Logo bosscheomroep.nl
Ton van Stiphout draagt na het komende Oeteldonkse carnaval zijn ministersteek over aan dochter Sabine. Foto: Gérard van Kessel
Ton van Stiphout draagt na het komende Oeteldonkse carnaval zijn ministersteek over aan dochter Sabine. Foto: Gérard van Kessel

Ton van Stiphout draagt minstersteek over aan dochter Sabine

OETELDONK - Ton van Stiphout (75), minister van Evenementen van de Oeteldonksche Club van 1882, draagt na het komende carnaval zijn steek over aan zijn dochter Sabine (46). 'Creativiteit' is het sleutelwoord dat zijn voorbije 33 ministerjaren typeert. Vernieuwingen met openheid gericht op het Oeteldonkse volk.

Door Marc Smits

Van haar ouders kreeg ze het met de paplepel ingegeven. 'Van kleins af aon' is Sabine Schouten - van Stiphout, samen met haar zus Renate, in het Oeteldonkse carnaval meegevoerd door vader Ton en moeder Ton die zeven jaar geleden overleed. Als klein 'Pupke' ging Sabine al mee op sjouw met Pupke Blauw, de carnavalsclub waar haar vader als medeoprichter in 1973 aan de wieg stond. Toen ze wat ouder was, hielp ze mee tijdens de Oeteldonkse jeugdfeesten. Als muzikant maakte ze eind jaren tachtig de oprichting van Jong Telènt mee en trad ze later toe tot het bestuur. 'Van keinds af aon' is ze betrokken bij het Kwèkfestijn en de Oeteldonkse optochten. Ze zat in het Boerenparrelement en maakt sinds 2001 deel uit van het ministerie dat wordt aangevoerd door haar vader.

Creativiteit
Voorafgaand aan zijn ministeriële werk zat Ton van Stiphout in de Optochtcommissie en bouwde hij carnavalswagens. Hij stond mede aan de wieg van d'n Blauwe Aovond waar hij André Rieu twee keer naar het Hoftheater haalde. Hij startte mede het Simpel Podium dat uitgroeide tot de Jankbokaal. "Het belangrijkste bij ons ministerie is dat we de creativiteit hoog in het vaandel hebben staan. Dingen ontwikkelen, bedenken maar ook uitvoeren en neerzetten. Een voorbeeld? De gemeente wil geen twee tenten op de Parade tijdens carnaval. Daarom heb ik ze gekoppeld zodat het één tent is. Daarom heb ik ook het XIe ministerie opgericht van waaruit we creatieve ideeën aan andere ministeries konden geven. Nu draaien we onze evenementen waarbij ze wel opstapelen en we niet verder willen uitbreiden."

Activiteiten
Het ministerie van Evenementen - voorheen het XIde ministerie - beslaat nogal wat activiteiten: Kwèkfestijn, zondagochtendprogramma met carnaval bij het station, onthulling en begrafenis van Knillis, Open Hof, 'Kwèk maar mee', Oetel Sation, Vruugkwèkkerskonzert, het jaarthema en de bijbehorende emblemen, de Oeteldonkse Kwèk-CD en Oeteldonks Bezuukskes aan de verzorgingstehuizen. Sabine Schouten - van Stiphout: "Een groep leuke, enthousiaste vrijwilligers is verbonden aan de verschillende commissies binnen het ministerie. Die groep wil ik graag bij elkaar houden om hun mooie werk te laten doen. Ik ben niet iemand die heel veel qua gevoel en basis zal veranderen maar er zijn wel dingen die kansrijk zijn om te verbeteren. Je viert en organiseert het feestje met elkaar. Dat moet in goede onderlinge samenwerking gebeuren met de andere ministeries en dat is een grote uitdaging. Oeteldonk is een grote netwerkorganisatie. Je hebt elkaar ook nodig."

Voor het volk
Helemaal afscheid nemen van Oeteldonk doet Ton van Stiphout nog niet want D'n Blauwe Aovond blijft hij nog doen. "Na 33 jaar wordt het tijd om plaats te maken voor een ander. Carnaval is een stuk van mijn leven geworden en daar ga ik nu in ministerieel opzicht afscheid van nemen. Ze hebben mij de kans gegeven om leuke en nieuwe dingen te doen, vooral bij het XIe Ministerie. Het Amadeirohuis op de Parade, de viering van 11-11 (sinds 2010), de jaaremblemen en de Oeteldonkse Kwèk-cd (deel 33 is net verschenen). Daar gaat veel tijd in zitten maar als je iets leuk vindt dan heb je dat er voor over. Wat van binnen zit, is niet tegen te houden".

Ton van Stiphout begon 33 jaar geleden als minister van Intocht. "Het eerste dat ik heb veranderd, is dat de Sleuteloverdracht openbaar werd: tussen het volk. Het Open Hof is daar ook een voorbeeld van. Het feest is van het volk en niet van mensen die na het Oetelkonzèrt op wintersport gaan. Voor mij zijn Oeteldonkers mensen die het Oeteldonkse spel meespelen en de traditie en het protocol hooghouden. Sabine moet het niet hetzelfde gaan doen als ik maar wel met dezelfde intentie. Voor het volk dus. En als het volk ook carnaval viert dan bestaat het Oeteldonkse carnaval over honderd jaar nog steeds."

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox