Logo bosscheomroep.nl
Lesha Bosman laat tijdens de Armoede Challenge de auto staan. Foto: Niek Geneuglijk
Lesha Bosman laat tijdens de Armoede Challenge de auto staan. Foto: Niek Geneuglijk

'Voor veel mensen is iedere dag een gevecht'

's-HERTOGENBOSCH – Begin 2015 maakte Lesha Bosman onder de noemer Lopend Buffet een voettocht van 's-Hertogenbosch naar het Binnenhof in Den Haag om aandacht te vragen voor het armoede probleem in Nederland. Zonder een cent op zak, dus voor een overnachting en maaltijd was ze afhankelijk van de goedwillendheid van mensen die ze onderweg tegen kwam. Nog steeds verkeren veel mensen in schrijnende situaties. Vandaar dat Bosman Bosschenaren uitdaagt om van 24 februari tot 1 maart mee te doen aan de Armoede Challenge, om zo zelf te ervaren hoe het is om van een bestaansminimum te leven.

Door Astrid Berkhout


Volgens de Armoedemonitor 2014 hebben maar liefst 7.190 huishoudens in de gemeente 's-Hertogenbosch een inkomen van 110 procent van het sociaal minimum. Hierbij gaat het om 1.120 eenoudergezinnen met kinderen en 640 stellen met kinderen. "Tussen de 3.500 en 4.000 kinderen leven in onze stad onder de armoedegrens", vertelt Lesha Bosman bewogen. "Dat is onvoorstelbaar in een tijd als deze. Voor Lopend Buffet heb ik me verdiept in de materie en tijdens de voettocht heb ik veel persoonlijke verhalen gehoord. Het heeft me sindsdien niet meer losgelaten. In de Muntel, de wijk waar ik met mijn gezin woon, weet ik dat sommige mensen ook moeite hebben om rond te komen. Daar kan en wil ik mijn ogen niet voor sluiten. In mijn eentje kan ik helaas ook niets aan hun situatie veranderen. Maar samen kunnen we dat misschien wel. Om die reden wil ik met de Armoede Challenge alle Bosschenaren oproepen om ons hier gezamenlijk hard voor te maken. Zayaz heeft de Challenge al aangenomen en het Netwerk tegen Armoede ondersteunt de actie, hopelijk volgen vele anderen en gaan we op lokaal en regionaal niveau een beweging op gang brengen."

De uitdaging
Wat is precies de bedoeling? "Het idee is dat je van 24 februari tot 1 maart rondkomt van het sociaal minimum. Voor alleenstaanden gaat het om een weekbedrag van 30 euro, voor een 2-persoons huishouden om 55 euro en voor een 4-persoons huishouden om 75 euro. Daar moet je alles van bekostigen, van je vervoer tot je dagelijkse boodschappen. Het gaat er vooral om dat je zelf ervaart hoe het is om ieder dubbeltje om te moeten draaien en merkt tegen wat voor problemen je aanloopt. Veel mensen die onder de armoedegrens leven, schamen zich voor hun situatie en verkeren in een sociaal isolement. Maar hoe kun je deelnemen aan de samenleving als je niet eens de kosten voor het openbaar vervoer naar je werk kunt betalen? Als je onder bewindsvoering staat, mag je sowieso niet pinnen en kun je dus ook geen ov-chipkaart opladen. Hoe onderhoud je bovendien sociale contacten als je altijd met lege handen op verjaardagen aankomt? Door dat soort kleine dingen kom je steeds verder van de maatschappij af te staan."

Begrip en solidariteit
"Specifiek de omstandigheden van langdurig werklozen zijn zeer kwalijk. Zelfs bij de Voedselbank kun je slechts 3 jaar terecht, wat moet je daarna dan? Je balanceert continu op het randje en bent alleen maar bezig om te overleven, iedere dag is een gevecht. Hoe lang houd je dat vol? Ik realiseer me dat een week niet in verhouding staat tot de realiteit, waarin je dag in dag uit op deze manier rond moet zien te komen. Ik wil met de Armoede Challenge dan ook vooral een bewustwordingsproces op gang brengen en aandacht vragen voor het armoedevraagstuk. Daarnaast hoop ik het gesprek op gang te brengen en een gevoel van solidariteit te kweken. Praat erover met familie, vrienden en buren. Ken je iemand in jouw omgeving die geen cent te makken heeft? Luister dan eens naar zijn of haar verhaal."

Een betere toekomst
"Persoonlijk ga ik vlogs en blogs over mijn eigen ervaringen posten op mijn Facebook pagina. Hopelijk gaan vele anderen dat voorbeeld volgen. Ik sta op de zesde plek van de kieslijst van de PvdA voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, dus de informatie die we verzamelen, ga ik zeker ook inzetten in de politiek. Ik ga me hard voor maken voor de kinderen die in armoede leven. Zij verdienen een betere toekomst. En het geld dat je uitspaart in de week van de Challenge, kun je natuurlijk overmaken naar een goed doel dat zich inzet tegen armoede. Er volgt binnenkort bovendien nog een Armoede Benefiet waarin we de ervaringen met elkaar gaan delen. Ga dus vooral de uitdaging met ons aan!"

U kunt laten weten dat u meedoet aan de Armoede Challenge door een mail te sturen naar bosmanlesha@gmail.com of door een bericht te plaatsen op www.facebook.com/LeshaBosmanPVDA.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox