Logo bosscheomroep.nl
Jan van de Nieuwenhuijzen is weer aan het werk in zijn schoenmakerij
Jan van de Nieuwenhuijzen is weer aan het werk in zijn schoenmakerij

"Het is een klein wonder, dat ik er nog ben…"

's-HERTOGENBOSCH - Al 56 jaar is Jan van de Nieuwenhuijzen schoenmaker aan de van Wouwstraat in 's-Hertogenbosch. En hij is voorlopig niet van plan om te stoppen. Sinds hij in 2011 geconstateerd is met kanker denken alleen veel mensen in zijn omgeving dat hij wel stopt of al gestopt is. Reden voor Jan om contact met ons te zoeken om zijn verhaal te doen. "Dan weten de mensen voor eens en voor altijd dat ze nog lang niet van me af zijn als het aan mij ligt", aldus Jan.

Het was de laatste zondag van oktober in 2011 dat Jan merkte dat hij moeite had met slikken, en bij het eten enorm veel pijn had in zijn keel. Op aanraden van zijn vrouw maakte hij de volgende dag een afspraak met de huisarts. "De huisarts dacht aan een keelontsteking maar ik voelde dat er iets anders aan de hand was", vertelt Jan van de Nieuwenhuijzen. "Keelontsteking voelt heel anders. De arts nam toen de beslissing om mij diezelfde ochtend nog door te verwijzen naar het ziekenhuis waar ik direct een biopsie kreeg. Ik bleek keelkanker te hebben."

Tanden trekken
Het circus begon. Diezelfde week bracht Jan een bezoek aan het Radboudziekenhuis in Nijmegen waar specialisten constateerden dat er een grote tumor in zijn keel zat maar dat er met de nodigen behandelingen wel hoop was op genezing. "Ik moest wel al mijn tanden laten trekken omdat deze als gevolg van de bestraling ernstig aangetast konden worden. Er werd een masker van mijn gezicht en hals gemaakt en in december konden de bestralingen beginnen. Tijdens deze periode, moest ik op controle bij de longarts in 's-Hertogenbosch. Daar werd vastgesteld dat er een vlek op mijn linkerlong zat die verwijderd moest worden. Ik had dus niet alleen keelkanker maar ook longkanker. Terwijl de bestralingen en chemokuren doorliepen, moest ik me gaan voorbereiden op een longoperatie in Nijmegen. Inmiddels lag mijn werk in mijn schoenmakerij helemaal stil."

Kanker heb je niet alleen
In totaal is Jan 34 keer bestraald. "Door de bestraling bladderde mijn hele huid in mijn hals en nek af. Ik kreeg een pot met zalf en verband mee naar huis. Mijn vrouw is gedurende mijn ziekte geen moment van mijn zijde geweken. Tijdens de bestraling bleef ze aan mijn bed zitten en twee tot drie keer per dag verzorgde zij mijn hals en nek. Ik kon in die periode niet meer eten en kreeg een kast op mijn rug met allerlei slangen zodat ik mijn vochtvoeding op die manier binnen kon krijgen. Vooral 's nachts was dat heel vervelend. Tja, we hebben ons samen door alle toestanden heen geworsteld. Men zegt dat je kanker niet alleen hebt en dat klopt helemaal."

Losse gevallen van kanker
Alsof het allemaal nog niet genoeg was, werd er tijdens de longoperatie van Jan ontdekt dat er ook kanker op zijn lymfeklieren zat. "Tijdens mijn longoperatie is besloten om ook direct de klieren te verwijderen", aldus Jan. "Later is mij in het Radboud geadviseerd om ook mijn darmen te controleren en wat bleek? Ook daar was het raak. Gelukkig waren we er op tijd bij en zijn de poliepen verwijderd. Had ik er langer mee gewacht, dan had ik nu waarschijnlijk met een stoma door het leven gemoeten. Er was bij alle gevallen geen sprake van uitzaaiingen maar het waren allemaal losse gevallen van kanker."

Weer aan het werk
Inmiddels is Jan weer redelijk opgeknapt en staat hij weer met veel plezier in zijn zaak. "Weliswaar tot 13.00 uur 's middags want door de chemokuren moet ik echt een paar uur per dag rusten", vertelt Jan. "Het kan nog jaren duren voordat die vermoeidheid uit mijn lijf is. Ik hoef pas eind maart weer terug te komen bij de longarts voor controle. Ik hoop dat de kanker niet meer terugkomt en dat ik mijn werk gewoon kan blijven doen. Mijn werk is mijn hobby en ik doe het met heel veel plezier. Tot nu toe ben ik door alle onderzoeken en behandelingen gerold, maar het blijft spannend. Het is eigenlijk een klein wonder dat ik er nog ben."

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox