Logo bosscheomroep.nl

Geerpark Vlijmen maakt kans op Duurzaam Bouwen Award

VLIJMEN - Kinderen struinen over het Laarzenpad, zoeken beestjes in de Waterslinger en snoepen van het fruit uit de boomgaard. Geerpark is geen gewone woonwijk, maar één van de meest duurzame van Nederland. De woningen zijn comfortabel en energiezuinig, met duurzame materialen en zonnepanelen op het dak. Volledig gebouwd voor de toekomst. De Nieuwbouwwijk in Vlijmen is onlangs genomineerd voor de Gouden Kikker Award. Deze Duurzaam Bouwen Award wordt toegekend aan projecten die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Andere genomineerden zijn het Amsterdamse woonwerkgebouw Patch22 en het Waterschapshuis Zuiderzeeland. 1 Februari is de uitreiking op het Duurzaam Gebouwd Congres 2018.

Meer dan tien jaar geleden ontstonden de eerste ideeën voor de ontwikkeling voor het Geerpark. Op 7 maart 2007 hebben Heusden en Woonveste een intentie-overeenkomst getekend om gezamenlijk het gebied Geerpark tot een woonwijk te ontwikkelen met specifieke aandacht voor duurzaamheid op het gebied van energie, groen en water. Toen de Provincie in haar bestuursprogramma 'Vertrouwen in Brabant' de ambitie had uitgesproken een aantal proeftuinen te willen realiseren, waaronder het duurzaam bouwen van een nieuwbouwwijk, hebben de drie partijen de handen ineen geslagen om woonwijk Geerpark duurzaam te ontwikkelen en zorg te dragen voor een hoge kwaliteit aan biodiversiteit. Doel? Een woonwijk realiseren waar het prettig, betaalbaar wonen is, een leefbare, vitale en gezonde wijk voor de huidige en toekomstige bewoners en omwonenden. Later is waterschap Aa en Maas ook aangesloten bij dit initiatief.

Kroon op het werk
In 2011 liep, door de verkiezingen, het bestuursprogramma van de provincie af. Vanaf toen zijn de gemeente en Woonveste samen doorgegaan met de duurzaamheidsambities. De nominatie van Geerpark is voor initiatiefnemers Wooncorporatie Woonveste en gemeente Heusden de kroon op het werk afgelopen jaren. Wethouder Mart van der Poel: "We zijn enorm trots op waar we nu staan. Na jaren van voorbereiding, inspanning en doorzettingsvermogen is Geerpark een écht duurzame wijk geworden." De lat voor deze gebiedsontwikkeling lag van meet af aan hoog. "Ook tijdens de economische crisis hebben we vastgehouden aan onze hoge ambitie voor een integrale, duurzame aanpak. Dat zie je niet alleen terug in de woningen die zelfvoorzienend zijn, ook de natuurlijke inrichting van de wijk en de openbare ruimte laten zien dat duurzaamheid in het DNA van Geerpark zit."

Geen gas meer in de wijk
Projectverantwoordelijke Daniël Duyvestijn van Woonveste: "Geerpark is zo'n beetje halverwege. Het is mooi om te zien dat de hoge ambities waarmee wij jaren geleden met Geerpark begonnen –gasloos en energieneutraal bouwen- nu landelijk de nieuwe standaard lijkt te worden. Tien jaar geleden was dat wel anders. Ik ben ervan overtuigd dat – hoe klein ook - wij daar met Geerpark een positieve bijdrage aan hebben geleverd." In de wijk zijn inmiddels verschillende projecten gerealiseerd. Recent is gestart met de realisatie van een deelgebied waarin ruim 200 nul-op-de-meter woningen worden gerealiseerd. Zowel sociale huur, vrije sector huur als koop.

Ruimte voor bewoner en natuur
In Geerpark is duurzaam wonen voor iedereen bereikbaar. Er is aanbod in alle prijsklassen. Bovendien is er veel aandacht voor natuur en biodiversiteit, zoals; een groot park met boomgaard, nestkasten geïntegreerd in de woningen en een waterslinger in de wijk voor de opvang van hemelwater. Ook voor de inrichting van de openbare ruimte is duurzaamheid het leidende principe. De auto is 'te gast' door het ontwerp van smalle straten, de erfscheidingen tussen de woningen zijn groen en de materialen milieuvriendelijk. Geerpark heeft de afgelopen jaren tal van mensen en bedrijven geïnspireerd. Voor veel gemeenten, corporaties en ontwikkelaars is Geerpark een voorbeeldproject vanwege de vernieuwende aanpak.

Meer informatie over De Duurzaam Bouwen Award, kijk op www.duurzaambouwenawards.nl. Meer weten over Geerpark, kijk op www.geerpark.nl.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox