Logo bosscheomroep.nl
Boer Knillis wordt dit jaar op andere wijze onthuld en begraven. Foto: Gérard van Kessel
Boer Knillis wordt dit jaar op andere wijze onthuld en begraven. Foto: Gérard van Kessel

Boer Knillis op andere wijze onthuld en begraven

OETELDONK - In het magazine 'Oeteldonkers' dat onlangs verscheen, werd het durp-schokkende nieuws over de 'stichter van Oeteldonk' breeduit gebracht. 'Een gloednieuw protocol rondom Knillis' zo luidt de subkop van het artikel met de niets verhullende kop 'Knillis wordt op dinsdagnacht verbrand'. "Nepnieuws", zo reageerde minister Rinske van Kasteren (Pers, Publiciteit en Communicatie) van de Oeteldonksche Club van 1882, de uitgever van de glossy, op Facebook.

Door Marc Smits


Dat Boer Knillis komend carnaval op zondag 11 februari op een andere wijze het Oeteldonkse levenslicht ziet, is een feit en ook zijn begrafenis dinsdag 13 februari zal anders dan anders zijn. Z.K.H. Amadeiro XXV - die komend carnaval zijn laatste editie beleeft en afscheid neemt - zal niet zoals afgelopen jaar Boer Knillis via een trap benaderen. De hoogwerker met het zwevende bakje van weleer was vanwege veiligheidsvoorschriften al definitief uit beeld. "Als je naar de regelgeving kijkt rondom de onthulling en begrafenis zoals het vele jaren is geschied, is dat altijd gebeurd met goedkeuring van de kraanmachinist. In principe mag je niet onder het draaibereik van een kraan staan", aldus minister Jonas Hendriks van het Technisch Ministerie Oeteldonksche Club (TMOC).

"Vraag eens aan een willekeurige Oeteldonker op straat wat hij de laatste twee jaar vond van de begrafenis van Knillis en je hoort bar weinig positiefs', luidt de intro van het recente 'nep'nieuwsartikel in de Oeteldonkse glossy over de vermeende verbranding van Boer Knillis komende carnavalsdinsdagavond. "Dit jaar zal er een tussenoplossing komen. Volgend jaar krijgen we hopelijk een oplossing die weer zo'n tweeëntwintig jaar meegaat", zo gaf minister-president Sander van de Gevel kort voor carnaval 2017 aan in een artikel in de Bossche Omroep over de onthulling en begrafenis van Boer Knillis.

Verschijning en verdwijning
Knillis komt vanaf komende carnaval nog centraler in Oeteldonk te staan. Het Oeteldonkse carnavalssymbool verrijst op carnavalszondag en verdwijnt - compleet met rook- en lichteffecten op dinsdagavond. De interactie met het publiek wordt bij deze hoogtepunten volop gestimuleerd. Nieuw is ook dat Boer Knillis alle dagen bij het intreden van de duisternis met spots wordt uitgelicht.

De medewerkers van het TMOC zijn verantwoordelijk voor de technische realisatie rondom de onthulling en begrafenis van Boer Knillis. In de carnavalsbouwhal aan de Bossche Ertveldplas stond de nieuwe sokkel voor Knillis drie weken voor carnaval in de steigers. Een stellage, die achterblijft in de bouwhal, omhulde de nieuwe sokkel. De 4,5 meter tellende Boer Knillis verschijnt uit en verdwijnt in de nieuwe zes meter hoge sokkel vanaf komend carnaval. Een sokkel die anderhalve meter hoger en qua oppervlakte 3,2 vierkante meter groter is dan de vorige versie.

Hoe de onthulling en begrafenis er in 2020 zal eruit - met Moeder Hendrien aan de zijde van Knillis - heeft het ministerie van TMOC nog even voor zich uitgeschoven. Feit is dat Boer Knillis komend carnaval herrijst. En kort voor Aswoensdag weer terugzakt in zijn moeras om pas weer 3 maart 2019 uit te verschijnen.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox