Logo bosscheomroep.nl
Rick Post op de schouders van vader John. Foto: Peter van Hoof
Rick Post op de schouders van vader John. Foto: Peter van Hoof

De voorzet van vader … de zoon die hem inkopt

OETELDONK - Dat uitgerekend in het carnavalsjaar met als thema 'Oeteldonk van keinds af aon' een zeventienjarige als jongste winnaar ooit de ontwerpwedstrijd van het jaarembleem wint … Volgens jury èn de ontwerper puur toeval. De ontwerpen worden immers blind voorgelegd aan de beoordelaars. Het verhaal van Rick Post. "Supervet! Een droom die werkelijkheid wordt!" Het resultaat van een brainstormsessie tussen vader en zoon.

Door Marc Smits


Zijn winnende ontwerp prijkt op duizenden Oeteldonkse kielen en is overal in het durp zichtbaar. "Ik hoop dat ik hem niet te vaak win want met die grôte emblemen is oewe kiel wel heel snel vol", lacht Rick Post (17), ontwerper van het winnende Oeteldonkse carnavalsjaarembleem 2018. De winnaar krijgt naast de eeuwige roem het eigen ontwerp als vergroot embleem overhandigd. En met die 'plakkaten' is je kiel relatief snel gevuld. Zijn kiel toont ook het embleem met het logo van het Ministerie van Jeugdzaken omdat Rick in 2012 op elfjarige leeftijd deel uitmaakte van de Jeugdprinsengroep.

Van kleins af aon
'Van kleins af aon' geldt voor Rick Post zeker ook met het oog op zijn ambities als ontwerper van het Oeteldonkse jaarembleem. Op negenjarige leeftijd (2010) ging hij daags na carnaval op Aswoensdag direct aan de slag met het thema voor het komende carnaval in de volle overtuiging dat hij het winnende ontwerp nog diezelfde dag tevoorschijn had getoverd. Dat bleek iets te voorbarig maar in september 2017 bij de bekendmaking van het winnende jaarembleem 2018 en zijn negende deelname was het wel raak. Een kind dat naar de optocht kijkt, vormde Rick's uitgangspunt. Een jongetje zittend op de schouders van zijn vader, volgde tijdens een brainstormsessie met … zijn vader. Rick transformeerde deze metafoor - vanuit praktische overwegingen omdat het ontwerp ook op de kleinere embleems goed zichtbaar moet zijn - naar een kind dat vol verwondering naar Oeteldonk kijkt … met de Sint-Jan als achtergrond. De schets stond vervolgens binnen vijf minuten op papier.

Supervet
Vader John: "Het duurde nog wel even voordat Rick zijn uiteindelijke drie ontwerpen instuurde omdat hij nog allerlei verbeteringen had aangebracht. Toen hij klaar was, had hij echt zoiets van 'Dit kon hem wel eens zijn'. Gewoon puur op gevoel." Rick Post is de jongste ontwerper in geschiedenis van de Oeteldonkse ontwerpwedstrijd die als winnaar uit de bus komt. De jeugdige Oeteldonker - die in maart nog net niet stemgerechtigd is en in april zijn achttiende verjaardag viert - kreeg vele felicitaties direct na zijn winst. "Maar ik kan nog prima over straat", lacht hij. "Op de digitale snelweg was dat wel even wat moeilijker omdat daar heel veel reacties kwamen. Facebook ontplofte." Tekenen is al van jongs af aan zijn passie en hij is helemaal gek van Oeteldonkse carnavalsemblemen waarvan hij er ruim tweehonderd bezit. "Mijn vader vertelde dat er een wedstrijd bestond waar je aan mee kunt doen. Als negenjarig mènneke tekende ik iets op een fotopapiertje wat er niet uit zag in de volle overtuiging dat ik een kanshebber was en ging winnen. Zo is het begonnen en op een gegeven moment dacht ik 'Ja, dat is wel leuk als ik dat ooit kan winnen'." Dat 'Ooit-moment' was 24 september 2017. "Supervet, een droom die werkelijk wordt!"

Symboliek
Franck van der Hoeven coördineerde de jurybeoordeling namens het Ministerie van Evenementen: "Voor de jurering zijn er elf Oeteldonkers uit alle lagen van carnavals vierend Oeteldonk. De jury heeft met nadruk gekeken hoe de kleine Oeteldonkers in 'opleiding' van keinds af aon bij de intocht, bij de optocht, gewoon op straat bij hun vader op de schouders worden gedragen. Dat is het beeld wat er bij de juryleden opkwam bij het zien van het ontwerp. Het is inderdaad puur toeval dat een jongeling wint maar sluit wel prachtig aan bij het motto. Vanaf 2010 zijn we vanuit het toenmalige XIe Ministerie nadrukkelijk gestart om ook jeugdige ontwerpers te motiveren mee te doen aan de wedstrijd waarmee we fantastische emblemen hebben gehad de afgelopen jaren." Rick's eerste gedachte na de bekendmaking: "Okay, ik heb nu gewonnen maar ik hoop dat Oeteldonk het ook mooi vindt. Ik was doodsbang voor de reacties. Dat viel gelukkig reuze mee want er zijn in het verleden wel eens jaaremblemen geweest waarop minder positief werd gereageerd. Er zijn mensen die het ontwerp wat simpel vinden of men mist een kikker. Ik vind het eenvoudig en veelzeggend. De symboliek erachter is de kracht."

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox