 vond de eerste Atelier Session plaats; deze had als thema Tim Burton en gasten waren de Tilburgse progressieve rockband Scarlet Stories en make-up artieste Eva Brunklaus. In december 2017 lag de focus tijdens Green Xmas op duurzaamheid en hergebruik in design en kunst, met gasten als zangeres/singer-songwriter Anneke van Giersbergen, sieraadontwerpster Dianne van Giersbergen en kunstenaar Fiona Brandenburg-de Werd. Wat maakt de sessions zo bijzonder? "Je komt als bezoeker op een plek waar letterlijk fantasie tot leven komt. Je beleeft muziek, kunst en design op een niet gebruikelijke manier en je kunt daarbij ook nog eens luisteren naar inspirerende (achtergrond)verhalen van de makers zelf."

Blues kunstenaar
Niels Duffhues begon ooit als muzikant in allerlei gitaarbandjes. "Vervolgens ben ik al snel gaan experimenteren met theater, film, kunst. De laatste jaren maak ik korte kunstfilms waarin ik film en muziek verbind. Met die kunstfilms geef ik filmconcerten, waarbij ik de muziek live bij de films speel. Soms worden de films ook geëxposeerd, dat vind ik meestal ook wel kloppen. Maar ik stuur ze niet naar filmfestivals, dat vind ik niks. Landschappen spelen een belangrijke rol in mijn films." Waar haalt Niels zijn inspiratie vandaan? "Ik lees veel, kijk veel films, luister naar muziek, wandel wat rond, kijk graag om me heen en zit regelmatig in de kroeg. Ik schrijf gedichten, korte verhalen en mono- en dialogen en van daaruit componeer ik de muziek en maak ik de filmbeelden. Het moet vooral mijzelf blijven verrassen. Als ik er van sta te kijken dat ik het zelf gemaakt heb, dan is het goed. Het moet geen formule of trucje worden. Ik wil ook niet in een genre werken. Aan die Hollandse hokjesmentaliteit heb ik echt een hekel. Ik wil dat de films een aards onderbuikgevoel hebben, een soort van blues kunst moet het zijn. Eigenlijk ben ik een 'blues kunstenaar'." Tijdens de Atelier Session op 18 februari geeft Niels 2 filmconcerten. Daarnaast gaat hij met het publiek in gesprek over zijn werk.

Galactic Nature
Het werk van Michel de Klein bevindt zich grotendeels in de Creature Design hoek, gericht op science fiction en dark fantasy/Horror. "Ik ben een enorm fan van artiesten als Wayne Barlowe, HR Giger en Don Lawrence. Ik lees comics, kijk films en speel games. En ik heb een grote fascinatie voor het leven buiten onze aarde." Op 18 februari toont Michel een aantal van zijn sculptuur projecten, waaronder zijn eigen toyline. Van zijn nieuwe project Galactic Nature laat hij een aantal conceptuele werken zien in de vorm van digitale animaties en illustraties, evenals fysiek werk zoals sculpturen. "Met Galactic Nature wil ik mensen met zo veel mogelijk zintuigen meenemen naar het mogelijke leven buiten onze aarde. Het werk vertelt heel af-gekaderde analyses van plekken uit onze melkwegstelsel, door middel van zogenaamde 'bulletcams'; in een verre toekomst zijn er honderdduizenden 'bulletcams' het heelal in geschoten, waarvan enkelen een bestemming bereiken. De beelden en metingen (data) van wat ze tegenkomen, komen terug op aarde. Wie weet wat je dan te zien krijgt? Ik ga videobeelden maken van de opnames en echte objecten 'sculpten' alsof ze opnieuw zijn nagebootst hier op aarde, over hun condities en leefomstandigheden vertellen, en samples maken van vreemde huidoppervlaktes of bizarre gesteentes die je echt kunt aanraken. 'There is more than meets the eye!'"

Locatie: BIM Centrum Helftheuvelweg 11 te 's-Hertogenbosch. Kaarten kosten 20 euro (inclusief drankjes, hapjes en gage voor de muzikant(en) en gastsprekers) en zijn te bestellen via www.ingeborgsteenhorst.com. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen (maximaal 40 bezoekers) dus zorg dat u er snel bij bent.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox