Logo bosscheomroep.nl
Wethouder Eric Logister las tijdens de Nationale Voorleesdagen voor aan kinderen van Kindcentrum De KameleonFoto: Sandra Peerenboom
Wethouder Eric Logister las tijdens de Nationale Voorleesdagen voor aan kinderen van Kindcentrum De KameleonFoto: Sandra Peerenboom

Nationale Voorleesdagen en project Leer Mee dragen bij aan leesvaardigheid van alle Bosschenaren

's-HERTOGENBOSCH - Woensdag 24 januari tot en met zaterdag 3 februari staat in het teken van de Nationale Voorleesdagen. Het project 'Leer Mee' dat rond dezelfde tijd werd gepresenteerd gaat nog het hele jaar door. Het project is door het Bossche Taalnetwerk opgezet om meer aandacht te genereren voor lezen en schrijven. Op het niet kunnen lezen en schrijven rust nog steeds een taboe volgens hen. Terwijl in 's-Hertogenbosch ongeveer 18.000 mensen laaggeletterd zijn.

Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het bevorderen van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie en ontwikkelt het taalgevoel. Het vergroot de woordenschat en draagt bij aan de interactieve vaardigheden. "Elk jaar lezen wij voor op scholen bij de Nationale Voorleesdagen, een mooie traditie", aldus wethouder Eric Logister. "Dit keer was ik bij Kindcentrum de Kameleon. Wat ik vooral leuk vind aan het voorlezen, is hoe de kinderen erop reageren. Ze zitten niet stil te luisteren, maar dat is juist de bedoeling. Want door actief mee te doen, leren ze nieuwe woorden en krijgen ze een beter taalgevoel." Burgemeester Jack Mikkers deelde het prentenboek van het jaar 'Ssst! De tijger slaapt' uit aan de ouders. "Om er thuis ook van te kunnen genieten", aldus de burgemeester. " Voorlezen is namelijk een bijzonder moment op de dag, waarop ouders en kinderen volledige aandacht voor elkaar hebben."

Project 'Leer mee'!
De gemeente 's-Hertogenbosch wil het aantal laaggeletterden verlagen. Daarom hebben ze samen met het Bossche Taalnetwerk een actieplan 'Leer mee!' gemaakt. Met het plan willen zij Bosschenaren bereiken van 18 tot 65 jaar. Het gaat om mensen die moeite hebben met schrijven, lezen en rekenen. En daardoor ook slecht met een computer, tablet of mobiele telefoon kunnen omgaan.

Toer langs wijkpleinen
Vanaf nu is er iedere maand op een wijkplein extra aandacht voor lezen en schrijven. Met een gesprek of een taalmetertoets helpt Het Bossche Taalnetwerk inwoners de draad van het leren op te pakken. "We kijken wat iemand aan hulp nodig heeft", aldus een woordvoerder van Het Bossche Taalnetwerk. "Voor de één kan dat hulp bij het lezen zijn. Voor de ander hulp bij het schrijven, rekenen of bij computervaardigheden." De eerste bijeenkomst was op het wijkplein de Kiek. Het Bossche Taalnetwerk houdt heel 2018 een toer langs de zeven wijkpleinen om zo dichter bij de doelgroep te komen. Op die manier willen ze inwoners helpen om hun taalniveau te verbeteren.

Iedereen moet mee kunnen doen
Wethouder van Olden: "Iedereen moet mee kunnen doen in onze samenleving. Voor laaggeletterde mensen is dat lastig. Daarom ben ik blij met dit plan. Want nu gaan we de mogelijkheid om beter te lezen of schrijven dichter bij onze inwoners brengen." Het Bossche Taalnetwerk hoopt met dit plan zo'n 100 mensen te helpen bij het leren lezen en schrijven. Met de aanpak worden ook 400 mensen geadviseerd over taal- en computervaardigheden.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox